fbpx
Skip to main content
fl

MAGIJA I LEPOTA VIOLINE: Florijanu je ljubav prema muzici donela najlepše stvari (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Svojim talentom očarao je mnoge širom sveta i regiona

Florijan Balaž, istaknuti umetnik, profesor je violine na gudačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Potiče iz muzičke porodice, te je tako od prvog dana svog rođenja slušao zvuke violine. Kako je odrastao, sve više je bio svestan instrumenta koji je na kraju "ušao" pod njegovu kožu.

Oduvek je voleo muziku iz crtanih filmova i želeo je da je samostalno odsvira i kaže da je to upravo bio okidač za sviranje violine. 

Otisak duše na papiru: Pesnik Goran Tadić utkao je izistinsku ljubav u ljude širom sveta (VIDEO)

Otisak duše na papiru: Pesnik Goran Tadić utkao je izistinsku ljubav u ljude širom sveta (VIDEO)

Kulturno dobro Crne bare: Hram prenosa moštiju Svetog Save crkveno utočište meštana (VIDEO)

Kulturno dobro Crne bare: Hram prenosa moštiju Svetog Save crkveno utočište meštana (VIDEO)

SELO U BANATU RAJ ZA STOČARSTVO: Crna Bara u Čoki pravi dar prirode (VIDEO)

SELO U BANATU RAJ ZA STOČARSTVO: Crna Bara u Čoki pravi dar prirode (VIDEO)

- Kada sam video kako mama naručuje neke kompozicije, došao sam na ideju da mi tata odsvira muziku sa crtanog filma i ono što je mene zanimalo i bilo mi blisko u tim godinama. Poželeo sam da sam odsviram te melodije i želeo sam da me on nauči tim trikovima sviranja, tada je i počelo moje zvanično školovanje - kaže Florijan.

Florijan je i idejni tvorac FloriArt-New Music Vision-a. Ovo udruženje građana nastalo je promenom ekonomsko-političke situacije u Srbiji i raširilo je mogućnosti i prilike za dalje muziciranje i poslovanje. FloriArt je prepoznatljiv po izvođenju klasične muzike i negovanju iste.

- Flori Art je veoma aktivno udruženje na našim prostorima i šire. Organizovali smo sedmo po redu Internacionalno međunarodno takmičenje solo pevača. Od prošle godine organizujemo i Internacionalno takmičenje gudača - ističe Florijan.

f
Foto: Vojvodina

Pored Florijanovog uspeha, veoma je primetan i uspeh njegove porodice sa kojima je povezan i muzički. 

- Moja supruga Marta Balaž je profesor solo pevanja, a deca su nastavila da idu našim genima. Sin Andrej je sa 15 godina upisao Akademiju, svira violinu, a ćerkica AnaMarija svira klavir i violinu - kaže on.

Violinista Florijan Balaž ističe da je za umetnika najbitnije da "stoji između onoga što radi" i da razume publiku kao i to da među njima vlada dobra energija.

- Puno ima koncerata sterilnih i hladnih. Imao sam prilike i da sviram i da budem publika. Dođem na koncert, očekujem mnogo, znam da je poznat umetnik, a dođem potpuno prazan kući. Ne doživim emociju. Mislim da je jako važna ta interakcija, simbioza umetnik-publika. To nije lako, jer često umetnici imaju preveliku odgovornost, tremu, osećaj da to "mora" da bude "savršeno" i često ih baš briga šta publika misli o tome, nego gledaju da to iz njihovog ugla izgleda savršeno. Često je važno da nije sve dobro i savršeno, ali da je toplo i da to može publika da primi - zaključio je Florijan.

Više o istaknutom violinisti, njegovom životu i muzičkom stvaralaštvu, možete pogledati u sledećem video snimku:

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd