fbpx
Skip to main content
palata

ELITNA ZGRADA U KOJOJ SU SE ODRŽAVALI BALOVI I SVEČANOSTI: Očaravajuća palata Dunđerski (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, Veliki Bečkerek započinje svoj postepeni privredni razvoj i urbanistički rast, te je tako sagrađena veličanstvena palata.

Palata je sagrađena u stlilu secesije, između 1905. i 1910. godine.

Zidana je kao stambeno-poslovni objekat. Na samom uglu nalazila se kafana i Svečana sala sa muzičkim podijumom. U svečanoj, Plavoj sali, okupljali su se građani povodom raznih proslava, balova i sličnih svečanosti. Služila je čak i za iznajmljivanje ili održavanje izložbi.

Prostorije na spratu su se koristile za odmor i razonodu. Naizmenično su se smenjivale dečije spavaće sobe i sobe za odrasle, za poslugu, gostinski saloni, trpezarije sa kuhinjom i kupatila.

Nakon izgradnje predstavljala je deo kompleksa bečkerečke pivare, na koju se nadovezuje, i koja je, takođe, bila u vlasništvu porodice Dunđerski.

Na orginalnim planovima građevine ostala su zabeležena imena Močanji Karoja (Mocsányi Károly) i Sekeji Marcela (Székely Marcell) koji su se predstavili svojim pečatom firme kao građevinski majstori.

Posmatrano u celini, palata Lazara Dunđerskog pokazuje, da se pri njenoj gradnji vodilo računa da objekat bude pažljivo uklopljen u prirodno okruženje i da bude u skladu sa susednim, postojećim objektima. 

Utisak sklada postignut je uklapanjem svih dekorativnih elemenata, koloritom i zanatskom perfekcijom majstora.

Više o Palati Dunđerski pogledajte u sledećem videu:

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
25 Beograd