fbpx
Skip to main content
Digitalni omladinski centar

DIGITALNI OMLADINSKI CENTAR U NOVOM SADU: Sve kreativne i digitalne radionice na jednom mestu (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Digitalni omladinski centar u Novom Sadu nastao je kao deo Gradske biblioteke i namenjen je prvenstveno mladima koji žele da razvijaju svoje znanje i kreativnost.

Gomila prašnjavih knjiga, tišina i stroga ženica sa naočarima koja vas prekorno gleda ako samo pomerite stolicu... Da li je ovo stereotipična slika na koju mnogi pomisle kada čuju reč "biblioteka"?

VUČEVIĆ: Sećamo se naših slavnih predaka i junačke borbe koju su vodili iz svojih ideala

VUČEVIĆ: Sećamo se naših slavnih predaka i junačke borbe koju su vodili iz svojih ideala

Manifestacija u čast vina i grožđa, a bude i PONEKA SVADBA: Opština Apatin čuva tradiciju i odoleva zaboravu!

Manifestacija u čast vina i grožđa, a bude i PONEKA SVADBA: Opština Apatin čuva tradiciju i odoleva zaboravu!

VUČEVIĆ PORUČIO: Exit će zauvek ostati novosadski

VUČEVIĆ PORUČIO: Exit će zauvek ostati novosadski

Glavni grad Vojvodine, ipak, uspeo je da ovakvu predstavu biblioteke i čitaonice potpuno transformiše u modernu, opremljenu i digitalnu prostoriju koja okuplja mlade širom Novog Sada.

Digitalni omladinski centar
Digitalni omladinski centar
Foto: Vojvodina

Tako je nastao Digitalni omladinski centar koji spaja lepo i korisno i mladima nudi razvoj kreativnih veština, edukaciju i druženje sa vršnjacima.

Ovaj centar razvio se kao projekat u okviru kulturne strategije Grada Novog Sada, a predstavlja ogranak Gradske biblioteke, dok je prostor opremio grad sa 15 računara, projektorima, interaktivnom tablom i ostalom pratećom opremom. 

Kako kaže bibliotekar u Digitalnom omladinskom centru, Dragan Jovanović, ideja je bila da se osnuje prostor koji će pripadati biblioteci, a u isto vreme biti multifunkcionalan. 

Dragan Jovanović
Dragan Jovanović
Foto: Vojvodina

- Razmišljalo se o tome da se osnuje prostor koji će uz brojne programske sadržaje i digitalne tehnologije omogućiti kreiranje i realizaciju programa za mlade. Sa radom smo počeli 2020. godine, ali se potreba za ovakvim prostorom javila mnogo ranije, još 2014. godine - kaže Dragan Jovanović. 

Kako navodi bibliotekar, centar je pre svega namenjen mladima, učenicima srednjih škola, studentima, ali i svima ostalima koji žele da budu deo kreativnih i digitalnih radionica. 

- Mladi mogu da učestvuju, kreiraju ili prate programe centra prisustvom u našim prostorijama ili putem interneta. Kroz naše programe oni mogu da dobiju informacije koje su značajne za njihov uzrast i stepen obrazovanja. Digitalni omladinski centar svojim korisnicima nudi programe kulturnog, edukativnog  i kreativno-zabavnog karaktera. Saradnja sa našim ograncima i drugim institucijama u Novom Sadu omogućava nam da napravimo kreativne programe - objašnjava Jovanović. 

Digitalna učionica
Digatalna učionica
Foto: Vojvodina

On dodaje da je glavni cilj ovog centra da se nastavi rad na digitalizaciji kulturnog nasleđa, što je i zakonska obaveza Gradske biblioteke u Novom Sadu. 

Kako kaže Dragan, svakodnevno sarađuju sa bibliotekom Matice srpske i bibliotekom Svetozar Marković iz Beograda sa kojima trenutno rade na digitalizaciji stare srpske periodike. 

U Digitalnom omladinskom centru organizuju se razne tribine, izložbe, književne i dramske sekcije koje su veoma posećene i pre svega zanimljive mladima i omogućuju im da razvijaju svoju kreativnost i edukuju se kako o digitalizaciji, tako i o kulturi Novog Sada i cele Vojvodine. 

Video intervju o Digitalnom omladinskom centru možete pogledati ispod teksta: 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd