fbpx
Skip to main content
Igor Mirović i Atil Pinter

DOBROSUSEDSKI ODNOSI: Mirović se sastao sa mađarskim ambasadorom Pinterom

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i ambasador Mađarske Atila Pinter u današnjem su razgovoru u Pokrajinskoj vladi konstatovali da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u poslednjih deset godina, što ocenjuju kao rezultat velikog zalaganja i zajedničkog rada dve države da bi se to postiglo.

Mirović je istakao da je od zajedničkog interesa da uspešnu saradnju koju imamo i nastavimo, ukazavši da su dobrosusedski odnosi sa Mađarskom i intenziviranje svih oblika saradnje deo prioriteta u razvoju bilateralnih odnosa koje gradimo sa našim susedima. 

Posebna pažnja tokom susreta posvećena je mogućnostima jačanja ekonomskih, odnosno privrednih kontakata između naše dve zemlje. 

Pušten u rad automatizovani satni mehanizam na PETROVARADINSKOJ KULI (FOTO)

Mirović je u tom smislu naglasio da je Mađarska veoma značajan investitor u našoj zemlji, a ambasador Pinter da su mađarske kompanije spremne i na dalja ulaganja, posebno u Vojvodini. 

Igor Mirović
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

S tim u vezi, ukazano je na prednosti postojeće geografske blizine, kao i veliku zastupljenost mađarske nacionalne manjine u našoj pokrajini, što doprinosi zajedničkom interesu u razvoju što boljih partnerskih odnosa među nama. 

Razvoj i unapređivanje infrastrukture, poboljšanje uslova železničkog saobraćaja i putne mreže ocenje su u današnjem razgovoru kao stvari od strateške važnosti, jer na taj način zajedno možemo ostvariti bolje i kvalitetnije uslove života građana. 

Igor Mirović
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Sagovornici su naglasili značaj saradnje u oblasti vodoprivrede u okviru projekta kanala Baja-Bezdan, ali i modernizacije železničkog saobraćaja i izgradnje infrastrukture u pograničnim sredinama. U razgovoru je izneta i činjenica da IPA program prekogranične saradnje Mađarske i Srbije predstavljja jedan od najuspešnijih prekograničnih programa, u okviru kojeg Vojvodina sutra predaje šest projekata vrednih 23,4 miliona evra. 

U današnjem razgovoru učestvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd