fbpx
Skip to main content
Kovačica

Carstvo vojvođanske naive: Svet se divi Kovačici - Halupova, Jonaš i Boboš oduševili i čuvene Rolingstonse! (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
U septembru 1989. godine, u renoviranom seoskom gazdinstvu, u samom centru Kovačice, otvara se nova Galerije naivne umetnosti.

Mnoštvo boja, seoski život, poljoprivredni rad, tradicija, vojvođansko selo, Vojvođani, sve se to može videti na autentičnim slikama naivne umetnosti iz Kovačice. Naiva iz Kovačice poznata je širom sveta, a posebnu pažnju zavređuje u Srbiji. Jedan od pečata srpske kulturne scene jesu upravu kovačički umetnici naive, od davnina, pa i sada. 

Vojvođanska varošica Kovačica mesto je rođenja naivnog stvaralaštva u Srbiji i to davne 1939. godine. Tada je prvu sliku oslikao Martin Paluška, a za njim se četkica mašio i Jan Sokol. Kasnije tokom četrdesetih godine 20. veka u velike umetnike naive upisuju se i Vladimir Boboš, Martin Jonaš, Zuzana Halupova, Jan Knjazovic.

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Tematika njihovih slikarskih dela bila je ne tako banatski orjentisana, već su se na slikama mogli videti gondolaši, afričke životinje, zamkovi, a ne i kovačičko selo. Bilo je potrebno da prođe četiri godine i da se kovačički umetnici okrenu onome što vide i gde žive, a to je Kovačica sa svim svojim čarima i različitostima.

O talentovanim slikarima, neškolovanim, pročulo se brzo i bilo im je neophodno obezbediti prostor gde bi se njihova dela izlagala i bila vidljiva drugima. Tako se 15. maja 1955. godine u Kovačici otvorila prva seoska galerija slika u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, koja je svoje prostorije imala u zgradi Doma kulture Kovačica.

U septembru 1989. godine, u renoviranom seoskom gazdinstvu, u samom centru Kovačice, otvara se nova Galerije naivne umetnosti. Njeni najznačajniji predstavnici su Zuzana Halupova, poznatija kao Mama Zuzana i čuveni Martin Jonaš.  Trenutno Galerija naivne umetnosti ima 26 članova, nisu svi iz Kovačice, već i iz Padine, Pančeva i Opova.

- Prvi slikari naive bili su Martin Paluška i Jan Sokol. Zatim im se pridružuju Zuzana Halupova, Jan Knjazović, Martin Jonaš, Vladimir Boboš, to su ujedno i osnivači Galerije u Kovačici. Pravac naive u Kovačici karakterističan je po tome što slikari nisu bili školovani, već su se bavili poljoprivredom, pčelarstvom, a ne samo slikarstvom. Iza svakog slikara kovačičke naive je jedan originalan rad. Trenutno Galerija ima 26 slikara, najčešća tehnika je ulje na platnu i ulje na staklu. Najavljeno je da se izgradi nova zgrada galerije za dela savremenih umetnika naive, a da ovaj postojeći objekat ostane za izlaganje dela rodonačelnika. Realizacijom tog projekta u Kovačicu će stizati mnogo više turista – rekla je direktnorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolnaj Barca.

Teme koje su obuhvaćena kovačičkom naivom veoma su raznovrsne, tu su teme o životu na selu, o životu u gradu, rad na njivama, prikaz seoskih domova, mrtve prirode. Takođe, često se na slikama mogu videti prikazani narodni običaji, tradicija koja vlada u svim selima opštine Kovačica. 

Tradicionalno, svake godine u oktobru mesecu, proslavlja se manifestacija poznatija kao Kovačički oktobar, kada se u prostorijama galerije održava izložba najnovijih reprezentativnih radova svih njenih članova. Fond slika Galerije naivne umetnosti iz godine u godinu raste. Trenutno njegovo bogatsvo broji više od 800 slika. Kolektiv galerije menja postavku slika svakog meseca, tako da ljubitelji naive imaju uvek čemu da se dive. Zahvaljujući stvaralaštvu članova Galerije naivne umetnosti, Kovačicu su tokom godina posećivale razne eminentne ličnosti, među kojima su Fransoa Miteran, Roling Stones, Pele, Ursula Anders, Alen Delon, Franko Nero, Huan Karlos, kao i razni političari, diplomate, glumci, umetnici i godišnje blizu 17 hiljada poštovaoca umetnosti iz celog sveta.

Posetiocima Galerije naivne umetnosti omogućena je i kupovina originalnih slika članova galerije, kao i raznih suvenira, kao što su ručno rađene lutkice od kukuruzovine, uramljene reprodukcije slika, grafike, pasteli, minijature, magneti, razglednice. 

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd