fbpx
Skip to main content
Đura Jakšić

Evo zašto Đura Jakšić nikada NIJE PIO u Kikindi, ali jeste u ostalim SRPSKIM gradovima

Foto: SD/ilustracija
Đura Jakšić je u nekoliko navrata istakao kako nikada ne pije kada je u Kikindi

Poznati srpski slikar, pesnik, pripovedač i dramski pisac Đura Jakšić nastanio se u Kikindi 1855. godine.

One su PONOS Odžaka i Srbije: Crkve stare po TRI VEKA (INFOGRAFIKA)

Osnivač Matice srpske, čuveni matematičar, slavni muzičar... Ove poznate ličnosti su poreklom iz Odžaka

Jakšić je stalno živeo u oskudici zbog svog boemskog života zbog čega je svojoj porodici stalno zadavao glavobolju.

Kako je kao boem materijal za svoje priče i pesme uglavnom prikupljao u kafanama, porodica je zamolila sve kikindske kafedžije da ga više ne uslužuju kada im dođe pijan. Ovakav razvoj stvari naterao ga je da često odlazi u druga mesta da se opija, ali i dovija kako da dođe do novca za svoj boemski život.

Đura Jakšić
Foto: Vikipedia

Postoji anegdota o Đuri Jakšiću koju je 1934. godine objavio „Moravski glasnik“, a koja se odnosi na to kako je svojevremeno pokušao da prevari monahe manastira Ravanica. Priča koju je ispričao arhimandrit Makarije kaže da je jednom pitao Đuru zašto se toliko opija kada dođe u Ravanicu, a da mu je ovaj odgovorio sa: „zato što u Kikindi nikada ne pijem“.

Monasi manastira Ravanica jednom su namerno zaključali vrata ne puštajući Jakšiča u portu pošto je konstantno dolazio pod dejstvom alkohola. Da bi im se osvetio, Đura je sledećom prilikom falsifikovao potpis i pečat jednog beogradskog činovnika i došao u vanrednu inspekciju kase u Ravanici.

Đura Jakšić
Foto: Vikipedia

Arhimandrit Makarije tada nije znao da Đura nije zaista određen za vanrednu finansijsku kontrolu manastira, ali je znao da će ga lako odbrovoljiti ako ga pusti da dosta popije, a potom i prespava u Ravanici.

Anegdota kaže da se Đura tada opijao tri dana i tri noći, a da su ga monasi, kada je zaboravio zbog čega je došao izbacili na ulicu i ostavili ga na putu za Ćupriju.

Kasnije se za njegovu bruku čulo sve do Beograda, a on se pravdao kroz šalu da „zato u Kikindi nikada ni kap alkohola nije okusio, a da se iz Ravanice ionako ničega ne seća“.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd