Skip to main content
 • Read more Banka Vesti

  SAVET STRUČNJAKA: Evo kada je vreme da počnete sa štednjom

 • Read more Novica Veličković Košarka

  KAPITEN CRNO-BELIH IZNET SA PARKETA: Poznat stepen POVREDE Novice Veličkovića (FOTO)

 • Read more orangutan Svet

  RUS U KOFERU SAKRIO DROGIRANOG MAJMUNA: Nije bio jedina životinja koju je švercovao, a tvrdio je da mu je to kućni ljubimac (FOTO)

 • Read more Beograd, Pobednik Beograd

  SIMBOL BEOGRADA IDE NA POPRAVKU: Ovako će skinuti "Pobednika" i odneti ga na restauraciju

 • Read more Jelena Karleuša, Divna Karleuša VIP

  DIVNINA SMRT JE ZAPISANA: Astrolog otkrio ŠTA ĆE BITI sa Karleušom - Jelena bi trebalo da se zabrine

 • Read more aleksandra subotić Zadruga

  SAZNALI DA ALEKS ULAZI! David VAN SEBE, a Ana... Produkciji PROMAKLO i odali sve?! Haos pre uključenja UŽIVO

 • Read more Doktor Zdravlje

  OBRATITE PAŽNJU! OVI simptomi ukazuju na OZBILJAN POREMEĆAJ u vašem ORGANIZMU

Foto: Printscreen/facebook/Kulturna istorija grada Sremska Mitrovica

Istorijska ličnost Sremske Mitrovice (VIDEO)

Foto: Printscreen/facebook/Kulturna istorija grada Sremska Mitrovica
Ostavila je divnu zaostavštinu "kameni cvet", koja krasi Sremsku Mitrovicu

Arhitekta Irina Nepokojčicka usnula san i napravila fontanu koja krasi Sremsku Mitrovicu. Veliki vodoskok simbol je žudnje koju je Ruskinja osećala za rodnim krajem.

Upoznajte simbol Sremske Mitrovice: Cvet koji večno suzi (VIDEO)

Njena porodica Nepokojčicki doselila se u Sremsku Mitrovicu 1920. godine, posle velikih društvenih promena u Oktobarskoj revoluciji koja je potresla nekadašnju Carsku Rusiju u Prvom svetskom ratu, Irinina porodica pripadala je nekadašnjoj uglednoj ruskoj dvorskoj familiji sa bogatom vojnom biografijom.

Irina je rođena 14. oktobra 1909. godine u Lubni, Ruskinja, pravoslavne veroispovesti. Školovala se u Sremskoj Mitrovici, a u Zagrebu završila studije arhitekture.Vrlo brzo stekla je ugled priznatog arhitekte i dobrog organizatora i pod njenim rukovodstvom izgrađeno je nekoliko objekata u vreme obnove Sremske Mitrovice. Radila je na projektovanju i izgradnji škola, puteva, kanalizacione mreže, stambenih zgrada i javnih objekata.

U domenu dobrovoljnog rada Irina je imala velikog udela. Po samom oslobođenju Sremske Mitrovice, organizovala je prikupljanje materijala za pet spomenika, preuzela je inicijativu da se tela ruskih vojnika poginulih u Laćarku i Jarku prenesu u Sremsku Mitrovicu i sahrane na pravoslavnom groblju.

Njoj se pripisuje i uređenje parka u kome je sada spomenik "kameni cvet" koji je bio uništen tokom rata. Koristeći rimske spomenike ona je oplenenila park. Pod njenim rukovodstvom izvršena je adaptacija "Srpskog doma" i time osposobljen prostor za održavanje pozorišnih predstava i muzičkih priredbi. Bila je u odboru za osnivanje Muzeja, zaslužna je za osnivanje ustanove kulture u Sremskoj Mitrovici, pod njenim nadzorom izvršena je prva rekonstrukcija crkve Sv. Stefana. Takođe, Irina se zalagala da muzejski predmeti budu vraćeni (za vreme rata veliki broj predmeta je nestao u skrivanju od okupatora). U vreme osnivanja muzeja radila je na ustanovljavanju arheoloških zbirki. Bila je i u komisiji za izgradnju grada. 

Mlada i energična osoba koja je imala malo godina radnog staža a dosta uspeha u stvaranju. Irina je bila veoma zanimljiva ličnost, imala je široko obrazovanje, volela je da putuje, da slika, peva, glumi..bila je zaljubljenik u umetnost, njen pobornik i stvaralac. Uspomena na nju se čuva danas u užim krugovima njene familije, koja se krajem prošlog veka vratila u Rusiju, tačnije u Moskvu. Obolela je od neizlečive bolesti i preminula avgusta 1948. godine.

Ostavila je divnu zaostavštinu "kameni cvet", koja krasi Sremsku Mitrovicu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd