Skip to main content
Dušan Vasiljev

ČOVEK PEVA POSLE RATA: Kikinda je imala VELIKOG PESNIKA koji je za 24 godine života ostavio neizbrisiv trag!

Foto: Vojvodina
Dušan Vasiljev proslavio je svoj rodni grad

Jedan od najznačajnijih srpskih ekspresionista, Dušan Vasiljev (1900 - 1924) bio je srpski pesnik, prozni i dramski pisac. Rođen je u Velikoj Kikindi gde je i pohađao osnovnu školu. 

Po povratku sa fronta, osnovao je Kolo mladih Srba i list Sloga. Kada je srpska vojska napustila Temišvar, otišao je u Beograd. Upisao se kao vanredni slušalac na Filozofski fakultet, počeo je da sarađuje u Slozi, Književnom jugu, Danu, u Misli, koju je vodio Sima Pandurović. Studije je morao da prekine, ali je završio pedagoški kurs i 1920. prešao u Čenej kao učitelj i iste godine se oženio Milojkom Maletić.

Ponovo su ga 1921. pozvali u vojsku u Kratovo, gde je gonio kačake i bugarske komite. Bolestan, pušten je kući iste godine. Provodio je vreme u Čeneju u čitanju i pisanju, ali mu se stanje pogoršalo zbog zapaljenja plućne maramice i bronhijalnog katara. Pokušao je 1923. da se leči, otišao u Zagreb, ali su ga vratili sa preporukom da se javi na proleće.

Umro je 27. marta 1924. u Kikindi.

Najpoznatija pesma Dušana Vasiljeva je Čovek peva posle rata, objavljena u časopisu Misao 1920. godine, a treba istaći i pesme Plač matere čovekove i Domovina. Dušan Vasiljev za života nije uspeo da objavi knjigu pesama. Napisao je oko 300 pesama, dvadesetak novela, četiri drame. Najveći deo njegove zaostavštine čuva se u Narodnoj biblioteci u Beogradu. Gimnazija u Kikindi nosi ime po njemu, pored nje je bista Dušana Vasiljeva, koji ima i ulicu u centru ovog grada.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd