fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

ZAVADI PA VLADAJ: Nemačka i SAD bi da "posvađaju" Rusiju i Kinu

Foto: Profimedia/ilustracija
Izjava Berlina i Vašingtona o pretnji Rusiji od strane Kine predstavlja pokušaj da se zabije klin u odnose Moskve i Pekinga i Rusija to neće dozvoliti, rekao je direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

- Nemačke kolege još jednom doslovno prenose ono što su Amerikanci ranije rekli. Nažalost, u vojno-političkoj sferi to je već postala tradicija. Sećamo se izjava u medijima, pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, da su kineske rakete usmerene na srce Rusije. Po našem mišljenju, ovde se radi o očiglednom i prilično nespretnom pokušaju da se zabije klin u odnose Rusije i Kine. Naravno, Moskva i Peking to savršeno shvataju i uzimaju u obzir - objasnio je Jermakov na zasedanju podgrupe za neproliferaciju oružja za masovno uništenje i kontrolu naoružanja rusko-nemačke radne grupe za pitanja politike bezbednosti.

Rusija izradila PRAVILA plovidbe Severnim morskim putem, Vašingtonu se ovo neće svideti

Rusija izradila PRAVILA plovidbe Severnim morskim putem, Vašingtonu se ovo neće svideti

On je dodao da su „rusko-kineski pristupi pitanjima raketa srednjeg i kratkog dometa veoma bliski i da se u mnogim aspektima jednostavno podudaraju“.

-Zbog toga nećemo dozvoliti igru razdvajanja rusko-kineske veze - naglasio je Jermakov.

Šta se to kuva na istoku? KINA ZNAČAJNO POVEĆAVA VOJNI BUDŽET!

Šta se to kuva na istoku? KINA ZNAČAJNO POVEĆAVA VOJNI BUDŽET!

- Istovremeno, ne bih potpuno isključio da su ovakvi pristupi Berlina, između ostalog, uzrokovani i iskrenom željom da se sve najveće raketne zemlje dogovore o ,,pravilima igre‘ u raketno-nuklearnoj oblasti. To bi očigledno bilo u interesu Nemačke i cele Evrope, a i čitave svetske zajednice. Istina, malo je verovatno da bi neko ovde mogao da garantuje za Sjedinjene Američke Države, sa njihovom željom da uspostave jedino pravilo, potpunu i neospornu američku dominaciju - zaključio je Jermakov. 

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
23 Beograd