fbpx
Skip to main content
Apatin

BISER DUNAVA: Muzej podunаvskih Nemаcа u Crkvi Srcа Isusovog (VIDEO)

Apatin
Objekat je  izgrađen u pseudoromaničkom stilu, u periodu 1931-1933. godina, i predstavljao je najveću katoličku crkvu izgrađenu na području Bačke

Opština Apatin nalazi se u Vojvodini, na krajnjem zapadu, odnosno, na području zapadne Bačke. Izuzetno povoljan geografski položaj, pozicioniranost neposredno uz levu obalu velike međunarodne reke Dunav, predstavlja dodatni potencijal opštine.

Kelti, Goti, Sloveni, Mađari, Turci, nemački kolonisti, Ličani, Banijci, Bosanci i svi ostali koji su Apatin naseljavili hiljadama godina, ostavili su upečatljivo nasleđe koje se i danas može videti po gradskim ulicama ali i nekim muzeima i galerijama.

Objekat je  izgrađen u pseudoromaničkom stilu, u periodu 1931-1933. godine, i predstavljao je najveću katoličku crkvu izgrađenu na području Bačke, između dva Svetska rata. Planovi za nju su urađeni od strane bečkog arhitekte Bruna Buhvizera, a izvođač građevinskih radova bio je apatinski građevinski preduzimač Nikola Šefer (jedno vreme predsednik ovdašnjeg Zanatskog udruženja).

Crkva je predstavljala trobrodni objekat, sa dva tornja (visina 38m) koji se uzdižu iz njenog pročelja, a završavaju se krovićima piramidalne forme. Glavni ulaz je naglašen romaničkim, stepenasto profilisanim portalom, iznad kojeg se nalazi rozeta i timpanom.

Zbog izbijanja Drugog svetskog rata radovi se na unutrašnjoj dekoraciji i mobilijaru prekidaju, tako da je ostala u mnogim elementima nedovršena.

Nakon restauracije 2001. godine, munja je udarila u sam vrh desnog zvonika, usled čega je izbio požar koji je oštetio unutrašnju drvenu konstrukciju (posledica nepostojanja gromobrana), usled čega jednog tornja danas nema.

Danas brigu o celom zdanju, kao i o kompleksu okolnih objekata vodi udružnje Adam Berenc. Glavna ideja udruženja je da se crkvi vrati život u ulozi muzeja koji bi predstavljao zaostavštinu podunavskih Nemaca.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd