fbpx
Skip to main content
Digitalni omladinski centar

DIGITALNI OMLADINSKI CENTAR U NOVOM SADU: Sve kreativne i digitalne radionice na jednom mestu (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Digitalni omladinski centar u Novom Sadu nastao je kao deo Gradske biblioteke i namenjen je prvenstveno mladima koji žele da razvijaju svoje znanje i kreativnost.

Gomila prašnjavih knjiga, tišina i stroga ženica sa naočarima koja vas prekorno gleda ako samo pomerite stolicu... Da li je ovo stereotipična slika na koju mnogi pomisle kada čuju reč "biblioteka"?

VUČEVIĆ: Sećamo se naših slavnih predaka i junačke borbe koju su vodili iz svojih ideala

VUČEVIĆ: Sećamo se naših slavnih predaka i junačke borbe koju su vodili iz svojih ideala

Manifestacija u čast vina i grožđa, a bude i PONEKA SVADBA: Opština Apatin čuva tradiciju i odoleva zaboravu!

Manifestacija u čast vina i grožđa, a bude i PONEKA SVADBA: Opština Apatin čuva tradiciju i odoleva zaboravu!

VUČEVIĆ PORUČIO: Exit će zauvek ostati novosadski

VUČEVIĆ PORUČIO: Exit će zauvek ostati novosadski

Glavni grad Vojvodine, ipak, uspeo je da ovakvu predstavu biblioteke i čitaonice potpuno transformiše u modernu, opremljenu i digitalnu prostoriju koja okuplja mlade širom Novog Sada.

Digitalni omladinski centar
Digitalni omladinski centar
Foto: Vojvodina

Tako je nastao Digitalni omladinski centar koji spaja lepo i korisno i mladima nudi razvoj kreativnih veština, edukaciju i druženje sa vršnjacima.

Ovaj centar razvio se kao projekat u okviru kulturne strategije Grada Novog Sada, a predstavlja ogranak Gradske biblioteke, dok je prostor opremio grad sa 15 računara, projektorima, interaktivnom tablom i ostalom pratećom opremom. 

Kako kaže bibliotekar u Digitalnom omladinskom centru, Dragan Jovanović, ideja je bila da se osnuje prostor koji će pripadati biblioteci, a u isto vreme biti multifunkcionalan. 

Dragan Jovanović
Dragan Jovanović
Foto: Vojvodina

- Razmišljalo se o tome da se osnuje prostor koji će uz brojne programske sadržaje i digitalne tehnologije omogućiti kreiranje i realizaciju programa za mlade. Sa radom smo počeli 2020. godine, ali se potreba za ovakvim prostorom javila mnogo ranije, još 2014. godine - kaže Dragan Jovanović. 

Kako navodi bibliotekar, centar je pre svega namenjen mladima, učenicima srednjih škola, studentima, ali i svima ostalima koji žele da budu deo kreativnih i digitalnih radionica. 

- Mladi mogu da učestvuju, kreiraju ili prate programe centra prisustvom u našim prostorijama ili putem interneta. Kroz naše programe oni mogu da dobiju informacije koje su značajne za njihov uzrast i stepen obrazovanja. Digitalni omladinski centar svojim korisnicima nudi programe kulturnog, edukativnog  i kreativno-zabavnog karaktera. Saradnja sa našim ograncima i drugim institucijama u Novom Sadu omogućava nam da napravimo kreativne programe - objašnjava Jovanović. 

Digitalna učionica
Digatalna učionica
Foto: Vojvodina

On dodaje da je glavni cilj ovog centra da se nastavi rad na digitalizaciji kulturnog nasleđa, što je i zakonska obaveza Gradske biblioteke u Novom Sadu. 

Kako kaže Dragan, svakodnevno sarađuju sa bibliotekom Matice srpske i bibliotekom Svetozar Marković iz Beograda sa kojima trenutno rade na digitalizaciji stare srpske periodike. 

U Digitalnom omladinskom centru organizuju se razne tribine, izložbe, književne i dramske sekcije koje su veoma posećene i pre svega zanimljive mladima i omogućuju im da razvijaju svoju kreativnost i edukuju se kako o digitalizaciji, tako i o kulturi Novog Sada i cele Vojvodine. 

Video intervju o Digitalnom omladinskom centru možete pogledati ispod teksta: 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd