broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BIZARNI NAČINI NA KOJE SU PAJTIĆ I DS OPLJAČKALI VOJVODINU! Budžet ojadio za poprilične svote novca, bezbroj laži i afera

25.12.2021. 11:56
Piše:
Srbija Danas/NS uživo
Pajtić
Pajtić / Izvor: Srbija Danas
Nekadašnji predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, pored bezbrojnih laži i afera, ostaće upamćen i po nekoliko bizarnih slučajeva nakon kojih je budžet građana Srbije ostajao oštećen za poprilične svote novca.

Pajtić je na različite načine novac iz budžeta prelivao u privatna preduzeća koja bi ubrzo po prijemu sredstava završavala u stečaju, a parama bi se izgubio svaki trag.

Razotkili pljačku

Članovi SNS podneli su 15 krivičnih prijava protiv Bojana Pajtića, Dragoslava Petrovića, njihovih saradnika i saučesnika među vlasnicima privatnih preduzeća koja su dobila subvencije, zbog štete koju su naneli budžetu AP Vojvodine. Naime, čak 15 preduzeća nije ispunilo nijednu od ugovornih obaveza, a potrošilo je novac. Ipak, Bojan Pajtić i njegovi saradnici nisu vodili sudske sporove, nisu podnosili krivične prijave, niti su preduzeli bilo šta zbog tih ogromnih neplaćenih dugova. Osnovana je sumnja da je vlasnik propalog privatnog preduzeća narodne pare koje je dobio podelio sa onima koji su mu i dodelili subvenciju i oslobodili ga od obaveze vraćanja, o čemu nije mogao niko drugi da odlučuje, već isključivo Bojan Pajtić.

Gradski odbor SNS u Novom Sadu redovno je obaveštavao javnost o neverovatnim aferama Fonda za subvencionisanje pogona novih tehnologija APV. Ovi slučajevi su toliko bizarni da nisu zabeleženi u praksi državnih, ili regionalnih organa bilo gde u svetu. Nakaznosti, koje su zaprepastile javnost, omogućene su „pravilom“ koje su Pajtić, Petrović i članovi vojvođanske nomenklature smislili da bi napravili najkomforniji korupcionaški ambijent – da korisnici subvencija dugove mogu da vrate isporukama robe na adrese koje je diktirala vojvođanska Vlada, na predlog Sekretarijata za nauku i razvoj.

Depilacija za srednjoškolce

Subvenciju od najmanje 189.160 evra dobila je firma „ATG“ iz Stare Pazove koja nije ispunila ugovorne obaveze, a sa Pokrajinom se raskusurala tako što je za dobijene gotove pare dostavila setove za depilaciju za sedam vojvođanskih srednjih škola i za Narodni univerzitet.

Kupus za inkluziju

Firme Grou Rasad iz Novog Sada, Bojoni iz Beograda i Planten iz Iriga subvencije Fonda vratile su u naturi – isporukom rasada kupusa, salate, paprike, paradajza, sadnica vinove loze, rasada cveća dan i noć i to za Kancelariju za inkluziju Roma AP Vojvodine.

Antifriz za škole i pozorišta

Brokerska kuća „Aleksandar” subvencije za uvođenjenove tehnologije vraćala je u nekoliko navrata davanjem antifriza, tečnosti za pranje stakla i sredstva za poliranje i zaštitu guma. Ovu robu dobilo je 19 poljoprivrednih, mašinskih i tehničkih škola. Ovo preduzeće kasnije je antifriz i sredstva za pranje stakla isporučilo i pozorištima, muzejima i galerijama u Vojvodini.

Računica pokazuje da je Pokrajina trampila 91.000 evra za 21,3 tone antifriza, 10 tona sredstva za zaštitu i poliranje guma i 33 tone tečnosti za pranje stakla.

Četkice za zube podeljene deci ometenoj u razvoju

Firma „Dentosan trade“ iz Novog Sada dobila je najmanje 151.612 evra subvencija za uvođenje pogona nove tehnologije za proizvodnju četki, a dobijeni novac „vratili“ su isporukom 142.927 malih i 106.560 velikih četkica za zube, koje su podeljene deci sa smetnjama u razvoju u Vojvodini. Za te pare deca su mogla da dobiju potrebnije stvari, a neizvesno je i da li su četkice uopšte podeljene. Preduzeće „Dentosan trade“ imalo je samo dvoje zaposlenih kad je dobilo subvenciju, zatim nijednog, a onda je likvidirano.

Pajtićeva “Paranoja u svemiru”

Novosadsko preduzeće „AMB Grafika“ subvencije je vratilo knjigama koje su naručili Dragoslav Petrović i Bojan Pajtić za 379.806 evra. Među knjigama naročito se ističu „Priručnik za praktičnu primenu zakona o javnim nabavkama“, „Zašto nismo razumeli Zorana Đinđića“, „Paranoja u svemiru“…

Gel umesto para

Za dobijenu subvenciju od najmanje 200.000 evra, u naturi se razdužila i firma „Aromaplast“ iz Jermenovaca, koja je vojvođanskim ustanovama i školama navodno podelila gel za ruke, navodno u vrednosti od 94.000 evra, ali nema odgovora gde je razlika do 200.000 evra. Preduzeće „Aromaplast“, kome je poklonjeno 200.000 evra, imalo je četiri zaposlena, a osnovano je nepunu godinu dana pre dobijanja subvencije, sa osnivačkim kapitalom od 39.525 dinara.

Kilometri creva za đake sa smetnjama u razvoju

Da Pajtiću i ekipi iz DS, ništa nije bilo sveto, pokazuje još jedan slučaj u kome su podvaljivali deci sa smetnjama u razvoju, a sebi i svojim tajkunima stvarali profit.

Firma „Tehnoeksport“ iz Inđije, umesto da vrati 661.303 evra subvencije u novcu, isporučila je gomilu sifona za sudopere i kilometre plastičnih creva svim vojvođanskim školama za učenike sa smetnjama u razvoju.

Savez penzionera dobio je „sanitarne pakete“ sa po dva elastična sifona i 22 metra creva za polivanje, kao i Studentski centar koji je dobio 60 sifona za sudopere i 25 kompleta creva za zalivanje, dok je 4.300 sifona utrapljeno JKP „Senta” i Opštini Bela Crkva.

Subvencija za kupovinu lopti

Tokom 2008. sa najmanje 115.919 evra subvencionisano je novosadsko preduzeće za recikliranje sekundarnih sirovina „Eko-Risajkling“ za osposobljavanje pogona nove tehnologije. Ovo preduzeće, tri godine kasnije, „vratilo“ je Pokrajini subvenciju tako što je Direkciji za robne rezerve isporučilo 6.198 košarkaških,

2.002 fudbalske, 4.468 odbojkaških i 2.000 rukometnih lopti. Tih ukupno 14.668 lopti Direkcija je razaslala po vojvođanskim opštinama, gde su podeljene nepoznatim krajnjim korisnicima. Samo istraga može da odgovori na pitanje zašto su u ovakve apsurdne poslove Pajtić i nomenklatura uvlačili privatne preduzetnike i državne ustanove u AP Vojvodini. Da li sredstva za subvencije služe za kupovinu 14.668 lopti, a državni i lokalni organi uprave za njihovu distribuciju?

NAGRADA ZA OTPUŠTANJE RADNIKA

Firma „Sirmateks“ iz Bašaida dva puta je dobila novac iz pokrajinskog budžeta: 2011. četiri miliona dinara, a zatim još 450.000 dinara, iako, ne samo da nije zaposlila 40 radnika, koliko se ugovorom obavezala, već je u međuvremenu otpustila i stare radnike. Slična situacija desila se u firmi „SOS“ Jermenovci, koja je u 2011. dobila devet miliona dinara, a zaposlila samo tri radnika, umesto ugovorenih 20. Ipak, to Pajtićevu vlast nije sprečilo da joj 2012. ponovo uplati šest miliona dinara za deset novih nepostojećih radnih mesta.

PRSKANJE KOMARACA SA DEVIČANSKIH OSTRVA

Među privatnim preduzećima koja su uživala posebnu naklonost Fonda za subvencionisanje

je i jedna strana firma. Bioekološki centar

za istraživanje u industrijskoj proizvodnji i

zaštitu životne sredine iz Zrenjanina, koji je

100 odsto u vlasništvu firme „Bioinsekt teh-

nolodžiks“ sa Devičanskih ostrva, dobio je u više navrata subvencije za pogon novih tehnologija. Od isplaćenih 31 milion dinara, međutim, uspeli su samo da nabave hemikaliju „atraktant“ za suzbijanje larvi komaraca. Iako nije otvorila pogon novih tehnologija, ova firma je 2007. dobila još skoro 44 miliona dinara. Naravno, nikada nije zaposlila 40 radnika, što joj je bila ugovorna obaveza. Kada ni to nije bilo dosta pokrajinskoj administraciji, ovoj firmi prebacili su novih 173,4 miliona dinara 2011. za suzbijanje larvi komaraca u Vojvodini.

PRONEVERE BUDŽETA

Preduzeće „Vermons“ iz Novog Sada za pogon nove tehnologije za reciklažu motornih ulja, 2008. godine subvencionisano je sa 225.974 evra, u trenutku kada nije imalo nijednog zaposlenog. Sledeće godine, preduzeće je imalo tri za- poslena i neto gubitak od 225.139 evra. Ovaj slučaj rečito govori koliko su pokrajinske subvencije za nove tehnologije bile neefikasne i da je njihova jedina svrha bila da se stvori pogodno tlo za prevare i pronevere pokrajinskog budžeta.

ISTO LICE UVEK DOBIJA PARE

Privatna firma „Feniks“ iz Beočina, za koju se osnovano sumnja da ima istog vlasnika kao i firma „Garant“ iz Odžaka, koja je subvencionisana sa 600.000 evra, dobila je, takođe, 600.000 evra subvencija od Pokrajine.

Ni „Feniks“ ni „Garant“ nisu napravili pogon novih tehnologija u oblasti proizvodnje radilica i cilindara za motore, na šta su se obavezali ugovorom, nisu zaposlili nove radnike, a njihov vlasnik nagrađen je ni za šta sa 1,2 miliona evra iz pokrajinskog budžeta.

UZELI PARE, VRATILI SEME BIKOVA ZA OPLODNJU, PA JE I TO NESTALO

Firma „Lučar Holstein Farms“ iz Deronja

subvencionisana je sa najmanje 288.939 evra. Pod pogonom novih tehnologija, u ovom slučaju, podrazumevano je šest bikova od kojih se dobijao materijal za osemenjivanje rasnih krava. Firma je isporučila Pokrajini 31.689 dozu semena, što se može utvrditi iz dokumenta IV Vojvodine, ali gde su te doze završile nije objašnjeno čak ni u odgovoru na pitanje koje je postavljeno na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Ova isporuka ne uklapa se ni u jedno pravilo po kome bi trebalo da posluje Fond, a isporuke u robi, umesto vraćanja dugova u novcu, po pravilima Fonda, predviđene su jedino za humanitarne svrhe i za ustanove.

MRTVAČKI SANDUCI

Preduzeće „Maranta“ iz Sombora, koje proizvodi mrtvačke sanduke, dobilo je subvenciju od 24 miliona dinara za pogon nove tehnologije, a zatim i još 29,5 miliona dinara. Interesantno je da ono deli veb sajt sa firmama „Mideks K2“ koja je dobila 125.000 evra za pogon nove tehnologije i „Ekolovita“ koja je takođe dobila novac za pogon novih tehnologija. Sve tri firme nalaze se na istoj adresi.

Dakle, ove tri očigledno povezane firme „ispumpale“ su, u tri navrata, novac za navodne pogone novih tehnologija. O vraćanju subvencija nigde nema reči, osim što je firma „Mideks K2“ novosadskom preduzeću „Lisje“ navodno isporučila ploče i lajsne za proizvodnju mrtvačkih sanduka u vrednosti od 250.327 evra.

ČIPS OD JABUKE ZA IZBORE

Pogon firme za proizvodnju smrznutog čipsa od jabuke zrenjaninske firme „Žitohem“ trebalo je da bude otvoren u vreme kampanje za izbore 2008.

Subvencije su toj privatnoj firmi dodeljene tri puta, ukupno preko 305.000 evra. Firma koja je osnovana 2006. i koja je, kako je obećavano, trebalo da osvoji evropsko tržište, otišla je u

stečaj 2011. Čips nije viđen, kao ni nova radna mesta.

PREDUZEĆA KOJA SU NESTALA

Preduzeće „Veba“ iz Novog Sada sa pogonom za proizvodnju bicikala, dobilo je 2008. godine subvenciju od 38.961 evra, a već sledeće godine, prema podacima iz APR, imali su neto gubitak od 20,9 miliona dinara, da bi 2011. godine, nakon postupka likvidacije, bili obrisani iz registra preduzeća.

SOLARNI PANELI UVEZENI IZ KINE

Firma „KM Mont“ iz Petrovaradina dobila je 2008. subvenciju od 370.000 evra za proizvodnju solarnih panela u pogonu u Sremskim Karlovcima. Na adresi koju su naveli nalazi se porodična kuća i nema nikakvog pogona, a u Sremskim Karlovcima niko ne proizvodi solarne panele. Ipak, ova firma potpisala je ugovor o donaciji pločastih solarnih kolektora domovima za stare u Molu i Kuli, gerontološkim centrima u Bačkoj Palanci i Vršcu i Domu za lica ometena u razvoju Othon. Solarni paneli uvezeni su iz Kine po nepoznatoj ceni.

Piše:
Srbija Danas/NS uživo
25.12.2021. 11:56