fbpx
Skip to main content
Grafika 17

Tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine u OVOM MESTU je ubijeno 666 stanovnika

Stravična sudbina zadesila je stanovnike ovog mesta

Iako broji manje od deset hiljada stanovnika, varošica Žabalj, koja se nalazi u jugoistočnom delu Bačke u blizini reke Tise, nosi jednu veliku istorijsku priču o nevinim žrtvama, komšijskoj mržnji i žrtvama rata. 

Zaplakaćete kada pročitate SASTAV OVE DEVOJČICE: Ima manje od 10 godina i održala je LEKCIJU svima!

Iskopane mošti najmlađeg srpskog sveca: Kada smo zavrnuli rukav, videli smo KOŽU, NOKTE i DLAKE!

Žene za vreme Drugog svetskog rata
Foto: Profimedia

Naime, za vreme Mađarske okupacije, tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine ubijeno je 666 stanovnika Žablja, od čega 141 žena, 101 dete i 69 starih i nemoćnih lica. Prema podacima objavljenim u knjizi "Racija u Južnoj Bačkoj 1942" novosadskog istoričara Zvonimira Golubovića, njih 614 bili su Srbi, 28 Jevreji, 23 Romi i jedan Mađar.

Raciju u Šajkaškoj izdao je načelnik Generalštaba mađarske vojske Ferenc Sombathelji-Knaus tražeći "da se teritorija temeljno pročisti i izvrši najenergičnija odmazda".

Nakon što su sve najviđenije građane pohvatali, krenulo je strašno iživljavanje. Pojedina svedočenja govore o tome da su zatvorenici bili prebijani, a kada bi nesrećni ljudi od udaraca pali na kolena, njihove komšije bi im udarali galve o pod štale u kojoj su ih držali.

Nemci streljaju civile
Foto: Profimedia

VELIKO ČUDO U BOSNI: Njemu je poruka sa PANJA skinula 4 godine TERETA, a evo kako!

Decenijama unazad prepričava se svedočenje preživelog meštanina Vojina Čonkića, pred Pokrajinskom komisijom za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, koji je posle rata ispričao kako su u toj odmazdi Mađari radili najcrnje stvari. On je pričao o tome kako su čeličnim napravama ženama čupali dojke, a „ljudima zavrtali mošnice", kao i da je najveći broj zatočenika skončao od mučenja, a one snažnije nakon svih zverstava ubijali su mitraljeskim rafalima. 

Partizani
Foto: Profimedia

Dve godine kasnije, u jesen i zimu 1944. godine partizani su za ove zločine izvršili odmazdu nad žiteljima Žablja mađarske nacionalnosti. Od osvetničkih ubistava ali i gladi i zaraznih bolesti u zatočeništvu stradalo je oko 2000 žabaljskih Mađara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd