fbpx
Skip to main content
Zrenjanin

KO VREDNO RADI I TRENIRA, TAJ PONOSNO NOSI SVOJU TITULU: Znate li da je Grad Zrenjanin Evropski grad sporta? (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Stanovnici ovog grada i njegove okoline kroz istoriju osvojili su 23 olimpijske medalje.

Zrenjanin je najveći grad u Banatu, u okviru autonomne pokrajine Vojvodina, u Republici Srbiji, takođe administrativni je centar Srednjobanatskog okruga, kao i istoimene opštine. Zrenjanin je ujedno i najveći grad u Banatu i treći najveći grad Vojvodine, iza Novog Sada i Subotice.

NETAKNUTA PRIRODA U SAMOM SRCU SRBIJE: Prošetajte Zrenjaninom i osetite čari Vojvodine na drugačiji način (VIDEO)

NETAKNUTA PRIRODA U SAMOM SRCU SRBIJE: Prošetajte Zrenjaninom i osetite čari Vojvodine na drugačiji način (VIDEO)

SIMBOL ZRENJANINA KOJI JE PREPOZNATLJIV ŠIROM SRBIJE: Obeleženo 200 godina od otvaranja dvorca u Ečki (VIDEO)

SIMBOL ZRENJANINA KOJI JE PREPOZNATLJIV ŠIROM SRBIJE: Obeleženo 200 godina od otvaranja dvorca u Ečki (VIDEO)

SJAJNE VESTI ZA PANČEVCE: Opšta bolnica biće potpuno rekonstruisana uz novu i savremenu opremu!

SJAJNE VESTI ZA PANČEVCE: Opšta bolnica biće potpuno rekonstruisana uz novu i savremenu opremu!

Kada se govori o Zrenjaninu kao gradu i njegovoj okolini, ne može da se ne spomene da je bogat kulturno-istorijskim spomenicima i poznatim institucijama poput Narodnog muzeja, Palata Dunđerski, Pozorište, Istorijski arhiv, Biblioteka, Likovna kolinija u Ečki s Galerijom i mnoge škole.

Još davne 1976. godine sa radom počinje Kulturno-umetničko društvo "Gik Banat Pionir". Osnivači su sundiklane i omladinske organizacije građevinsko-industrijskog kombinata "Banat". Ovo kulturno-umetničko društvo danas broji oko 300 članova, koji su raspoređeni u Izvođačkom, starijem dečjem, dečjem ansamblu, kao i u najmlađem dečjem sastavu koji uči svoje prve korake i igre, Narodnom orkestru i pevačkoj grupi.

U Zrenjaninu postoji i nekoliko sportski klubova FK "Banat" , RK "Proleter Agroživ" , STK" Banat" , Savate Klub "Banat" , KK " Proleter Naftagas" , AK "Proleter" Zrenjanin , AK "Banat" Zrenjanin , AK "AS 023" , Škola Atletike "Long Jump Ivana Španović" i KK "Zrenjanin" . Ronilački klub "Begej".

Kada je reč o kulturi, umetnosti i sportu u ovom lepom gradu u Vojvodini, moralo bi da se istakne i sa posbenom pažnjom napomene da je ove godine baš Zrenjanin izabran za grad sporta.

Stanovnici ovog grada i njegove okoline kroz istoriju osvojili su 23 olimpijske medalje.

Zrenjanin je ove godine proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine - potvrđeno je u pismu koje je na adresu gradonačelnika Zrenjanina uputio Đan Frančesko Lupateli, predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u belgijskom Briselu.

U vezi sa tim, oglasio se i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapur i objasnio koji su dalji projekti koji će imati za cilj unapređenje sporta, kako kod dece, tako i kod odraslih, ali i kod osoba sa invaliditetom.

- Nije samo medalja rezultata, rezultat je da imamo što više dece i mladih uključenih u sistem sporta i zato je neophodno napraviti nove programe, nove sadržaje, nove projekte koji će privući decu - rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

- Naravno, treba se baviti i osobama sa invaliditetom, treba da imamo uslove za rad i u mestima koja nisu sportski organizovana, treba imati programe i na tome intenzivno radimo, imamo pograme i za one koji su starije dobi, imamo programe za rekreaciju, za rekreativce, u tom segmentu smo dosta napredovali pošto imamo biznis lige u nekoliko sportova, imamo tradicionalne masovne rekreativne manifestacije kao što su Zrenjaninski polumaraton, Dan pešačenja, vožnja biciklom, tako da je to nešto što nas ka tome okreće - dodaje on.

- A što se tiče samih programa i aktivnosti za 2021. godinu, one se sada definišu, mi jesmo predložili, ali zbog situacije sa korona virusom verujem da će pretrpei neke manje ispravke, ali ono što je jako bitno jeste da sve to radimo u koordinaciji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i ministarstvom sporta od kojih smo imali ozbiljnu podršku za ovu titulu uzevši u obzir da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji koji je dobio ovo prestižno zvanje - navodi gradonačlenik Salapura.

- Ali ovo zvanje nije samo privilegija, ovo je ogromna obaveza jer mi ne predstavljamo samo Zrenjanin, mi ovde predstavljamo i Vojvodinu i Srbiju pa sa tim u vezi, kroz par nedelja, imaćemo plan kako će to Zrenjanin da predstavi tu Evropsku titulu, odnosno, kako ćemo unaprediti sport u Zrenjaninu, a za to nam trebaju i sportske organizacije kao i podrška nadležnih sportskih organa - rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Da je zemlja Srbija, a grad Zrenjanin bogat mladim nadama u svim sferama, i sferi sporta, nauke, kulture, umetnosti, medicine, tehnologije i ostalima, dokazali smo mnogo puta. Ovo je samo još jedan dokaz da Zrenjanin postaje svetski grad u kome žive kvalitetni, dobri, vredni i uspešni ljudi, pa samim tim postaje mesto koje naseljava sve veći broj ljudi širom Srbije.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd