broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
eur
117.142
usd
110.3448
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KO JEDNOM DOĐE, SIGURNO ĆE SE VRATITI PONOVO: Ovde su pasuljijada, foto safari, moto skup, ali i birdwatching (FOTO)

03.05.2021. 15:11
Piše:
Srbija Danas
Opovo
Opovo / Izvor: Foto: Vojvodina
Opovo je jedna od najmanjih opština u Vojvodini, dok je prirodno najbogatija.

Opština Opovo je jedna od najmanjih opština u Vojvodini, nalazi se u Južnom Banatu i ima izuzetno povoljan geostrateški položaj. Ovome u najvećoj meri doprinosi blizina velikih trgovinskih centara. Beograd i Pančevo su udaljeni oko 30 kilometara, a Zrenjanin 40 kilometara.

"Raj na zemlji" kako su ga nekada zvali stari putopisci: Planina Rajac nudi iskustvo koje se večno pamti (FOTO/VIDEO)

"Raj na zemlji" kako su ga nekada zvali stari putopisci: Planina Rajac nudi iskustvo koje se večno pamti (FOTO/VIDEO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Kako da nam život bude lepši i bolji: Opština Vladimirci ima sjajan "recept" za prosperitet (FOTO)

Opštinu Opovo sačinjavaju četiri naseljena mesta, to su: Baranda, Opovo, Sakule i Sefkerin. Sva naselja se nalaze na levoj obali reke Tamiš, koja protiče dužinom od 29 kilometara uz teritoriju opštine.

Pored bogate istorije, kulture, tradicije, gastronomije i turizma, ali i eko turizma po kojem je opština prepoznatljiva svuda u svetu, Opovo je pravo mesto i pravi izbor za svakog ko želi da se odmori od gradske gužve i vikend provede u prirodi, na čistom vazduhu i upozna istoriju jedne male, a svakako prelepe i ušuškane opštine u Vojvodini koja nudi širok izbor sadržaja koji možete posetiti.

GALERIJA "JOVAN POPOVIĆ" OPOVO

Jedan od najprepoznatljivijih građevinskih objekata u Opovu je zgrada galerije "Jovan Popović". U galeriji se tokom godine održavaju izložbe različitog karaktera, od muzejskih eksponata do radova savremene umetnosti. Prostor se koristi i u druge svrhe kao što su promocije knjiga, literalne večeri, muzička zbivanja, dramski prikazi i građanska venčanja. U fundusu galerije nalazi se oko 1000 umetničkih eksponata.

BARANDA FILM STUDIO

U Barandi se nalazi jedan od najvećih srpskih filmskih studija na otvorenom. Tokom poslednje decenije u Barandi i okolini snimano je više filmskih projekata i serija Vratiće se rode, Rode u magli, Montevideo, bog te video, Montevideo, vidimo se, Senke nad Balkanom (prva i druga sezona), Žigosani u reketu...

CRKVE I VERSKI OBJEKTI

Na teritoriji opštine nalaze se četiri pravoslavne i jedna katolička crkva, čije izgradnje datiraju iz XVIII i XIX veka. Pored velikih crkvenih hramova postoji i desetina manjih sakralnih objekata, kao što su kapelice i krstovi, takozvane „vodice“,. To su posebno posvećena i lekovita mesta zasnovana na verovanjima čiji koreni vode iz staroslovenske religije. Sefkerin je mesto sa najvećim brojem „vodica“ u Vojvodini i ima ih sedam.

Crkve:

1) SPC Sv. Arhangela Gavrila, Sefkerin, 1813. g. Srbljak štampan 1761. godine; Zbornik Božidara Vukovića. 
2) SPC Prenos moštiju sv. oca Nikolaja, Opovo, 1830. g. Ikonostas, rad Steve Todorovića (pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture). 
3) SPC Prenos moštiju sv. oca Nikolaja, Baranda, 1814. g. Prestono jevanđelje, Lavov 1690. godine (pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture). 
4) SPC Prenos moštiju sv. oca Nikolaja, Sakule, 1846. g. Ikonostas, pevnice i tronovi, rad Konstantina Pantelića iz 1856/57. godine (pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture). 
5) Rimokatolička crkva Sv. Elizabeta Ugarska, Opovo, 1766. g.

EKO TURIZAM I AKTIVNI ODMOR

Priobalje reke Tamiš sa svojim aluvijalnim šumama, poplavnim pašnjacima, ritovima, slatinama, ribnjacima i jezerima, uz minimalne antropogene uticaje svojim većim delom predstavlja očuvano autohtono prirodno okruženje. Tereni duž reke Tamiš od Sakula, preko Barande i Opova, do Sefkerina odlikuju se izuzetnim eko turističkičkim potencijalom kada su u pitanju sadržaji aktivnog odmora, sportskog ribolova i birdwatchinga.

PEŠAČENJE I BICIKLIZAM U PRIRODI

Mreža isprepletanih šumskih staza, nasipa i poljskih puteva, bilo da vodi uz obalu reke, kroz polja suncokreta ili pored jezera i ribnjaka, predstavlja veoma popularne ture za ljubitelje pešačenja i biciklizma u prirodi. Između Opova i Barande postoji asfaltirana pešačko – biciklistička staza dužine 3,5 km.

Opovo
Opovo / Izvor: Foto: Vojvodina

 

AKTIVNOSTI NA VODI

Meandrirajući tok reke Tamiš čije su obale kao veliki zeleni tunel "ograđene" šumskim sastojinama vrbe i topole predstavljaju izvrsne terene za veslačke sportove - kanu i kajak, kao i vožnju čamcima. 

POSMATRANJE PTICA I FOTO SAFARI 

Izuzetno bogat biodiverzitet odlikuje ovaj deo Srednjeg Potamišja. Vodena staništa na teritoriji Opštine Opovo predstavljaju jedno od najznačajnijih vlažnih staništa u Srbiji. Posebno se ističe raznovrsnost barske vegetacije i bogatstvo ornitofaune koja se odlikuje sa 225 vrsta ptica. Na staništima u Barandi i Sakulama egzistira više velikih kolonija retkih i zaštićenih vrsta zbog čega je ovaj kraj jedna od omiljenih destinacija brojnih prirodnjaka, fotografa prirode i posmatrača ptica.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Značajni birdwatching lokaliteti:

1) Ribnjak Baranda; 2) Pečena slatina, Baranda; 3) Ribnjak Sakule.

SPORTSKI RIBOLOV 

Ribolovačke terene uz reku Tamiš ne treba posebno predstavljati. U pitanju su reviri pogodni za sve ribolovačke discipline i okolinom koja pruža nezaboravnu avanturu u prirodi. 

SPORTSKO REKREATIVNI TERENI

Sva naselja u opštini poseduju sportske terene pogodne za rekreaciju i bavljenje različitim sportskim disciplinama. U Opovu se nalazi veliki sportsko - rekreativni centar sa atletskom stazom, mini pič terenom sa veštačkom podlogom, košarkaškim, rukometnim i teniskim igralištem. Centar je opremljen električnom rasvetom tako da se sportske aktivnosti mogu obavljati i u noćnim časovima. Sva četiri naselja poseduju fudbalska, košarkaška i rukometna (mali fudbal) igrališta. Košarkaški tereni u Opovu i Sakulama presvučeni su tartanom, a još jedan mini pič teren sagrađen je u Barandi. Uređeni štrand nalazi se u Sakulama, dok su kupališta u ostalim mestima improvizovana.   

HOTEL "STARI BANAT" OPOVO

"Stari Banat" je hotelsko-ugostiteljski objekat visoke klase. Hotel se nalazi  u centralnoj zoni Opova u neposrednoj blizini reke Tamiš. Lokaciju objekta odlikuje prijatno okruženje uređenih veštačkih jezera, sportsko rekreativnih terena i opovačkog parka. Hotelski kapaciteti pružaju izuzetan komfor i uslugu, besplatnu wi-fi mrežu, prostorani uređen parking, sobe i apartmane, aperitiv bar, restoran, svečanu salu i terasu.

ČARDA I MARINA "OPAVA"

Uz samu obalu Tamiša pored opovačkog mosta i marine, smeštena je čarda Opava. U potpuno prirodnom okruženju čarda pruža nezaboravan ugođaj uz bogat gastronomski meni tradicionalnih banatskih jela, kuvanja u kotliću, ribljih specijaliteta i roštilja. Prilikom rezervacija meni se pravi po želji gostiju. U svojoj ponudi čarda Opava za svoje goste organizuje i brojne aktivnosti iz oblasti aktivnog odmora i eko turizma - vožnje čamcima, sportski ribolov i šetnja pešačkim stazama uz obalu Tamiša.

RESTORAN "BOBA"

Restoran  duge tradicije koji neprekidno radi već 40 godina. Popularno stecište boema i umetnika istovremeno je i porodični restoran poznat po svojoj kvalitetnoj kuhinji u čijem se meniju izdvajaju riblji specijaliteti i roštilj. Restoran poseduje dve sale. Univerzalna veća sala je kapaciteta 30 mesta, dok namenska, manja sala za ručavanje predvižena za 12 mesta. Restoran ima veliku letnju baštu kojoj posebnu draž daju fontana i hlad starih lipa.

LEKOVITO BLATO U BARANDI

Lokalitet Pečena slatina, predeo u severoistočnom delu atara Barande poznat je po lekovitom blatu, koje meštani vekovima koriste. Na osnovu urađenih analiza Instituta za rehabilitaciju - Služba za balneoklimatologiju iz Beograda, potvrđeno je da se blato sa ovog nalazišta može koristiti u balneološke svrhe, za lečenje: reumatskih oboljenja, genito - urinarnih oboljenja, stanja nastala usled trauma.  

OVČARSKI DAN, SAKULE

Organizator: Udruženje stočara "Ovčar". Datum: poslednja dekada marta. Program: smotra kolekcija ovaca i krava; izložba pulina, trka na magarcima, takmičenje u kuvanju čobanca, folklorni festival, etno bazar, etno izložba, književni susreti, likovne izložbe.

Opovo
Opovo / Izvor: Foto: Vojvodina

 

GULAŠIJADA - LOVAČKI KOTLIĆ, BARANDA

Organizator: Lovačko društvo "Šnjep" Baranda.
Datum: Dan opštine oko 22. maja.
Program: takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša; folklorni festival, koncert.

PASULJIJADA, SEFKERIN 

Organizator: Udruženje građana "Tata i sinovi".
Datum: poslednja dekada avgusta.
Program: takmičenje u kuvanju pasulja.

MOTO SKUP "FIRE WHEELS" SEFKERIN 

Organizator: Moto klub "Fire Wheels" Sefkerin.
Datum: avgust
Program: okupljanje članova moto klubova iz Srbije i inostranstva, bajkerske igre, svečani defile kroz opštinu, rock koncert.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Opovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Piše:
Srbija Danas
03.05.2021. 15:11