fbpx
Skip to main content
Zrenjanin

GRAD JE ONAKAV KAKVI SU I NJEGOVI GRAĐANI: Kako Zrenjaninci doživljavaju svoje rodno mesto? (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Zrenjanin je jedan od najspecifičnijih gradova u autonomnoj pokrajni Vojvodina.

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i predstavlja njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar.

Miloš Vučević ponovo izabran za gradonačelnika Novog Sada

Miloš Vučević ponovo izabran za gradonačelnika Novog Sada

Liga socijaldemokrata Vojvodine dogovorila učešće u vlasti: Evo kojim će JAVNIM PREDUZEĆIMA upravljati

Liga socijaldemokrata Vojvodine dogovorila učešće u vlasti: Evo kojim će JAVNIM PREDUZEĆIMA upravljati

SA "LUDAJE" SE VIDI POLA VOJVODINE: Planina od 600 kilograma usred ravnice! (FOTO)

SA "LUDAJE" SE VIDI POLA VOJVODINE: Planina od 600 kilograma usred ravnice! (FOTO)

Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada oko 1.326 km2, najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, a u njemu živi oko 130 hiljada stanovnika i više od 20 nacija. Razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine.

Zrenjanin je jedan od najspecifičnijih gradova u autonomnoj pokrajni Vojvodina, možda i jedan od najistaknutijih i najbogatijih u svakom smislu te reči. Počev od stanovništva, preko prirode, okolnih mesta i sela koja su jedna od najlepših u Vojvodini, do arhitekture i građevina koje su sačuvale istoriju, odišu momenat Austrougarske, ali i momenat Vojvodine, Srbije, naših ljudi, hrane, osmeha i priča.

Za Zrenjanin govore da je grad mostova, baš onih mostova koji spajaju ljude, kulturu, tradiciju. Da je grad reka, a to svedoči i njegova dobra saobraćajna povezanost sa okolnim mestima i predstavlja svojevrsno saobraćajno čvorište u kome se ukršta više magistralnih i regionalnih puteva. Područje Grada Zrenjanina je jedno od najgušćih rečnih i kanalskih čvorišta u Evropi. Njegovim područjem protiču četiri reke; Begej, Tisa, Tamiš i Dunav, kao i kanal "Dunav-Tisa-Dunav". Sam grad leži na obalama Begeja, koji se kod Perleza uliva u Tisu. Na oko 10 kilometara zapadno od Zrenjanina protiče Tisa.

Četvrta reka koja protiče područjem Zrenjanina je Tamiš koja se kod Pančeva uliva u Dunav. Kanal "Dunav-Tisa-Dunav", ukupne dužine 960 kilometara, značajnom dužinom teče područjem Zrenjanina i predstavlja njegov veliki privredni resurs. Pored rečnih tokova, na području Zrenjanina se nalazi i više prirodnih i veštačkih akumulacija, jezera i bara. Jezerski sistem u centru Zrenjanina, nazvan "Begejska petlja", čine tri jezera nastala pregrađivanjem Begeja. Prema rečima direktora turističke organizace Zrenjanina, Zorana Ljubotine, ako volite da osetite spoj romantične prošlosti i modernog vremena Zrenjanin je grad koji ne smete zaobići.

- Za početak to je sigurno arhitektura iz 19. veka i to su, u centru gradu, Vukočejeva palata, zgrada muzeja, zgrada pozorišta, zgrada Šeherezade, Elekova vila... Puno, puno toga kada je u pitanju arhitektura što se može videti, a kada krenete dalje po Zrenjaninu, kroz glavnu gradsku ulicu dolazimo do starog mosta na Begeju, odnosno do palate Dunđerski koja je iz 1900. godine, zatim, Gradska pivara iz 1745. godine koja sticajem okolnosti ne radi ali smo mi uspeli da je od zuba vremena otmemo nešto što je autentično a to su te stare mašine, stara zgrada koja je sada uređena i dostupna turistima i posetiocima da ljudi mogu da dođu i vide kako se nekad u Zrenjaninu proizvodilo pivo - rekao je direktor turističke organizacije.

- Tu je i uređen kej koji je dostupan posetiocima koji mogu da se provozaju našim turističkim brodićem - rekao je Zoran.

Sve ovo čini Zrenjanin primamljivim mestom za život kako starosedeoca da u svom gradu ostanu i u njemu uživaju, tako i svima onima koji Zrenjanin gledaju kao na opštinu koja obećava bolji, lepši i topliji život.

Prema rečima starijih i iskusnijih predaka da je grad bez obzira na svu svoju lepotu zapravo onakav kakvi su njegovi stanovnici, komentare starosedeoca, ovog prelepog malog grada u samom srcu Vojvodine možete pogledati u video prilogu.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd