fbpx
Skip to main content
Baranda

Mesto u koje se rode rado vraćaju: Znate li gde nadomak Beograda živi 2/3 ukupnog broja ptica Srbije?

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Čuvena seoba ptica je prilika da se vide vrste koje obitavaju na potpuno različitim staništima kao i pojedini primerci sa severa Evrope koje tokom seoba preleću i odmaraju se u Srbiji.

Opština Opovo poznata je po izuzetno povoljnim uslovima za razvijanje i bogaćenje flore i faune, zbog neprisustva industrijskih zagađivača. U prirodnim oazama ove opštine nastanjene su retke vrste ptica, a jedno naseljeno mesto u opštini Opovo posebno se izdvaja po svojoj raznolikosti i pticama koje su tu nastanjene, a to je naselje Baranda.

Baranda se nalazi u centralnom delu donjeg Potamišja i udaljena je 35 kilometara od Beograda i 43 kilometra od Pančeva, ima očuvana prirodna staništa i predstavlja jedno od najznačajnijih staništa za ptice u Srbiji.

Lepote Barande su pogodne za razvoj turizma, prvenstveno ekoturizam, kroz pružanje širokog spektra sadržaja: ishrana, smeštaj, izleti, lov, ribolov, posmatranje retkih vrsta ptica, biciklizam, trčanje ili kraćih odmora na jezerima. 

 

 

Ono što je od izuzetnog značaja jeste čuvena seoba ptica u Barandi. 

Naime, prolećna i jesenja migracija ptica su jedan od najznačajnijih sezonskih događaja i to je za ornitologe i ptičare, ali i sve ostale posetioce, kako iz Srbije, tako i širom sveta, jedinstvena prilika da vide ptice koje obitavaju na potpuno različitim staništima kao i vrste sa severa Evrope koje tokom seoba preleću i odmaraju se u Srbiji.

Prema podacima ljudi koji svoje slobodno vreme koriste za izučavanje ptica, pretpostavlja se da Baranda beleži oko 225 vrsta ptica, što predstavlja skoro 2/3 zabeleženih ptica u Srbiji. Takođe, brojnost njihovih populacija je jako velika i zbog toga sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite na izlet do Barande i upoznate neke retke vrste ptica. 

Ova opština poznata je i po brojnoj populaciji belih roda i kao simbol ovog kraja nalazi se na grbu same opštine. 

Pored posmatranja ptica u opštinu Opovo dolaze ljubitelji biciklizma, pešačenja i ribolova.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd