fbpx
Skip to main content
Kameni cvet

Upoznajte simbol Sremske Mitrovice: Cvet koji večno suzi (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Fontana simbolizuje tugu koju je Ruskinja osećala daleko od rodnog kraja

Južno od Trga Ćire Milekića pruža se Gradski park, koji je u vreme Vojne granice služio kao vežbalište Petrovaradinskog puka, egzercirište i kao Paradenplatz. Pretpostavlja se da je park svoj današnji prepoznatljiv oblik dobio 70-tih godina XIX veka, nakon razvojačenja Vojne krajine. Tada su u njemu postavljeni i beli kameni rimski spomenici koji su predstavljali začetak budućeg lapidarijuma.

Danas je to uređena zelena površina u čijem središtu se nalazi vodoskok u vidu kamenog cveta koji je urađen 1948. godine prema projektu Irine Nepokojčicke, prve poznate žene arhitekte u Sremskoj Mitrovici. Vodoskok je postavljen na mestu nekadašnje "carske lipe", koju je zasadila Petrovaradinska imovna opština 1879. kao spomen na srebrni jubilej "pir" carskog bračnog para, cara Franje Josifa i carica Jelisavete.

Fontana Kameni cvet, koju je Ruskinja Irina Nepokojčicka, poklonila Sremskoj Mitrovici pre sedam decenija, jedan je od simbola najvećeg sremskog grada. Veliki vodoskok u centralnom gradskom parku, u obliku kamenog cveta, simbolizuje tugu koju je Ruskinja osećala daleko od rodnog kraja. Kada je shvatila da će ubrzo umreti, napravila je ovaj spomenik, koji joj se ukazao, kaže legenda, u snu.

Kraj Kamenog cveta, Mitrovačni čine prve korake, proslavljaju mature, počinju ljubavi, dele najlepše uspomene, odmaraju umorne noge. I sve to zahvaljujući Ruskinji koja je ostavila trajno obeležje o sebi i svom životu u gradu na Savi.

 

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd