fbpx
Skip to main content
Kikinda

Da nije bilo najveće austrougarske CARICE ne bi bilo ni ovog SRPSKOG GRADA

Foto: Vikipedia
Jedan od najlepših vojvođanskih gradova duguje veliku zahvalnost austrougarskoj carici

Kikinda je na osnovu arheoloških nalaza nastala još 1423. godine. Prvi put se u pisanim tragovima spominje kao dobro ugarskih kraljeva pod nazivom Nagkeken.

Prva beba migrant rođena u porodilištu u Kikindi!

PREMIJER U KIKINDI: Otvorena fabrika "Mekafor" vredna 4 miliona evra!

Srbi se prvi put naseljavaju na području Kikinde između 1750. i 1753. i to u području doline rečice Galacke. Drugi talas naseljavanja Kikinde dogodio se krajem 18. i početkom 19. veka kada je ovo područje zahvatio talas Nemaca, Mađara, Francuza i Jevreja. U vreme turske okupacije Srbije Kikinda je kao i cela Vojvodina bila utočište za prognano stanovništvo.

Marija Terezija
Foto: Vikipedia

Ključni momenat u istoriji Kikinde odigrao se 1774. godine kada je austrougarska carica Marija Terezija proglasila Velikokindski distrikt. Kikinda je njenim ukazom postala središte okruga u kojem je bilo još devet naselja.

Momenat proglašenja Velikokindskog okruga smatra se presudnim za istoriju ovog vojvođanskog mesta zato što od tada počinje uspon grada. Kikinda je tada dobila bitne privilegije u oblasti ekonomije, sudstva i politike. Povela Marije Terezije o formiranju distrikta i danas se čuva u kikindskom arhivu.

Marija Terezija
Foto: Vikipedia

Zahvaljujući ovom ukazu Kikinda i danas u svom okrugu ima Mokrin, Iđoš, Bašaid, Banatsku Topolu, Nakovo i mnoga druga sela.

Naziv Kikinda povezuje se sa mađarskom reči „kokeni“ koji označva trnjinu i staroslovenskom reči „kik“ koja znači glava.

Između dva rata ovo mesto je imalo naziv Velika Kikinda upravo zbog širok okruga koji je taj pojam obuhvatao. Po završetku Drugog svetskog rata ime mesta se menja u Kikinda i taj naziv je i danas aktuelan.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd