fbpx
Skip to main content
dvorci JAgodić i Kapetanovo

Mesta u kojima sve odiše misterijom: Kao na filmu - legendarne priče o dvorcima Jagodić i Kapetanovo (VIDEO/FOTO)

Foto: Vojvodina
Opštinu Plandište krasi pet dvoraca

Značajan turistički potencijal opštine Plandište su dvorci kojih ima pet, a najstariji među njima je dvorac Jagodić. Dvorac je sagrađen na ivici šume, 1835. godine za Petra Jagodića. Od izgradnje pa sve do Drugog svetskog rata ostao je u posedu porodice Jagodić.

Porodica Jagodić je značajna za kulturnu istoriju srpskog naroda u Vojvodini. Jagodići su bili istaknuti članovi Matice srpske, pa se u Galeriji Matice srpske nalazi nekoliko njihovih portreta koje je naslikao Konstantin Danil.

Utočište porodice Dunđerski kojem se svi dive: Od legende o dvorcu Damaskin zastaje dah (VIDEO/FOTO)

Utočište porodice Dunđerski kojem se svi dive: Od legende o dvorcu Damaskin zastaje dah (VIDEO/FOTO)

Svetska umetnost u Opovu: Već više od pola veka je centar kulturnog života - raj za umetnike, ali i oštro oko turista (VIDEO)

Svetska umetnost u Opovu: Već više od pola veka je centar kulturnog života - raj za umetnike, ali i oštro oko turista (VIDEO)

Ljiške crkve poznate su širom sveta, a jedna od njih KRIJE LEGENDU O HADŽI-ĐERI: Prosvetitelj kog su ubili na liturgiji (VIDEO/FOTO)

Ljiške crkve poznate su širom sveta, a jedna od njih KRIJE LEGENDU O HADŽI-ĐERI: Prosvetitelj kog su ubili na liturgiji (VIDEO/FOTO)

- Dvorac Jagodić je mali dvorac, ali veoma lep. Oko dvorca su se nalazila dva parka, jedan u engleskom stilu, a drugi u francuskom. Okolo su bile šume Koprivića, bio je poznat po porodici Jagodić, koja je bila poznata kao velika mecena Matice Srpske -  rekao je predstavnik Kulturno-obrazovnog centra “Vuk Karadžić” Mihajlo Bančević.

Dvorac pripada tipu poljskih dvoraca, oko njega je negovan park i u dubini imanja se nalazi engleski park, koji uključuje već postojeće biljne vrste, obogaćene egzotičnim retkim vrstama. Park ispred zgrade je planiran po francuskoj šemi, projektovanjem rundela oivičenih ružičnjakom i šimširom. 

Zgrada dvorca je u obliku izduženog pravougaonika sa strogo simetričnim unutrašnjim i spoljašnjim rasporedom. Posle dužeg vremena započeto je obnavljanje zgrade 2007. godine. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja, a park dvorca Jagodić je zaštićeni spomenik prirode.

Pored dvorca Jagodić veliku pažnju privlači i dvorac Kapetanovo. Ovaj dvorac nalazi se u blizini sela Stari Lec na putu Zrenjanin-Vršac. Sagrađen je 1904. godine i građen je sa idejom da bude u stilu srednjevekovnoh zamaka. 

Dvorac Kapetanovo ima dva ulaza, a oko njega je bio prostran park sa fontanom. Dvorac je na licitaciji 1938. kupio bogati trgovac Franc Maj za miraz ćerki, koja ga je udajom donela poslednjem predratnom vlasniku Milanu Kapetanovu. 

- Dvorac Kapetanovo je jedan veoma interesantan dvorac koji je napravio župan Botka Bela, plemić. Njegova supruga se nažalost razbolela i oni su osiromašili i morali da prodaju dvorac poznatom francuskom trgovcu. On je taj dvorac dao svojoj kćerki u miraz kada se udala za Milana Kapetanova, a po njemu je dvorac kasnije i zadržao ime - rekao je predstavnik Kulturno-obrazovnog centra “Vuk Karadžić” Mihajlo Bančević.

Milan Kapetanov je zadržao dvorac u svom vlasništvu do kraja Drugog svetskog rata, kada mu je zakonom o nacionalizaciji oduzet. Zgrada predstavlja primer izrazite neogotičke arhitektonske koncepcije skladnih proporcija sa svim odlikama romantičarske predstave o tipu i obliku objekta ove namene. 

Kao pojava, Kapetanovo predstavlja redak primer "poljskih dvoraca". Položajem van naselja i arhitekturi primerenoj ovoj koncepciji, predstavlja izuzetno zanimljiv primer pseudosrednjevekovnog zamka. Dvorac Kapetanovo je spomenik kulture od velikog značaja.

Legenda o dvorcu Kapetanovo:

Legenda kaže da se supruga prvog vlasnika dvorca spalila u njemu kada je saznala da su bankrotirali i da dvorac mora da se proda. Takođe, veruje se da se na Svetog Iliju, noću, u jednoj od soba pojavljuje senka žene sa dugom plavom kosom.

-Kada je 1938. godine bankrotirao, vlasnik zamka Botka Bela nije ni slutio da će mu se žena, od tuge što gubi zamak, politi benzinom i zapaliti. Kažu da je izgorela brzo i da od nje nije ništa ostalo. Čak ni pepeo. Ostao je samo pramen plave kose koji je poput venčanice smrti dugo obletao oko zamka. Toga avgusta 1938. nebom su svake noći šarale zvezde repatice podsećajući na taj tužni vatromet. Legenda kaže da se svakog drugog avgusta, na svetog Iliju, noću pojavljuje u jednoj od soba zamka senka žene sa dugom plavom kosom koja gleda u banatsku ravnicu. I danas, kada kosci kose travu oko zamka, na njihovim kosama i grabljama se umesto trave ponekad nađe pramen plave kose. 

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Plandište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd