Skip to main content
Miroslav Mika Antić

Ostavio je neizbrisiv trag: Ovaj Novosađanin uradio je veliku stvar za Srbiju

Foto: SD/Ilustracija
Pesnik koji je svojom poezijom ostavio neizbrisiv trag

Plavi čuperak, Horoskop, Prva ljubav, Garavi sokak, Plavo nebo, Olovka piše srcem, Nasmejani svet, Psovke nežnosti, prve su asocijacije na pomen Miroslava Mike Antića, poznatog srpskog pesnika, dečijeg pisca, novinara i scenriste. Iako nije rođeni Novosađanin, svoj život okončao je upravo u ovom predivnom gradu. 

Dom molitve svih naroda: Predstavljamo vam novosadsku Sinagogu

Istorija na tlu Vojvodine: Posetili smo muzej koji živopisno svedoči o milenijumskoj prošlosti ovog kraja

Miroslav Mika Antić rođen je 14.03.1932. u Mokrinu kod Kikinde. Osnovnu školu učio je u Mokrinu i Pančevu, gde se porodica u leto 1941. preselila iz Mokrina. Gimnaziju pohađao u Pančevu, sedmi razred u Kikindi, maturirao u Pančevu. Studirao slavistiku (ruski i češki jezik) na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Mika Antić
Mika Antić
Foto: Printscreen/Yotubue/rakovac1

Posle mature radio je u tehnici pančevačkog Narodnog pozorišta, a 1951. počeo se baviti novinarstvom u listu "Pančevac". Prešao 1954. u Novi Sad i zaposlio se kao novinar u "Dnevniku", radeći jedno vreme u izdanju sredom — "Novosadskom dnevniku", do 1959.

Više od godinu dana bio u Beogradu urednik "Pionira" (1959—1960). Po povratku u Novi Sad 1961. član je redakcije u "Izdavačkom odeljenju Foruma", a od 1962. do penzionisanja (zbog bolesti) — novinar u novinskoj "Izdavačkoj kući Dnevnik" — saradnik kulturne rubrike i slobodni reporter u listu Dnevnik, glavni urednik revije za džez i zabavnu muziku Ritam (1962—1965), obnovio i radio kao glavni urednik "Neven Čika Jove Zmaja" (1979) kao scenarista i reditelj radio na dokumentarnim i igranim filmovima, a kao slikar naslikao impresivnu galeriju slika (ulja, kolaža) i samostalno izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Kikindi, Mokrinu.

Prema njegovim stihovima komponovao je više zabavnih pesama koje su bile zapažene na festivalima.

Sem knjiga za odrasle, objavio je i knjige pesama za decu: "Plavi čuperak", "Garavi sokak", "Nasmejani svet", "Šašava knjiga", "Olovka ne piše srcem", "Ptice iz šume", "Tako zamišljam nebo"...

Pesnik koji je svojom poezijom i slikar koji je svojim umetnički radom ostavio neizbrisiv trag.

Prerano je otišao sa ovoga sveta, a u svome relativno kratkom životu dosegao je zvezdano nebo popularnosti, i kod dece i kod odraslih. Bio je svestrani umetnik, pesnik, slikar, sanjar i boem, osobenog životnog i stvaralačkog stila.

Umro je 24.06.1986. u Novom Sadu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd