Skip to main content
 • Read more Autoput Društvo

  Najkrvaviji srpski DRUM odlazi u istoriju: Za pola veka ZAVIO u CRNO hiljade ljudi

 • Read more Hronika Hronika

  UŽAS u Vrnjačkoj Banji: Tri žene se OTROVALE dok su brale pečurke

 • Read more Plastična kesa Vesti

  ZBOGOM plastičnim kesama: Nove generacije biorazgradivih kesa moći će da se JEDU (VIDEO)

 • Read more Ukrajinski vojnici okolina Slavjanska Svet

  UKRAJINA SPREMA PAKAO RUSIMA: U Donbas prebačena ZABRANJENA oružja! (VIDEO)

 • Read more 2cellos Vesti

  OVO GRMI DO KIJEVA: 2CELLOS objavili spot za "Seven Nation Army" koju će izvesti na finalu LŠ! (VIDEO)

 • Read more KK Fenerbahče Košarka

  OKUPACIJA! Pogledajte koliko je Turaka došlo u Beograd da bodri SRPSKI Fenerbahče! (VIDEO+FOTO)

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  NAJGORI SCENARIO: Zvezda dobila NAJTEŽEG potencijalnog rivala u DRUGOM kolu kvalifikacija za Ligu šampiona

Saša Tanackov

KIKINDA CVETA LI, CVETA: Evo šta je sve urađeno, a šta građani tek mogu da očekuju! (FOTO)

Foto: Youtube Printscreen/Dobro jutro - Sarapa i Dea
Značajni rezultati i veliki planovi...

Privreda najvećeg severnobanatskog grada, posle više godina ozbiljne stagnacije beleži vidljive pomake oporavka i napretka. Kako problem nije nastao “preko noći”, tako se i do stabilizacije i velikih koraka napred ne može doći odjednom i bez studioznog rada i stalne podrške postojećoj privredi, a naročito potencijalnim investitorima. 

Upravo takav zaokret učinjen je od strane lokalne samouprave. Akcenat je stavljen na privredu, na segment društva koji zarađuje i stvara za sve ostale. Grad je od početka 2014. godine uradio nekoliko ključnih stvari da bi obezbedio povoljnu investicionu klimu, ali i da bi privrednim društvima koja imaju probleme pomogao u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, ali i lobiranjem.

O svemu detaljno priča Saša Tanackov, član Gradskog veća za lokalni ekonomski razvoj: 

- Posle više decenija Kikinda je dobila infarstrukturno opremljenu industrijsku zonu površine 18 hektara, a sa Republike Srbije preneto je zemljište površine 22,6 hektara na Grad Kikindu, gde će biti izgrađena dodatna industrijska zona. Upravo te dve površine uvrštene su i u slobodnu carinsku zonu, pa je tako i Kikinda ima, kao jedan od 14 gradova u Srbiji. Za deo novoizgrađene industrijske zone gradonačelnik Pavle Markov i administracija kojom rukovodi vode završne razgovore za dolazak investitora iz oblasti tekstilne industrije koji bi trebalo da zaposli nekoliko stotina radnika.

Put
Foto: Kikinda.org.rs

- Takođe, otvoren je međunarodni drumski granični prelaz Nakovo – Lunga koji je širom otvorio vrata transferu investitora iz zapadne Rumunije u Kikindu. Prvi primer toga je italijanska firma “Zoppas Industries”, fabrika koja već u samom startu zapošljava  nešto preko 300 radnika. Ova kompanija nastavlja sa investicijama i krajem ove i početkom sledeće godine planira proširenje proizvodnih kapaciteta i radno angažovanje još oko 200 radnika.

Kikinda, Aleksandar Vučić
Foto: kikinda.org.rs

Kikinda
Foto: Kikinda.org.rs

- U grad je, upravo zbog infrastrukturno opremljene industrijske zone i stručne radne snage iz metalskog sektora, 2016. godine došla i francuska firma “Mecafor”. Oni su izgradili fabriku površine 4.800 kvadrata. Vrednost te investicije bila je oko četiri miliona evra, zaposlili su preko 70 majstora i stručnjaka koji se bave završnom obradom metalnih odlivaka, koji iz Kikinde odlaze za direktnu ugradnju u najpoznatije svetske fabrike industrije različitih vrsta motornih vozila.

Kikinda
Foto: kikinda.org.rs

- Ovog proleća započeta je i izgradnja još jedne nove fabrike, takođe francuske, koja već uspešno posluje u Kikindi, “Le Beliera”, livnice aluminijumskih odlivaka za automobilsku industriju, gde sada grade pogon za mašinsku obradu. Postojeća investicija vredna je oko 12 miliona evra, što podrazumeva ulaganje u izgradnju objekta i nabavku novih i najsavremenijih mašina za CNC obradu livenih delova, koji će tako biti isporučivani za direktnu ugradnju kod proizvođača automobilskih motora. Završetkom postojeće investicije još 80 ljudi dobiće posao, pored postojećih 640. Ujedno, oni su najveći izvoznici sa ostvarenih nešto preko 45 miliona evra u prošloj godini.

Kikinda
Foto: PKS

- Posle jedne decenije od zatvaranja objekat bivše Robne kuće “Beograd” prodat je i od nedavno u njemu radi Tržni centar “Asia”, koji je sa preko 3.000 kvadratnih metara prodajnog prostora najveći u severnom Banatu i pograničnim delovima Rumunije.

- Od privrednih društava, po kojima je Kikinda od ranije bila poznata, treba naglasiti stabilan rad “Metanolsko – sirćetnog kompleksa” i očekivanje dolaska strateškog partnera, jer su za njih interesovanje i zvanično istakli japanski “Micubiši” i nemački “Kronospan”. Čuvena kikindska industrija građevinskog materijala “Toza Marković” je izašla je iz stečaja tako što ih je, kao najveći poverilac, preuzeo “Srbijagas”. Ove godine u “Tozi” je investirano u novu liniju za digitalnu štampu keramičkih pločica, a oživljena je prodajna mreža na terenu na prostoru susednih država.

Kikinda
Foto: kikinda.org.rs

- “Banini”, nadaleko poznata fabrika sendvič keksa i ostalih konditorskih proizvoda, prodat je drugom velikom srpskom konditoru “Jaffi” iz Crvenke. Za kikindske kolačare slobodno se može reći da je to njihovo novo rođenje i novi početak, koji bi trebalo da ih vrati na visoke pozicije na konditorskom tržištu eks jugoslovenskih prostora. Livnica “Kikinda” preuzeta je, kao članica “Cimos Grupe”, od strane italijanske investicione grupe “Palladio finanziaria” i sada se čekaju potezi novog vlasnika i njegovi planovi za celine “Automobilska industrija”, “Metalac” i “Insert” u kojima je zaposleno oko 730 ljudi.

- Jedan veliki segment stare  Livnice kupio je kikindski “Grindex” koji nastavlja uspešnu tradiciju proizvodnje alatnih mašina brusilica. “Grindex” treba posebno istaći zato što je to lokalna investicija i što je plod domaće smelosti i pameti da se rade proizvodi visoke tehnologije poput CNC brusilica. U rangu malih i srednjih preduzeća, u svojoj branši u Srbiji, sasvim solidno rade “Blik Produkt” (proizvodnja višeslojne ambalaže za prehrambenu industriju), “Atler – Fontana” (proizvodnja torti, kolača i smrznutog peciva), “Šole” (proizvodnja metalnih kontejnera tazličitih gabarita), “Morar sweets” (konditorska industrija), “Pekara Kikinda” (proizvodnja štrudli), “EMMEPI” (proizvodnja ženskih čarapa)...

Kikinda
Foto: kikinda.org.rs

- Jedna od važnih investicija koju Grad Kikinda planira jeste i uređenje i izgradnja gradske pijace, a u komunalnom smislu svakako je najvažnija izgradnja fabrika vode. Kikinđani već trideset godina koriste problematičnu vodu za piće, pa će investicija vredna šest miliona evra, koju finasira Nemačka razvojna banka (KfW), a gde za kredit garantuje Republika Srbija, uz zamenu dela vodovodne mreže, svakako doprineti da žitelji najvećeg severnobanatskog grada konačno dobiju zdravu pijaću vodu - završio je detaljno izlaganje Tanackov. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd