fbpx
Skip to main content
Odžaci

DIM KULJA U DALJINI RAVNICE: Evo zašto se mesto Odžaci u Vojvodini ne zove Dimnjaci

Foto: Wikipedia
Istoričari još uvek lome koplja oko toga zašto se Odžaci ne zovu Dimnjaci

Odžaci su mesto u Zapadnobačkom okrugu Vojvodine i administrativni centar istoimene opštine u Panonskoj ravnici.

OVAJ DVORAC KRIJE TRAGIČNU PRIČU: Nalazi se u Srbiji i simbol je NESREĆNE LJUBAVI (FOTO)

ONI SU TRAŽILI DA SE GLUMCI LJUBE NA POZORNICI: Građani OVOG srpskog grada su imali najzanimljivije primedbe

Ovo se mesto se prvi put pominje u zemljišnim knjigama kao Odos i Hodos 1389. godine. Kasnije se 1522. u zapisima pominje kao Kemend, a jedno vreme su Odžaci nosili i nemački naziv Hanfhausen zbog toga što su bili centar za proizvodnju kudelje.

Istoričari nisu saglasni oko imena

Reč “odžak” je turcizam u srpskom jeziku koji označava dimnjak, a odžaci su množina od dimnjaci. Istoričari ne mogu da se usaglase u potpunosti zašto Odžaci ne nose naziv Dimnjaci, ali sve pretpostavke idu u tom smeru da je mesto jednostavno ime dobilo u vreme turske vladavine kada se reč “odžak” šire upotrebljavala od “dimnjak”.

Odžaci
Foto: Wikipedia

Postoji i teorija da su Odžaci dobili naziv po istoimenom mestu u Bosni pošto je ta reč u srednjem veku istovremeno označavala i tursku vojnu posadu, pa su je osmanski vojnici koristili za svaki svoj vojni logor.

Drugo objašnjenje ide u pravcu da se Odžaci nalaze u Panonskoj ravnici i da su uvek lako mogli da se spaze iz daljine po dimu koji kulja iz dimnjaka (odžaka), pa da su zato putnici i vojnici počeli da po tome nazivaju ovo mesto.

Odžaci se u turskim zemljišnim knjigama prvi put spominju 1579. godine kao “Tatar Očak” i kao “Odžlak”. Zabeleženo je i da su tada imali 28 domova, od čega je 12 bilo muslimanskih, odnosno pripadalo je turskim muslimanima.

Odžaci
Foto: Wikipedia

Danas su Odžaci među najbitnijim opštinama u Vojvodini

U 17. veku Odžaci su opusteli, a stanovništvo se pod pritiskom velikih dažbina, koje su naplaćivane za potrebe vojske i finansiranja rata, mahom odselilo na sever. Kasnije su u 18. veku mesto obnovile srpske i šokačke porodice, a potom su počeli da pristižu i nemački kolonisti.

Danas Odžaci važe za jednu od najbitnijih opština u Vojvodini sa više od 9.000 stanovnika prema poslednjem popisu iz 2011. godine. Ovo mesto slovi među bitnije turističke i kulturne centre Srbije

U Odžacima postoji Muzejska jedinica Narodne biblioteke Srbije, kao i dve umetničke galerije koje redovno učestvuju u godišnjim manifestacijama Noć muzeja.

Za Odžake se kaže da su zaista centar istoka i zapada pošto se u arhitekturi, ali i mnogim drugim stvarima, doslovno preklapa uticaj Turske s jedne strane i uticaj Austrougarske s druge strane. Upravo se zbog ovoga i kaže da Odžaci imaju jedinstveni šarm kakav se ne može naći drugde u Vojvodini i Srbiji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd