fbpx
Skip to main content
igranje igrica

KAD ZAVRŠIŠ ZADATAK UMREŠ: Pojavila se jeziva igrica zbog koje deca izvršavaju samoubistvo

Foto: Profimedia
Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti, i niko ne sme znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spremn/a, jeziva je poruka koju dobijaju deca

Federalna služba bezbednosti (FSB) otvorila novu bazu podataka o samoubistvima maloletnika. Širom Rusije, Kazahstana i Kirgistana, naslovi o “Plavom kitu” postali su gotovo svakodnevnica: maloletnik biva ohrabren da izvrši samoubistvo učestvujući u jezivoj onlajn “igri” sa hashtagovima kao što su “plavi kit”, “more kitova”, ”u igri sam”, “probudi me u 4:20”, “F58” i drugi. Prema novom izveštaju ruskog časopisa “Novaya Gazeta”, Javni centar za internet tehnologiju Rusije identifikovao je 4.000 hashtagova samo 20. januara.

ZBOG DOBRE FOTKE I U SMRT: Tinejdzeri pravili selfi na zaleđenom jezeru, a onda je led počeo da puca!

Sumnjivi slučajevi su se desili i u drugim post-sovjetskim državama Ukrajini, Belorusiji i Azerbejdžanu. Ali, dok je Internet preplavljen profilima mladih ljudi koji igraju ili žele da igraju ovu igru, šokantnim fotografijama samopovređivanja označenim hashtagovima igre, i tezama o povezanosti igre sa samoubistvima tinejdžera, nijedna smrt u Rusiji ili Centralnoj Aziji nije definitivno dokazana da ima vezu s “Plavim kitom”.

Mladić izvršio samoubistvo vešanjem

Na primer, 6. februara, devetnaestogodišnji mladić iz Karaganda u Kazahstanu izvršio je samoubistvo vešanjem u incidentu koji se dovodi u vezu s igrom. Međutim, mladićev ujak rekao je da nije bilo nikakve veze između tragedije i igara na Internetu.

Čovek naslonjen na zid sa glavom u krilu
Foto: Profimedia

I dok polcija i tužilaštva pokreću brojne istrage protiv osumnjičenih za organizovanje ove igre, stručnjaci za mentalno zdravlje i vladini službenici su zabrinuti, iako iz različitih razloga. Aktivisti žele da skrenu pažnju na razloge koji mlade navode da igraju takve igre, dok političari “Plavog kita” vide kao argument za jačanje kontrole korišćenja Interneta.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd