Utorak 19. mar 2024.
Zuzana Halupova

Dama koja je proslavila Kovačicu širom sveta: Zuzana Halupova - umetnica lake ruke i slika vedrine! (FOTO, VIDEO)

Foto: Vojvodina
Zuzana Halupova ostaće zauvek upamćena kao najpoznatija i najplodnija slikarka Kovačice koja je ovu opštinu proslavila širom sveta. 3

 Opština Kovačica u Vojvodina jedna je od retkih opština u Srbiji koja može da se pohvali svetskom slavom i time da ceo svet zna za umetnost koja se ovde decenijama neguje. Kovačička naivna umetnost poznata je širom sveta, a rodonačelnici ovog umetničkog pravca itekako su pospešili da reputacija opštine Kovačica bude izuzetno pozitivna. 

"URAMLJENE USPOMENE" KOJE ĆE SE PAMTITI: Jano Čeh - kolekcionar koji originale naive čuva od zaborava (FOTO/VIDEO)

"URAMLJENE USPOMENE" KOJE ĆE SE PAMTITI: Jano Čeh - kolekcionar koji originale naive čuva od zaborava (FOTO/VIDEO)

Kada želite u prirodu, ali i na čas istorije: U varošici na jugu Banata sve je na jednom mestu - PIKNIK I USPOMENE (VIDEO/FOTO)

Kada želite u prirodu, ali i na čas istorije: U varošici na jugu Banata sve je na jednom mestu - PIKNIK I USPOMENE (VIDEO/FOTO)

PUT MEDA I SIRA: Tura kakve nema u Srbiji - posetioci oduševljeni turističkom ponudom opštine Žabalj (FOTO/VIDEO)

PUT MEDA I SIRA: Tura kakve nema u Srbiji - posetioci oduševljeni turističkom ponudom opštine Žabalj (FOTO/VIDEO)

Turisti iz celog sveta dolaze da gledaju dela naivne umetnosti, ali i da čuju priče o kovačičkim slikarima koji su slikali ono što su videli u životu, suživot svoj sa drugima, ali i njihove svakodnevne dane provedene na selu.

Neki od najpoznatijih slikara naive jesu Martin Paluška, Jan Sokol, Vladimir Boboš, Mihal Bireš i Jan Knjazovic, a kasnije su im se pridružili i Martin Jonaš i legendarna Zuzana Halupova.

Dama međju umetnicima Zuzana Halupova jedna je od najpoznatijih umetnika na našim prostorima, ali i šire. Iako je bila neuka i neobrazovana, Zuzana je bila žena raskošnog talenta i umetničkog oka tako da joj diploma nije bila ni potrebna. 

Zuzana Halupova završila je pet razreda osnovne škole u Kovačici gde se rodila 1925. godine i tu je živela sve do 2001. godine kada je u umrla. Celog svog života bavila se samo slikarstvom, a kao osnovni motiv njenih slika navodi se to da je uvek slikala decu, te je stoga nosila i nadimak “Mama Suzana”. Prvu sliku je naslikala na zidu kuće sa bojama koje je rastvorila u mleku 1948. godine, a prvu sliku uljanim bojama je naslikala 1964. godine pod imenom „Mlaćenje konoplja“.

Ana Barca
Ana Žolnaj Barca
Foto: Vojvodina

- Ona je pre svega slikala decu, jer nije imala svoju vlasittu. Čak su i ljudi koje je slikala imali lik dece. Muškarce je slikala sa rumenim obrazima, krupnim očima i oblim licima, a žene su uvek na svakoj slici imale slovačku narodnu nošnju. Od sedamdesetih godina pa na dalje je na svakoj svojoj slici slikala devojčicu u roze haljinici koju je zvala Katka ili Katarina i goovrila je na izložbama širom sveta da je to njeno zamišljeno dete pošto svoje nije imala – rekla je direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolnaj Barca.

Čuvene su i njene kompozicije prikaza zime. U bogatoj umetničkoj ikonografiji pored žanr motiva, slikala je enterijere, biblijske teme, romske teme, aktuelne teme iz svakodnevnog života. Slikala je ulje na platnu, ali je pravila i crteže. Prvu samostalnu izložbu je imala 1968. godine u Dubrovniku, sa koje su oduševljeni stranci otkupili sve slike. Svoje slike je u dobrotvorne svrhe poklanjala Unicefu, Unesku i Crvenom krstu.

Radovi Zuzane Halupove izloženi su u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici i upravo tu se turisti mogu upoznati sa životom i delom Halupove. Galerija naivne umetnosti u Kovačici izložbeni je prostor u kome svoja dela izlažu naivni slikari iz Kovačice. Osnovana je 15. maja 1955. godine u Banatskom selu Kovačica u Pokrajini Vojvodina. Spada u red turistički najposećeniji objekata na području opštine Kovačica, prvenstveno zbog slika slikarke Zuzane Halupove i Martina Jonaša. Godišnje galeriju poseti između 16.000 i 20.000 turista. Zuzana Halupova bila je član Galerije naivne umetnosti od 1964. godine. 

Zuzana Halupova ostaće zauvek upamćena kao najpoznatija i najplodnija slikarka Kovačice koja je ovu opštinu proslavila širom sveta.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kovačica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd