Skip to main content
 • Read more Ljudi Društvo

  HLADAN I TMURAN DAN pred nama: Najviša dnevna 6 stepeni, a od srede PRAVA ZIMA

 • Read more Novak Đoković, Andre Agasi Tenis

  U KAKVIM SU ODNOSIMA NOLE I AGASI? Posle ovog SUSRETA u Melburnu sve je jasno (VIDEO)

 • Read more Internet Društvo

  Mreža prevaranata u Srbiji KRADE LIČNE PODATKE, a kad žrtve nasednu na mamac sledi NOVO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE!

 • Read more Misica Marbelje Hronika

  KRIMI OBRAČUN UMALO BIO FATALAN: Nakon bombe i borbe za život, španska misica POSLALA PORUKU! Sve zbog Strahinje!

 • Read more Kija Kockar Zadruga

  KIJA I SLOBA PONOVO U ZADRUZI! A tek povod! Prelepo SLAVLJE! Nebo će se otvoriti! SPEKTAKL! (VIDEO)

 • Read more Raketa Svet

  TRI, DVA, JEDAN: Ovako je američki ŠPIJUNSKI satelit lansiran u orbitu (VIDEO)

 • Read more Hrvatska, Jadran Posao

  Već traže radnike za sezonu na Jadranu, evo i plata koje nude

Vojvodin

Kulturno - istorijski značaj opštine Opovo

Foto: Vojvodina
Na teritoriji opštine otkriveno je preko 30 arheloških lokaliteta iz perioda neolita, eneolita, bronze, metalnog doba, antike i seobe naroda.

Karakteristika svih potamiških sela je dobro ili bar fragmentalno očuvana tradicionalna arhitektura, što se prilikom obilaska naselja opštine Opovo vrlo lako može uočiti. Najizrazitije karakteristike banatskog tradicionalnog miljea mogu se videti u naselju Sakule. Pored brojnih gnezda roda na dimnjacima i krovovima kuća, etno atrakcija su stare fasade ukrašene horizontalnom i vertikalnom bareljefnom ornamentikom, velike ajnfor kapije i kibicfenster prozori.

Jedan od najprepoznatljivijih građevinskih objekata u Opovu je zgrada galerije „Jovan Popović“. U galeriji se tokom godine održavaju izložbe različitog karaktera, od istorijsko - dokumentarnih eksponata do radova savremene umetnosti. Prostor se koristi i u druge svrhe kao što su promocije knjiga, književni susreti, muzički koncerti, dramski prikazi i građanska venčanja. U fundusu galerije nalazi se preko hiljadu umetničkih slika.

Kulturni centar Opovo je nekadašnji dom kulture, pre nekoliko godina renoviran u modernu salu u kojoj se održavaju pozorišne i baletske predstave, muzički koncerti i bioskopske projekcije. Kapacitet sale je oko 160 mesta, a pozorišna scena nosi naziv „Dragan Bjelogrlić“.

Zbog izgradnje filmskog studija i snimanja filmova i serija, Baranda je dobila epitet „Banatski Holivud“. U Barandi je snimana serija „Vratiće se rode“, Rode u magli“ i prva sezona „Senke nad Balkanom“, kao i filmovi „Montevideo bog te video“ i „Montevideo, vidimo se“. Trenutno se snima druga sezona serije „Senke nad Balkanom“. Baranda film studio je jedan od najvećih filmskih studija na otvorenom u Srbiji i predstavlja veliku turističku atrakciju.

Na teritoriji opštine otkriveno je preko 30 arheloških lokaliteta iz perioda neolita, eneolita, bronze, metalnog doba, antike i seobe naroda. Više hiljada vrednih arheoloških artefakata ovog kraja krasi police muzeja u Pančevu, Vršcu i Novom Sadu.

Na teritoriji opštine nalaze se četiri pravoslavne i jedna katolička crkva, čije izgradnje datiraju iz XVIII i XIX veka. Pored velikih crkvenih hramova postoji i desetina manjih sakralnih objekata, kao što su kapelice i krstovi, takozvane „vodice“,. To su posebno posvećena i lekovita mesta zasnovana na verovanjima čiji koreni vode iz staroslovenske religije. Sefkerin je mesto sa najvećim brojem „vodica“ u Vojvodini i ima ih sedam.

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd