Utorak 19. mar 2024.
česma

DOBRA VEST ZA NOVOSAĐANE: Rekonstruisano najveće izvorište pijaće vode, kapaciteti utrostručeni

Foto: Profimedia/ilustracija
Gradonačelnik Novog Sada je najavio rekonstrukcija bunara na izvorištu "Štrand"

Reni bunari na izvorištu "Ratno ostrvo", koje je najveće izvorište pijaće vode za Novi Sad, u potpunosti su rekonstruisani, čime su prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića koji je danas obišao tu lokaciju, kapacitet pijaće vode utrostručeni.

ŠOK VIDEO IZ NOVOG SADA! Brutalni obračun dve žene i muškarca nasred ulice! (VIDEO)

ŠOK VIDEO IZ NOVOG SADA! Brutalni obračun dve žene i muškarca nasred ulice! (VIDEO)

NOVOSAĐANIN KLJUČEM UNIŠTAVAO KOLA I SVE SNIMAO! Građani traže da se HITNO UHAPSI! (VIDEO)

NOVOSAĐANIN KLJUČEM UNIŠTAVAO KOLA I SVE SNIMAO! Građani traže da se HITNO UHAPSI! (VIDEO)

NADLEŽNA SLUŽBA NIJE REAGOVALA NA VREME: Utvrđeno šta se krije iza seksualnog zlostavljanja dečaka (8) u Novom Sadu

NADLEŽNA SLUŽBA NIJE REAGOVALA NA VREME: Utvrđeno šta se krije iza seksualnog zlostavljanja dečaka (8) u Novom Sadu

- "JKP ''Vodovod i kanalizacija'' sa domaćim partnerima i partnerima iz Nemačke uspešno i u roku su završili kompletnu rekonstrukciju ta dva bunara BHD-5 i BHD-8. Time smo utrostručili kapacitet pijaće vode i doprineli sigurnosti i kvalitetu vodosnabdevanja koje je i najvažnija komunalna usluga - rekao je Vučević.

Do kraja godine, kako je dodao treba da bude završena crpna stanica kod Kvantaške pijace.

- To je prvi uslov za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda, a tada ćemo moći i da projektujemo gašenje crpne stanice na uglu Radničke ulice i Keja žrtava racije, iz koje se šire neprijatni mirisi - naveo je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, novosađane čeka izgradnja zapadnog magistralnog voda od Adica, Veternika, Futoga i Begeča, naselja u kojem je još jedini vodovod ostao separatan.

- Treba da isključimo te njihove bunare i da ih spojimo na gradski sistem. Predstoji nam i završetak vodovoda u Bockama i to dve faze koje su skuplje od prethodne, a nastavljamo radove na Sajlovu i Jugovićevu - rekao je on.

Gradonačelnik je naveo da je JKP "ViK" najspremnije od svih gradskih preduzeća za podnošenje aplikacija za program "Srbija 2025", te da imaju gotove projekte vredne više od dve milijarde dinara.

Najavio je da je u planu rekonstrukcija bunara na izvorištu "Štrand", a pre toga je, kako je precizirao, važno srediti kanalizacionu mrežu na Limanima koja je pravljena šezedesetih godina.

Izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda jedan je od najvažnijih projekata Grada, ali je, kako dodaje, reč o veoma skupoj investiciji vrednosti blizu 100 miliona evra.

- Moraćemo da se snažno borimo za izvore finansiranja. Zalagaću se da prečistač bude 100 odsto u vlasništvu Grada, ne bih nikom prepuštao vodovod i kanalizaciju - rekao je Vučević.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Gvozden Perković rekao je da je sređivanje bunara neophodan uslov za realizaciju drugih važnih projekata u toj komunalnoj oblasti, s obzirom na to da se grad širi.

- Grad ima novu fabriku vode i staru u rezervi. Najvažnije je svakako da u sledećih pet godina dobijemo Fabriku za preradu otpadnih voda, a određeno je da će njena lokacija biti Rokov potok - rekao je Perković.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd