Skip to main content
Jeleni

Amerikom i Kanadom se širi opasno neurološko oboljenje: Jeleni i losovi na udaru smrtonosne infekcije

Foto: Profimedia
Bolest hronične slabosti (CWD) otkrivena je kod jelena i losova u 29 država i Kanadi, a stručnjaci veruju da će preći i na ljude.

Opasna i neizlečiva infekcija nazvana "bolest zombi jelena" nezaustavljivo se širi Amerikom i Kanadom, a stručnjaci se plaše da bi mogla da pređe i na ljude. Bolest hronične slabost (CWD) zarazno je neurološko oboljenje koje najčešće pogađa jelene i losove.

Ona izaziva specifičnu degeneraciju mozga, koji postaje sunđerast, a životinja je dezoirentisana, jedva se kreće, posrće tokom hooda, gubi strah od ljudi... Sve to dovodi i do naglog gubitka težine, kontrole nad telesnim funkcijamama i na kraju do smrti.

BEZBEDNO SE VRATIO NA KRIM: Kapetan ruskog broda koji je bio pritvoren u Ukrajini pušten na slobodu

- Pojava CWD morala bi da se smatra opasnošću po javno zdravlje. Veoma je moguće da će se bolest raširiti i među ljudima zbog upotrebe zaraženog mesa u ishrani. Verujem da će broj takvih slučajeva biti veliki, kao i da neće biti reći o izolovanom incidentu – rekao je Majkl Osterholm, direktor Centra za infektivne bolseti Univerziteta Minesote.

Lovac u Minesoti, SAD
Lovac u Minesoti, SAD
Foto: Profimedia

Slučajevi "zombi jelena" otkriveni su u Kanadi i 29 američkih država. Iako su jeleni zaraženi, mnogi simptomi se ne primećuju odmah, pa zato i postoji strah od toga da su lovci ubijali bolesne životinje i da bi zaraza mogla da pređe i na ljude.

- Ako horor pisac Stiven King bude pisao roman o infektivnim bolestima, ovo bi trebalo da mu bude tema – rekao je Osterholm.

SAMO U RUSIJI: Lada se zaglavila u snegu, a u pomoć je stigla KAMILA! (VIDEO)

On dodaje da je bio jedan od istraživača bolesti ludih krava, koja ima sličnosti sa ovom, i da su mnogi naučnici odbijali mogućnost da ta bolest pređe na ljude, ali se to desilo.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd