fbpx
Skip to main content
Klara Feješ

BANATSKA MATA HARI: Klara je zaboravljena heroina Drugog svetskog rata

Foto: Vikipedia
Iako njeno ime nose mnoge ulice, malo ko zna šta je uradila za slobodu našeg naroda

Srpkinja mađarskog porekla Klara Feješ spada među zaboravljenje heroine Drugog svetskog rata. Iako mnoge vojvođanske ulice još uvek nose njeno ime, malo ko zapravo zna šta je stanovnica Kikinde, gde je završila osnovnu i srednju školu, uradila za slobodu našeg naroda.

OVDE SE SREĆU PRAVOSLAVLJE I KATOLIČANSTVO: Priča o najvećem duhovnom bogatstvu Žablja (FOTO)

Tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine u OVOM MESTU je ubijeno 666 stanovnika

Klara je neposredno pre nacističke okupacije Jugoslavije postala član Saveza komunista Jugoslavije, a odmah po dolasku nemačkih trupa pridružila se komunističkom pokretu otpora.

Pošto je rođena u Budimpešti i savršeno je govorila i mađarski jezik, Klara je imala zadatak da prati u neprijateljskoj administraciji šta se planira od akcija i dojavljuje partizanima. Za vreme špijunskih zadataka koristila je šifrovano ime Edeš. Zbog sjajnog obavljanja ovog posla stekla je i nadimak Mata Hari, po čuvenoj špijunki iz Prvog svetskog rata.

Kikinda
Foto: Vikipedia

Već 1942. godine postala je centrala figura omladinskog pokreta u Bačkoj, a bila je i lični kurir narodnog heroja Svetozara Toze Markovića.

Pored izveštavanja o neprijateljskim aktivnostima, Klara je imala obavezu u pomaganju obnavljanja skojevskih organizacija tokom rata.

Često je život rizikovala rasturajući propagandni materijal. Komunističke i partizanske proglase delila je po celoj Vojvodini iako je znala da bi u slučaju da bude uhvaćena bila osuđena na smrtnu kaznu.

Partizani
Foto: Vikipedia

Mađarski fašisti su tokom svih ratnih znali da postoji ubačeni špijun u njihove redove pod kodiranim imenom Edeš, ali dugo nisu uspevali da Klari uđu u trag jer je izuzetno bila vešta u prerušavanju.

Međutim, 12. novembra 1943. zahvaljujući nacističkoj kontraobaveštajnoj službi, dojavljeno je mađarskim vlastima da je Klara sa još trojicom partizana u jednoj kući u Bačkoj Palanci.

Žandarmi su okružili kuću, a Klara je znala da je bolje da ne padne živa nacistima u ruke jer bi pod mučenjem mogla da poklekne i oda sve podatke o jugoslovenskom pokretu otpora.

Kikinda
Foto: Vikipedia

Da li je umrla u borbi ili je smrt nastupila kao posledica detonacije bombe koju je bacila na mađarske žandarme još uvek nije do kraja razjašnjeno.

Fašisti su njeno i tela ostalih ubijenih zakopali na lokalnom stočnom groblju. Posle rata, njeni posmrtni ostaci su premešteni u portu pravoslavne ckrve pošto se uvek izjašnjavala kao pravoslavna srpkinja.

Kikinda je svojoj hrabroj sugrađanki Klari Feješ odala počast tako što je jednoj osnovnoj školi dala njeno ime.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
27 Beograd