Skip to main content
Kovačica

Leto u Kovačici: Evo šta sve možete da doživite tamo!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ponuda od 2. avgusta do 1. septembra

Opština Kovačica - smeštena na rubu Vojvodine, nedaleko od glavnog grada Srbije - poznata kao domaća prestonica naivne umetnosti, obiluje različitim umetničkim i zabavnim sadržajima. Među 27.890 njenih stanovnika našlo se dovoljno kreativnih i inspirisanih kako bi organizovali čak 24 manifestacije - od 1. marta kada sezonu otvara Marcišoru, zaključno sa 31. decembrom kada se obeležava crkveni doček Nove godine.

Turisti odlučili: Ovo je najpopularnije mesto u Kovačici!

Međutim, ukoliko ste pustolov, željni nesvakidašnjih sadržaja, zainteresovani za domaći turizam i na sve to ljubitelj kulture i umetnosti, u sledećim redovima saznaćete kako biste mogli da provedete letnje dane koji su tek pred nama.

Prva na spisku letnjih kovačičkih manifestacija je Bostanijada. Obeležava se na Svetog Iliju, 2. avgusta u Idvoru, jednom od osam naselja u opštini Kovačica. Tada se, prema navodima sa sajta Turističke organizacije opštine Kovačica (TOOK) organizuje izložba i takmičenje bostana. Na ovoj manifestaciji međunarodnog karaktera, kakav je "karakter" i opštine, biraju se najveće i najslađe lubenice i dinje.

Spomen-kuća Martina Jonaša: Zavirite u dom velikana! (INFOGRAFIK)

Dve sedmice potom - sredinom avgusta - organizuje se Festival rumunske muzike i folklora iz Vojvodine. Reč je o najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji Rumuna u srpskoj pokrajini. Na njemu učestvuju ansambli i iz daleke Moldavije, a prisustvuje i do 2.000 posetilaca. Prema navodima TOOK-a, festival ima dugu tradiciju postojanja - od 1959, a organizuje se u Uzdinu svake pete godine.

Zatim su za 1. spetembar razervisane dve manifestacije - Festival zabavne muzike sa tekstovima na rumunskom jeziku "Mladost peva" i Padniski dani kulture. 

Kovačica
Kovačičke manifestacije
Foto: SD/ilustracija

Prvi je nastao 1970. godine u Uzdinu, kroz saradnju Doma kulture „Doina“ i muzičke emisije Radio Novog Sada na rumunskom jeziku. Održavan je u kontinuitetu do 1978. godine, a obnovljen 1996. godine zalaganjem muzičke omladine Uzdina. Od tada dobija novu koncepciju i internacionalni karakter učešćem pevača zabavne muzike iz Rumunije i Republike Moldavije, stoji na sajtu TOOK-a.

Drugi se organizuje u Domu kulture "Mihal Babinka" u Padini kada se priređuju Babinkovi literarni susreti, kolektivna izložba Padinskih slikara naive, Festival slovačkih narodnih pesama "Padina spieva", gostovanja muzičko-folklornih ansambala iz Srbije i inostranstva, gostovanja pozorišnih ansambala, koncert Padinskih amatera "Ochotnici svojej osade", Festival "V padinskej doline" Banatski festival - festival slovačkih narodnih pesama u kome se takmiče pevači iz Banata, kao i samostalna izložba slika nekog od slikara naive.

Na samo 45 minuta od Beograda: Ovo mesto je raj za ribolovce!

Ukoliko vam je mašta bar malo zagolicana, prava je prilika da doživite nešto novo. Kovačičke manifestacije čekaju na vas!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
12 Beograd