Utorak 19. mar 2024.
Novi Sad

Bitan dan za Vojvodinu: U Novom Sadu danas će biti obeleženo 99 godina od prisajedinjenja Srbiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Odluku je donela Velika Skupština

Odlukom Velike Narodne Skupštine Vojvodine od 25. novembra 1918. godine Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni su tadašnjoj Kraljevini Srbiji, a dan ranije istu odluku donela je i skupština Srema sa sedištem u Rumi. 

SVEČANOST U GRADSKOJ KUĆI: Obeležena slava Novog Sada - Đurđic (FOTO)

PREDSTAVLJENA KNJIGA ''USPOMENE PROTE ALIMPIJA POPOVIĆA'': Sve o prvom predsedniku Skupštine Novog Sada

Odluku o priključenju Kraljevini Srbiji, kao jedinstvenoj državi pročitao je jedan od lidera Srba nekadašnje Austrougarske, političar i novinar Jaša Tomić, koji je tada rekao da se Vojvodina priključuje Kraljevini Srbiji "koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu".

Novi Sad
Foto: Profimedia

Sednici skupštine na kojoj je proglašeno prisajedinjenje prisustvovalo je 757 poslanika - 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, šest Nemaca, tri Šokca, dva Hrvata i jedan Mađar.

U istorijskoj odluci, koju je donela Velika Skupština, stajalo je nekoliko odluka.

Pre svega, da Kraljevina Srbija zastupa interese Vojvodine, da bude garantoivana sloboda, ravnopravsnost, napredak, da se nesrpskim i neslovenskim narodima koji ostaju u granicama Vojvodine obezbeđuje svako pravo, da se uspostavlja Veliki narodni savet sa 50 članova, kao i da svaki građanin ima pravo da na maternjem jeziku komunicira sa svim vlastima.

Prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji prethodio je niz događaja, pre svega propast Austrougarske monarhije oktobra 1918. godine, kada je vlast u Banatu, Bačkoj i Baranji preuzela vojska Kraljevine Srbije, a faktičku upravu su imali lokalni Srbi.

Prema proglasu, koji je objavljen 17. novembra pravo glasa na Velikoj narodnoj skupštini imali su Srbi, Bunjevci i ostali Sloveni, oba pola, sa navršenih 20 godina,a poslanici su birani po opštinama - po jedan poslanik na hiljadu građana.

Svega šest dana kasnije, 1. decembra 1918. godine, regent Aleksandar Karađorđević proglasio je stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Svake godine, nizom manifestacija u Novom Sadu i vojvođanskim gradovima i polaganjem venaca na spomen ploču Velike Narodne Skupštine, koja se nalazi u Novom Sadu na zgradi nekadašnjeg hotela "Grand", obeležava se ovaj istorijski dan.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd