Utorak 19. mar 2024.
Kovačica

Leto u Kovačici: Evo šta sve možete da doživite tamo!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ponuda od 2. avgusta do 1. septembra

Opština Kovačica - smeštena na rubu Vojvodine, nedaleko od glavnog grada Srbije - poznata kao domaća prestonica naivne umetnosti, obiluje različitim umetničkim i zabavnim sadržajima. Među 27.890 njenih stanovnika našlo se dovoljno kreativnih i inspirisanih kako bi organizovali čak 24 manifestacije - od 1. marta kada sezonu otvara Marcišoru, zaključno sa 31. decembrom kada se obeležava crkveni doček Nove godine.

Turisti odlučili: Ovo je najpopularnije mesto u Kovačici!

Međutim, ukoliko ste pustolov, željni nesvakidašnjih sadržaja, zainteresovani za domaći turizam i na sve to ljubitelj kulture i umetnosti, u sledećim redovima saznaćete kako biste mogli da provedete letnje dane koji su tek pred nama.

Prva na spisku letnjih kovačičkih manifestacija je Bostanijada. Obeležava se na Svetog Iliju, 2. avgusta u Idvoru, jednom od osam naselja u opštini Kovačica. Tada se, prema navodima sa sajta Turističke organizacije opštine Kovačica (TOOK) organizuje izložba i takmičenje bostana. Na ovoj manifestaciji međunarodnog karaktera, kakav je "karakter" i opštine, biraju se najveće i najslađe lubenice i dinje.

Spomen-kuća Martina Jonaša: Zavirite u dom velikana! (INFOGRAFIK)

Dve sedmice potom - sredinom avgusta - organizuje se Festival rumunske muzike i folklora iz Vojvodine. Reč je o najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji Rumuna u srpskoj pokrajini. Na njemu učestvuju ansambli i iz daleke Moldavije, a prisustvuje i do 2.000 posetilaca. Prema navodima TOOK-a, festival ima dugu tradiciju postojanja - od 1959, a organizuje se u Uzdinu svake pete godine.

Zatim su za 1. spetembar razervisane dve manifestacije - Festival zabavne muzike sa tekstovima na rumunskom jeziku "Mladost peva" i Padniski dani kulture. 

Kovačica
Kovačičke manifestacije
Foto: SD/ilustracija

Prvi je nastao 1970. godine u Uzdinu, kroz saradnju Doma kulture „Doina“ i muzičke emisije Radio Novog Sada na rumunskom jeziku. Održavan je u kontinuitetu do 1978. godine, a obnovljen 1996. godine zalaganjem muzičke omladine Uzdina. Od tada dobija novu koncepciju i internacionalni karakter učešćem pevača zabavne muzike iz Rumunije i Republike Moldavije, stoji na sajtu TOOK-a.

Drugi se organizuje u Domu kulture "Mihal Babinka" u Padini kada se priređuju Babinkovi literarni susreti, kolektivna izložba Padinskih slikara naive, Festival slovačkih narodnih pesama "Padina spieva", gostovanja muzičko-folklornih ansambala iz Srbije i inostranstva, gostovanja pozorišnih ansambala, koncert Padinskih amatera "Ochotnici svojej osade", Festival "V padinskej doline" Banatski festival - festival slovačkih narodnih pesama u kome se takmiče pevači iz Banata, kao i samostalna izložba slika nekog od slikara naive.

Na samo 45 minuta od Beograda: Ovo mesto je raj za ribolovce!

Ukoliko vam je mašta bar malo zagolicana, prava je prilika da doživite nešto novo. Kovačičke manifestacije čekaju na vas!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd