fbpx
Skip to main content
df

Đorđević: Obeležavanjem Međunarodnog dana slepih doprinosimo njihovoj boljoj inkluziji

Foto: MINRZS
Zoran Đorđević prisustvovao je svečanoj akademiji povodom proslave 70 godina rada i postojanja Saveza slepih Vojvodine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je svečanoj akademiji povodom proslave 70 godina rada i
postojanja Saveza slepih Vojvodine, koja je organizovana danas na Međunarodni dan slepih.

- Obeležavanjem Međunarodnog dana slepih, doprinosimo inkluziji slepih osoba u život šire društvene zajednice i promovišemo njihova ljudska prava. U protekle dve godine, saradnja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i saveza koji okupljaju slepe i slabovide osobe sa invaliditetom bila je izuzetno dobra, a rezultati postignuti zajedničkim delovanjem govore tome u prilog.

- Jedan od značajanih partnera Ministarstva u kreiranju politike usmerene ka zaštiti prava i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom je Savez slepih Srbije, organizacija sa dugom tradicijom, koja broji oko 12.000 slepih i slabovidih lica svih uzrasta - rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je resor kojim rukovodi prvi put 2017. godine zauzeo stav o prioritetnom finansiranju projekata udruženja osoba sa invaliditetom sa ciljem poboljšanja prostorno-tehničkih uslova za rad saveza i udruženja.

h
Foto: MINRZS

- Ministarstvo je u 2019. godini za potrebe realizacije programa namenjenih unapređenju položaja slepih i slabovidih osoba odobrilo sredstva u ukupnom iznosu od 34.211.730,00 dinara, dok je u 2018. godini odobreno ukupno 32.333.288,90 dinara, što za posmatrani dvogodišnji period iznosi 66.545.018,90 dinara - objasnio je on.

Ministar je podsetio na realizovane strateške projekate u oblasti pristupačnosti u periodu od 2017. do 2019. godine. Kako je naveo, postavljena je zvučna signalizacija na 56 raskrsnica na 503 semafora u svih 17 gradskih opština, čime je Beograd prvi grad u Evropi koji je omogućio samostalno
kretanje svim slepim i slabovidim osobama.

Đorđević je podsetio da je opremaljena biblioteka za slepe osobe "Dr Milan Budimir", najveća ustanova tog tipa na Balkanu, u kojoj se, između ostalog, obavlja i digitalizacija i konvertovanje zvučnih knjiga i materijala. On je još rekao da je za opremanje ove bibiloteke opredeljeno je ukupno 14.331.122,00 dinara i to za nabavku 2 štampača na Brajevom pismu kao jedinom autentičnom pismu za slepa lica, opremanje multimedijalne sale i rekonstrukciju elektro instalacija; rekonstrukciju i renoviranje magacina za smeštaj Brajevih knjiga i konvertovanje sadržaja biblioteke u mp3 format.

Ministar je zatim rekao da su postavljenje taktilne table u spomen parku "Šumarice" u Kragujevcu na kojim su na Brajevom pismu ispisane osnovne informacije o objektima, čime je slepim i slabovidim licima omogućena dostupnost i upoznavanje pomenutog kulturnog dobra; da je izvršena kupovina i popravka muzičkih instrumenata i opreme za potrebe umetničkog društva "Svetislav Anđelić" koje postoji u sklopu Gradske organizacije slepih Beograda; da je obezbeđen softver, odnosno sintetizator govora za android mobilne telefone koji slepim i slabovidim osobama omogućava da na najkvalitetniji način koriste mobilni telefon.

On je podsetio i da su prvi put izvršene adaptacije, rekonstrukcije i opremanja objekata koje koriste udruženja koja okupljaju slepe i slabovide osobe čime su poboljšani prostorno-tehnički uslovi za rad i obezbeđene nove moderne i opremljene prostorije i to za sledeća udruženja: Organizacija slepih Severni Banat Kikinda; Međuopštinska organizacija slepih Čačak; Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije - Požarevac; Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije – Pančevo; Senćansko udruženje slepih i slabovidih Senta; Organizacija slepih i slabovidih Kikinda, Čoka i Novi Kneževac Kikinda; Međuopštinska organizacija slepih Čačak i Udruženju slepih Sombor.

Ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću i vršiocu dužnosti pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljani Barošević, na svečanoj akademiji uručene su povelje Saveza slepih Vojvodine u znak zahvalnosti za kontinuirano ulaganje napora da se unapredi položaj slepih i slabovidih osoba u Srbiji.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd