fbpx
Skip to main content
Glumionica Pančevo

Za njih je gluma obrazovanje i lepša strana budućnosti: Princeze i prinčevi iz Jabuke donose bolje sutra svima (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva
Njihova gluma, ljubav i prijateljstvo promeniće svet

Nadomak Pančeva, u čuvenoj Jabuci, postoji jedno carstvo i u njemu izistinski caruje drugarstvo i baš kako dečija pesmica kaže u njemu je sve lepo, u njemu je sve nežno, u njemu se sve raduje. Reč je o Studiu govora i javnog nastupa "Glumionica" i njegovim mladim glumcima velikog srca i širokih osmeha. 

Neki od polaznika su tek stasali za čitanje, neki tek za igru i ples, a neki još ni čitanje nisu dobro savladali, ali glume kao da su profesionalci. Glume iz srca i igraju iz stomaka, baš onako kako ih uči njihova omiljena mentorka Simona, devojka koja je u Jabuku unela novu dimenziju dečije sreće i ushićenja.

Iako po godinama veoma mladi, ovi glumci i više su nego stasali za scenu na daskama koje život znače, a u tome ih svakodnevno vodi osnivačica Studia Simona Stanković uz pomoć svoje koleginice balerine Maja Golubović.

Tamiška promenada budući simbol Pančeva: Život pored reke nikada neće biti lepši (FOTO/VIDEO)

Tamiška promenada budući simbol Pančeva: Život pored reke nikada neće biti lepši (FOTO/VIDEO)

Manji trošak za građane, a čistiji je i vazduh: Važan projekat na delu u Zrenjaninu (VIDEO)

Manji trošak za građane, a čistiji je i vazduh: Važan projekat na delu u Zrenjaninu (VIDEO)

Dva ključna projekta pred Novim Sadom: Ekološka borba doneće zeleniju budućnost građanima (FOTO/VIDEO)

Dva ključna projekta pred Novim Sadom: Ekološka borba doneće zeleniju budućnost građanima (FOTO/VIDEO)

Deca u "Glumionici" uče ne samo da glume već i da spoznaju svet oko sebe baš onakav kakav je, sa svim izazovima, preprekama i lepim događajima i da na njih reaguju. Takođe, kroz predstave i igru uče se i pravilnom govoru, držanju tela, javnom nastupu, ali se i edukuju.

- Važno je da se deca bave pozorištem kako bi se naučili kulturi življenja kroz glumu i igru, gluma je igra koja se igra iz stomaka, a kada se igramo mi zajedno upoznamo sebe, svoje drugare, mnoštvo likova, shvatimo šta je dobro ili loše i napravimo poređenje ta dva. Veoma je bitno da idemo u pozorišta, muzeje, bioskope, na književne večeri, kako bismo postali prava pozorišna publika, učeni i civilizovani ljudi - istakla je osnivačica Studia govora i javnog nastupa "Glumionica" Simona Stanković i dodala:

Simona Stanković
Foto: Privatna arhiva

- Veoma je bitan timski rad, da i kroz scenski nastup, kada vežbaju upoznaju svoje telo i da drže stav i da javno nastupaju, a najvažnije je što se nauči da se prevaziđe strah od javnog nastupa i da pravilno naučimo da govorimo. Važno je da deca govore jasno, tačno, dikcijski besprekorno. Za decu je ovaj studio mesto gde se obrazuju, igraju, druže i upoznaju sebe i svoje okruženje - istakla je Simona Stanković. 

"Glumionica" ima za cilj da se kroz glumu i igranje predstava kod dece podstakne razvoj sposobnosti za razlikovanje osećanja, uživljavanje u tuđa osećanja, razvijanje saosećanja i empatije. 

Kroz igru deca nauče da se dikcijski pravilno izražavaju i svoju kulturu govora dovode do perfekcije, te stoga ne čudi što su ovi glumci iz Jabuke i odlični đaci i što im čitanje i pričanje ide baš od ruke. 

Kroz scenski pokret sa balerinom studia, deca rade na svojoj koordinaciji, ritmu, timskom radu, držanju, odnosno stavu na sceni, a ujedno razvijaju i maštu i kreativnost kroz sve radionice i probe. Kako ističu u "Glumionici" važno je deci predstaviti kulturu življenja i koliko je važno da se od najranijeg doba deca susreću sa kulturnim događajima, muzikom, predstavama, književnim događajima jer će to od njih stvoriti bolje ljude za budućnost. 

Deca se u najranijem dobu i baš onda kada im je to neophodno susreću sa mnoštvom drugara i upravo tada uče se kvalitetnom prijateljstvu, razvijaju samopouzdanje i oslobađaju se straha i stidljivosti. Ukoliko pitate prinčeve i princeze iz Jabuke oni se u "Glumionici" obrazuju i igraju i sve to kroz glumu. Nije im teško da iznova i iznova čitaju i uče tekst, a neke vile i vilenjaci koji su se plašili da zaigraju i zapevaju pred publikom svoj strah su kako kažu potpuno izbrisali. 

Osim pozorišnih predstava, polaznici u ovom studiu uče se i stiču radne i životne navike, brinu o prirodi i svojoj okolini, ali i o svom zdravlju. Osim glumačkog iskustva stiču i iskustvo odlaska zubaru, lekaru, baštovanstvu, ali uče i kako se ponašati na velikim scenama pozorišta i kako čitati knjige iako si mali. Ipak, najvažnija životna lekcija koju ih uče u "Glumionici" jeste kako biti čovek i prijatelj, jer bez toga džaba igra, gluma i ples, jer srce diktira kako škripi scena pozorišta i kakvu emociju glumac prenosi publici. 

Naši glumci iz Jabuke spremni su da zakorače na mnogo veće scene od one u "Glumionici" i promene budućnost Pančeva, jer vreme je da ljubav i graja zavladaju, a oni imaju pravi recept za to i poručuju vam samo jedno: 

"Razvijamo vijuge i nemamo straha, spajamo pozorište i bajku jer mi smo glumci!"

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd