Skip to main content
 • Read more Dveri i DJB Beogradski izbori

  PROCURELA TAJNA PREPISKA: Dveri se raspadaju iznutra, zbog koalicije sa DJB

 • Read more Snežana Dubić Info

  Ispovest majke šestoro dece koja je posle razgovora s Vučićem dobila traktor: Na Srpsku Novu godinu Albanci su nam priredili UŽAS

 • Read more Jutjub Vesti

  Ova karta pokazuje NAJPOPULARNIJE JUTJUB KANALE U EVROPI: Evo ko prednjači u Srbiji! (FOTO)

 • Read more Pasoš Info

  Velika promena sledi nam u pasošima: U rubrici državljanstvo više neće pisati SRPSKO

 • Read more parovi Parovi

  PRONAĐEN TABLET U VILI! Čiji je i KO ga je uneo? Produkcija vraća snimke... UKUĆANI U STRAHU! (FOTO)

 • Read more bolnica Info

  "U minut do 12": Država donosi novi NACIONALNI program za borbu PROTIV RAKA

 • Read more Kuća Novčanik

  Na prodaju kuća za samo 11.300 eura: U odličnom je stanju, ali niko ne želi da je kupi zbog jedne sitnice

džihadisti

Zašto je pobeda nad terorizmom PRAZNA PRIČA: Zapad u Siriji ponavlja greške iz Avganistana

Foto: Profimedia/ilustracija
Uzroci neuspeha zapadnjaka leže u pogrešnom shvatanju kako funkcionišu tradicionalna društva i u verovanju da u militarizaciji leži rešenje svih problema s kojima se ta društva suočavaju

Pripadnici Severne alijanse, uz pomoć vazdušnih snaga NATO-a, pobedonosno su ušli u Kabul 14. novembra 2001. godine i okončali petogodišnju vlast talibanskog režima.

Svega nekoliko nedelja kasnije, vlast Talibana je srušena u celom Avganistanu, a Islamski emirat je prestao da postoji. U simboličnom činu, koji je dobro ilustrovao totalni kolaps talibanske vlasti, vrhovni vođa Mula Muhamed Omar, bio je primoran da napusti njihovo glavno uporište Kandahar, na motociklu i u pratnji svega nekoliko boraca.

Krajem 2001. i početkom 2002. godine Talibani su delovali kao stvar prošlosti i njihov pokret je bio na korak od nestanka. Ostaci su se povukli u najudaljenije planinske krajeve Avganistana ili su prebegli u Pakistan. Zapadna vojna koalicija nije imala nameru da se povuče nakon misije i njeno vojno prisustvo je neprestano jačalo. Tokom cele 2002. godine američke i savezničke snage su aktivno progonile ostatke talibanskih snaga kako im ne bi dali prostora za regrupisanje.

Talibani za samo pet godina bacili moćnu zapadnu alijansu na kolena

Ipak, uprkos totalnoj teritorijalnoj dezintegraciji talibanske države, okupaciji Avganistana od strane najmoćnije svetske vojne koalicije i otporu većine nepaštunskog stanovništva, Talibani su ne samo uspeli da opstanu kao organizovani pokret, već su moćnu alijansu koja je planirala da ih uništi, bacili na kolena i u potpunosti ponizili. Do 2006. godine Talibani su ponovo uspostavili dominaciju u paštunskim oblastima južnog Avganistana i nanosili stalne gubitke brojčano i tehnološki superiornijim savezničkim snagama.

Talibani
Talibani
Foto: Profimedia/ilustracija

Suočeni s talibanskim pokretom, koji je svakog dana postajao sve jači, američki vlastodršci su reagovali panično i na isti način kao njihovi sovjetski prethodnici tokom osamdesetih godina prošlog veka - povećavanjem vojnog prisustva i sve većom agresivnošću. 

Rezultat ovakvog pristupa je bio očigledan već 2011. godine. Tad su Talibani organizovali masovni napad na Kandahar koji je uspeo da ugrozi i centar grada. To je jasno pokazalo sve veću nemoć alijanse čak i u najvećim urbanim sredinama. Talibani se čak u tom periodu šire i na severna područja koja su bila daleko od tradicionalnih paštunskih uporišta na jugu zemlje.

Pentagon je na vreme prepoznao totalni krah svog poduhvata ali priznavanje poraza američkoj i svetskoj javnosti nije bila opcija! Umesto iskrenog i otvorenog priznanja, da su posle deset godina rata Talibani u daleko boljoj poziciji nego 2001. godine, američki vlastodršci povlače neočekivani potez. Najavili su povlačenje iz Avganistana i predstavili ga kao logičan ishod uspešnog projekta stabilizacije, odnosno, izgradnje nacije i demokratije u toj zemlji.

Zvanična retorika najveće moderne supersile 2014. godine nije se mnogo razlikovala od izjava rukovodstva Sovjetskog Saveza 25 godina ranije. Tada je povlačenje sovjetskih vojnika u Moskvi prikazivano kao kraj uspešne misije pomoći bratskoj socijalističkoj republici, koja će se inače raspasti svega tri godine kasnije.

Krah američke strategije protiv terorizma

Zvanični kraj američkog aktivnog vojnog angažmana u Avganistanu decembra 2014. godine je ujedno predstavljao i krah američke strategije borbe protiv terorizma.

Isto kao što je poraz u Vijetnamu bio simbol kraja direktnog američkog vojnog angažmana u borbi protiv komunizma, poraz u Avganistanu je u potpunosti diskreditovao pristalice kontinuiranog američkog vojnog prisustva u muslimanskim zemljama. Veliki ljudski gubici i enormni finansijski troškovi su od početka arapskog proleća 2011. godine primorali američko vođstvo da ima isključivo indirektnu ulogu u događanjima u regionu.

Islamska država
Borci Islamske države
Foto: Profimedia

Fundamentalni uzroci američkih (prethodno i sovjetskih) neuspeha tokom proteklih 15 godina leže u jednom duboko pogrešnom shvatanju kako funkcionišu tradicionalna društva i u verovanju da u militarizaciji leži rešenje svih problema s kojima se ta društva suočavaju.

Američki stratezi, verujući u politiku sile, smatrali su da se pobeda u ratu ostvaruje pukim fizičkim uništavanjem protivničkih vojnih snaga, a da će mir neizbežno uslediti nakon vojne pobede. Ovaj promašeni vojni koncept, koji je duboko ukorenjen u zapadnoj političkoj i vojnoj misli (uključujući i rusku) već je doživeo potpuni kolaps u Avganistanu, a vrlo verovatno će ga doživeti i u Iraku i Siriji.

Pad Mosula i Rake tokom 2017. godine se predstavlja kao veliki trijumf američkog oružja. No, slučaj Kabula 2001. godine nas upozorava da politički i društveni faktori, koji su izraženi u tim državama, čine 'pobedu' dugoročno neodrživom.

U Avganistanu je instalacija proameričke vladajuće hunte dovela do masovnog nezadovoljstva u konzervativnim paštunskim oblastima i omogućila talibanskom pokretu da se brzo oporavi. Zauzimanje velikih urbanih centara i ostvarivanje konvencionalnih vojnih ciljeva nije ni u najmanjoj meri doprinelo povećanju stabilnosti i sigurnosti u državi.

Kleptokratska vlast, koju su većinom činili po zlu zapamćeni zapovednici paravojnih formacija s početka devedesetih godina prošlog veka (među njima su bili i takvi ljudi kao što je bivši vladar Kandahara i osvedočeni pedofil i silovatelj Gul Aga Šerzai) i prozapadni disidenti bez ugleda među tradicionalnim plemenskim strukturama, bila je loš izbor za zemlju kojoj je najviše trebala poštena i sposobna vlada.

Zapad u Siriji ponavlja greške iz Avganistana

Zahvaljujući asimetriji koja je vladala u vatrenoj moći, avganistanska vlada nikada nije mogla izgubiti neki od većih gradova, ali su Talibani kroz veštu kampanju koja je kombinovala elemente političkog, vojnog, verskog i socijalnog pristupa uspeli obesmisliti pojam "vlade" u većem delu ruralnih oblasti države.

Dok masovni mediji pridaju veliku pažnju objektivno simboličnim događajima, kao što je kratkotrajno talibansko zauzimanje grada Kunduza na severu zemlje (petog grada po veličini u državi) i kasnijem oslobađanju grada, prava bitka za kontrolu zemlje se događa u prostranim ruralnim oblastima u kojima živi većina stanovništva.

Borci Islamske države
Borci Islamske države
Foto: Profimedia/ilustracija

A Talibani već duže vreme dobijaju tu bitku. Čak i američki službeni izvori potvrđuju da Talibani kontrolišu ili imaju značajan uticaj u bar polovini od 407 okruga u koje je administrativno podeljen Avganistan. A ova kontrola se ne zasniva isključivo na goloj sili, jer u mnogim okruzima čak ni najosnovnije socijalne delatnosti, poput obrazovanja, ne mogu funkcionisati bez Talibana.

Slično kao i u Avganistanu, zapadna koalicija je koncentrisana isključivo na kratkoročne vojne ciljeve i vlastite političke interese, a dugoročna izgradnja održivih institucija, izgleda da uopšte nije u planu.

"Pobeda" se definiše brojem "oslobođenih" gradova i sela, bez obzira na sredstva koja su korišćena prilikom njihovog zauzimanja i makar to značilo i fizičku destrukciju celih naselja i razaranje celih društvenih zajednica. Napredak u borbi protiv Islamske države se meri brojem ubijenih militanata i uništenih pozicija, čak i kad to znači da iza svakog likvidiranog "teroriste" ostaju desetine razjarenih članova porodice, rođaka, saplemenika i prijatelja.

"Konačna pobeda" se proglašava onda kad su surove ali funkcionalne institucije Islamske države ponovno zamenjene lokalnim kriminalnim klanovima, koji služe svojim patronima u Bagdadu i Damasku, a koji su prvobitno i izazvali uspon ID svojom korupcijom i bahatošću.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more Sergej Lavrov Svet

Lavrov odbrusio zapadu: Državni prevrat u Ukrajini je EVROPSKA SRAMOTA

Read more Karles Pudždemon Svet

Pudždemon sleteo u Kopenhagen: Španija traži ponovno aktiviranje evropskog naloga za njegovo hapšenje?

Read more Sergej Šojgu Svet

OPA BATO, portparolka Sergeja Šojgua OBARA S NOGU: Muškarci LUDE ZA NJOM! (FOTO)

Read more Rohinje Svet

Rohinje ostaju do daljnjeg u Bangladešu: Nisu se stvorili povoljni uslovi za povratak u Mjanmar

Read more Tajland Svet

Teroristički napad na Tajlandu: 18 povređeno, TROJE MRTVIH! (FOTO)

Read more Emanuel Makron Svet

Makron besan na Trampa: Jedna reč promenila sve

Read more Donald Tramp Svet

Traži REŠENJE: Tramp razgovarao telefonom sa liderima Kongresa o finansijskoj blokadi vlade

Read more Bejrut Svet

PUCNJAVA na Menhetnu: Troje ranjeno, napadači u BEKSTVU

Read more Aleksandar Čepurin i Aleksandar Vučić Info

Sastanak Vučića i Čepurina: Putin zahvalan srpskom predsedniku na razvoju saradnje dve zemlje

Read more Zastava Srbije Info

Bitan datum za Srbiju: Strategija proširenja EU biće poznata 6. februara

Read more Snežana Dubić Info

Ispovest majke šestoro dece koja je posle razgovora s Vučićem dobila traktor: Na Srpsku Novu godinu Albanci su nam priredili UŽAS

Read more SNS Info

Prihvaćena lista SNS za izbore u Sevojnu

Read more Sneg Info

CELA SRBIJA OKOVANA SNEGOM: Zavejan Pešter, Ivanjica bez struje, smetovi po metar i po (FOTO)

Read more Ramuš Haradinaj Info

Oglušili se o upozorenje Zapada: Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda vraćena Haradinaju

Read more Žena plače Info

Goca iz Ivanjice naručila je CRVENU POSTELJINU preko interneta: Kada je paket stigao usledio je ŠOK

Read more Aleksandar Vučić Info

Predsednik Vučić ISKRENO o poseti Kosovu: Obavio sam izuzetno važan posao za ujedinjenje našeg naroda

Read more devojčica leži na betonu Hronika

Užasan zločin: Otac zaklao ćerkicu (8), pa onda pokušao da se ubije

Read more Veljko Radisavljević Hronika

EKSPERTI IZ BEOGRADA O SAOBRAĆAJCI U CRNOJ GORI: Veljko iz Velike Plane nije kriv za nesreću u kojoj su poginuli on i njegova devojka Irena!

Read more Oliver Ivanović Hronika

Sakupljeni podaci iz KOMPJUTERA i MOBILNOG TELEFONA: Traže se TRAGOVI do UBICA Olivera Ivanovića

Read more Opel Astra Hronika

OTKRIVENO: Kako je automobil iz kog je UBIJEN Oliver Ivanović dospeo na Kosovo

Read more hronika vinjeta Hronika

Užas na Voždovcu! Štićenik doma NOŽEM napao direktora škole!

Read more Teretni voz Hronika

Stravična tragedija u Srbiji: Brzi voz naleteo na automobil! Poginula dvojica muškaraca!

Read more zatvor Hronika

VELEOBRT u slučaju smrti Marka Nikolića: Monstrum iz Rakovice UBIJEN?!

Read more Haris Brkić, mural Hronika

Dok su uništavali mural Harisa Brkića, vandali PRETUKLI stariji bračni par: Uhapšen jedan osumnjičen

Read more sirijska vojska Sirija

BRAVO, ČESTITAMO: Sirijski Tigrovi OSLOBODILI grad Abu Duhur od džihadista Al Kaide! (FOTO/VIDEO)

Read more turska vojska Sirija

VELEOBRT u Siriji: Turske trupe se povlače pred Kurdima, dovlače se tela poginulih

Read more turska vojska Sirija

Turska vojska proširuje OFANZIVU "Maslinova grančica" na okrug Azaz, istočno od Afrina

Read more Kurdi, Sirija Sirija

Rusi RAZOTKRILI namere Amerikanaca sa Kurdima: Kako je napad Turske odložio završetak rata u Siriji

Read more žena džihadista Sirija

Iračani osudili Nemicu na SMRT: Zarobljena tokom bitke za Mosul, a počinila je težak ZLOČIN

Read more turska vojska Sirija

Turci već grade VOJNU BAZU u oblasti koju su FSA militanti zauzeli tokom ofanzive (FOTO/VIDEO)

Read more Abu Duhur Sirija

OČAJ ŽIVI: Pogledajte na šta liči OSLOBOĐENA sirijska baza Abu Duhur nakon žestokih borbi (VIDEO)

Read more sirijska vojska Sirija

ASAD POKRENUO VELIKU OFANZIVU: Sirijska vojska započela STRAHOVIT UDAR na Al Kaidu (VIDEO/FOTO)

Read more Boškovići-Laktaši Region

U 21.VEKU Boškovići nemaju VODU: Mole Boga da padaju kiša i sneg, to im je jedini SPAS! (VIDEO)

Read more hronika vinjeta Region

Četvrt veka od MASAKRA u Hrvatskoj: Pobijeno 350 Srba, među njima ŽENE i DECA

Read more Laura Kodruta Kovesi Region

Ova žena je STRAH I TREPET u Rumuniji, zbog nje je 10.000 ljudi na ulicama Bukurešta

Read more Bosanska policija Region

SAOBRAĆAJNA NESREĆA kod Prnjavora: Muškarci vozili, POVREĐENI žene i DECA

Read more Rade Aleksić Region

"Danas bi moje unuče imalo 24 godine": Četvrt veka od UBISTVA Srđana Aleksića (FOTO)

Read more Aleksis Cipras, premijer Grčke Region

Cipras poručio: Bila bi ludost ne iskoristiti rešenje za ime Makedonije

Read more Sveti Stefan Region

Karađorđevići traže od Crne Gore da im vrati Sveti Stefan

Read more Plav Region

SVE SE TRESLO: Zemljotres opet pogodio Crnu Goru!

Read more Miloš Vučević Vojvodina

Novi Sad dobija modernu muzičko-baletsku školu sa koncertnim dvoranama!

Read more male boginje Vojvodina

Epidemija malih boginja i u Novom Sadu: Među obolelima BEBA od devet meseci, dvoje NEVAKCINISANO

Read more Miloš Vučević Vojvodina

Gradonačelnik Novog Sada čestitao Božić vernicima koji slave po Julijanskom kalendaru

Read more Vuk Jeremić Vojvodina

Vučević poručio: Građani jedva čekaju da lopovsko-tajkunska koalicija Jeremić-Tadić odgovara za pljačku

Read more Žeželjev most Vojvodina

ŽEŽELJEV MOST MENJA IME! Građani sami odlučuju kako će se most zvati!

Read more Miloš Vučević Vojvodina

BLIZANCI STEFAN I LAZAR PRVE BEBE U NOVOJ GODINI: Vučević posetio prvorođene bebe u Novom Sadu

Read more Miloš Vučević Vojvodina

Vučević za Srbiju Danas: Novi Sad postaje grad u kome je kultura način života

Read more Novi Sad Vojvodina

Veliki lekari, cenjeni filolozi, dobrotvorke, naučnice: Oni su ponos Srbije, a svi su rođeni u Novom Sadu (Foto)

Read more Goran Vesić Beograd

Održana ​berza gramofonskih ploča

Read more sinisa-mali Beograd

Mali obišao Zemun: Svaki građanin je podjednako važan

Read more Živojin Mišić, spomenik Beograd

Danas se obeležava godišnjica smrti srpskih vojvoda: Ceremonija polaganja venaca na Novom groblju

Read more Siniša Mali Beograd

Skoro 200.000 korisnika senior kartice, u sistemu 700 prodajnih mesta

Read more beograd,pijaca,zeleni venac Beograd

POZIV ZA PODNOŠENjE PONUDA za pijačne tezge

Read more Uroš Radulović Beograd

Uroš (20) je pobedio u trci za Časni krst u Zemunu, a onda je priznao: Imao sam tremu!

Read more Bogojavljenje Beograd

Slavimo Bogojavljenje: Završena trka za ČASNI KRST na Zemunskom keju, pobednik Uroš Radulović (20)

Read more patrijarh Irinej Beograd

Na Zemunski kej po blagoslov, u Dunav po Časni krst: Tradicionalno Bogojavljensko plivanje 21. put

Read more Dragan Šutanovac Beogradski izbori

"Šutanovac lažnim optužbama i političkim lešinarenjem pokušava da skupi neki politički poen"

Read more Dveri i DJB Beogradski izbori

PROCURELA TAJNA PREPISKA: Dveri se raspadaju iznutra, zbog koalicije sa DJB

Read more Aleksandar Vučić Beogradski izbori

Novo istraživanje pred beogradske izbore: SNS 37,2 odsto, Đilas 14, Šapić 9,2. Evo ko se bori za CENZUS

Read more Miloš Jovanović Beogradski izbori

Demokratska stranka Srbije na BEOGRADSKE IZBORE izlazi SAMOSTALNO, ovo je razlog

Read more izbori Beogradski izbori

16. FEBRUAR - rok za predaju kandidatura za BEOGRADSKE IZBORE

Read more POKS Beogradski izbori

Pokret za obnovu Kraljevine Srbije predstavio listu za izbore u Beogradu

Read more Dragan Đilas Beogradski izbori

Jovanov poručio: Dragan Đilas nikada se nije brinuo za Kosovo i Metohiju

Read more Izbori Beogradski izbori

DJB i Dveri zajedno na beogradske izbore

Read more dečak Drug nije meta

PROBUDIO SE IZ KOME! Oporavlja se dečak koji je brutalno pretučen zbog 1.000 dinara

Read more Zemun predstava Drug nije meta

Zemunci predstavom edukovali osnovce o vršnjačkom nasilju

Read more Drug nije meta Drug nije meta

STRAVIČNA scena u osnovnoj školi u Beogradu: Devojčica (7) davila, vukla za kosu i udarala vršnjakinju!

Read more Drug nije meta Drug nije meta

OD RUŽNE REČI DO UBISTVA: Ovo su NAJTEŽI oblici vršnjačkog nasilja koje su pretrpela DECA U SRBIJI!

Read more DNM Drug nije meta

PORAŽAVAJUĆA SAZNANJA: Mladić (16) kog su drugovi pretukli zbog 2.000 dinara OSTAĆE INVALID!

Read more vršnjačko nasilje Drug nije meta

Tuča tinejdžera na ulicama Valjeva: U obračunu koristili DRVENE PALICE, jedan dečak lakše povređen

Read more Drug nije meta Drug nije meta

Deda srednjoškolca OTKRIO MOTIV krvničkog prebijanja u Vrnjačkoj Banji: Ne mogu da verujem da je sve zbog duga

Read more VMA Drug nije meta

Napadač iz Vojne gimnazije na psihijatriji: Jedna JEZIVA rečenica odjekuje hodnicima bolnice i LEDI KRV u žilama

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd
Read more Prijatelji Vesti

Trejler za FILM "PRIJATELJI" napravio HAOS na netu: Monika i Čendler se RAZVODE, Džoi uspešan glumac!

Read more Novak Đoković Tenis

ŠOK, NEVERICA! Čudesni Čung zaustavio Novaka u osmini finala AO (VIDEO+FOTO)

Read more Sloba Radanović Zadruga

P*PUŠITE MI SVI! SLOBA KLJUČA, SIKĆE! Rijaliti ga UNIŠTIO! Bolest, živci - a OVO ga je DOTUKLO (VIDEO)

Read more d Zadruga

PISMO U ZADRUZI! Nakon Miljanovog bekstva - OVO JE ODLUKA: Nezapamćeni ŠOK "Nema više sr*nja..." (VIDEO)