Utorak 19. mar 2024.
mostovi Zrenjanin

Jedan od mostova projektovao je slavni Ajfel: Zrenjanin sa pravom nosi epitet "Grad mostova"(VIDEO)

Foto: Vojvodina
Reku premostilo čak deset mostova

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar i razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova.

Kroz današnji Zrenjanin reka Begej protiče u dužini toka od oko 13 kilometara. Samo naselje Bečkerek nastalo je oko jednog od begejskih meandara. Tok reke kroz grad neprestano je menjan - delom je to činila priroda,ali u još većoj meri ljudi koji su ovde živeli.

Stanovništvo se vekovima snabdevalo begejskom vodom, koju su po gradu raznosili vodonosci – sakadžije.

 Iz beleški starih putopisaca može se zaključiti da su na reci Begej još sredinom XV veka postojala dva mosta. Na planovima varoši iz 1760. godine i 1793. godine ucrtan je Veliki drveni most, umesto kog je 1904. godine izgrađen je čuveni gvozdeni most, koji je kako kažu projektovan u ateljejima slavnog Gistava Ajfela.

Ovaj gradski simbol, na žalost, demontiran je zbog regulisanja reke Begej i uklonjen 1969. godine, da bi ga zamenio betonski pešački most koji danas predstavlja sastavni deo centralne pešačke zone između glavne ulice i dva gradska trga - Trga dr Zorana Đinđića i Žitnog trga.

 Zrenjanin s pravom nosi epitet "Grad mostova", jer je reku premostilo čak deset mostova, u svim delovima grada.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd