fbpx
Skip to main content
Novi Sad

Dva ključna projekta pred Novim Sadom: Ekološka borba doneće zeleniju budućnost građanima (FOTO/VIDEO)

Foto: Vojvodina
Problem zagađenja životne sredine, ali i njeno očuvanje nije tema sa kojom se prvi put sada susreću u Novom Sadu

Grad Novi Sad ubraja se u retke gradove po tome što već 15 godina sprovodi kontinuiranu kontrolu kvaliteta najznačajnijih parametara kojima se ocenjuje stanje životne sredine nekog područja, a to su vazduh, voda i zemljište.

Iako su urbanizacija i brz tehnološki razvoj poslednjih godina, ne samo u Novom Sadu nego i uopšte, doveli do značajnijeg negativnog uticaja na stanje životne sredine, gradski čelnici sprovode niz mera kojima se smanjuje negativan uticaj industrijalizacije, ali i aktuelnih klimatskih promena. Ove mere doneće zasigurno boljitak u gradu i u kvalitetu životnog standarda građana, a pre svega zeleniju budućnost. 

Vožnja pored Begeja, ali i gradskim ulicama: Zrenjanincima obezbeđena subvencija, ali i ekološkiji transport (FOTO)

Vožnja pored Begeja, ali i gradskim ulicama: Zrenjanincima obezbeđena subvencija, ali i ekološkiji transport (FOTO)

Otpad više neće biti problem Novosađanima! Projekat vredan skoro 90 miliona evra: Cilj - zeleniji Novi Sad (VIDEO/FOTO)

Otpad više neće biti problem Novosađanima! Projekat vredan skoro 90 miliona evra: Cilj - zeleniji Novi Sad (VIDEO/FOTO)

Zrenjanin će iznedriti novu generaciju "zlatnih delfina": Srbija može da bude ponosna na "Proletere" (VIDEO/FOTO)

Zrenjanin će iznedriti novu generaciju "zlatnih delfina": Srbija može da bude ponosna na "Proletere" (VIDEO/FOTO)

Problem zagađenja životne sredine, ali i njeno očuvanje nije tema sa kojom se prvi put sada susreću u Novom Sadu, aktuelan je već duže vreme, a posebno poslednjih kada postaje jedna od glavnih tema sadašnjice. Grad Novi Sad nije sedeo skrštenih ruku pred ovim problemom već je od prvog momenta počeo da uvodi čitav set mera za unapređenje stanja životne sredine, posebno stanja vazduha. Međutim, pored mera koje donose gradske vlasti, važno je i to da se promeni svest građana kako bi shvatili da i sami mogu da doprinesu kvalitetu životne sredine na teritoriji na kojoj žive, ali i čitavoj Srbiji.

Stanje životne sredine u ovom gradu, kako objašnjava član gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, posebno će unaprediti planirana izgradnja prečistača otpadnih voda i regionalnog centra za upravljanje otpadom. U pitanju su velike investicije koje će se, osim budžetskim sredstvima, finansirati i uz pomoć kineskih partnera i novca iz EU projekata.

Kako bi budućni Centar za upravljanje otpadom kvalitetnije radio, neophodno je razviti u potpunosti postupak primarne separacije otpada, tako da zgrade, ali i domaćinstva u okviru porodičnih kuća dobiju dve kante za razvrstavanje takozvanog suvog i mokrog otpada. Primarna separacija otpada radiće se i u okviru takozvanih reciklažnih dvorišta, a sve sa ciljem da se omogući ponovno korišćenje materijala i doprinese, ne samo smanjenju otpada nego i omogući zarada njegovom ponovnom upotrebom.

- Ekologija se tiče svih medijuma životne sredine. Kada kažem medijuma životne sredine mislim na sve delove, i voda, i vazduh i zemljište, pa i otpada. Tako i delujemo, ne možemo da forsiramo samo jedan deo da bismo bili čist grad, moramo da delujemo na svim poljima jednako - ističe član gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović i dodaje da gradske vlasti jednako deluju i kada je u pitanju kvalitet vazduha, tako i po pitanju zaštite voda, ali i upravljanja otpadom.

Mira Radenović
Foto: Vojvodina

Sve aktivnosti u vezi sa unapređenjem stanja životne sredine u Novom Sadu finansiraju se iz Ekološkog fonda, koji je grad pionirski osnovao još pre 25 godina. Budžetski fond puni se iz naknade za zagađivanje životne sredine, naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i sredstvima i prihodima iz gradskog  budžeta. Sredstva se troše namenski i transparentno, a Novi Sad je ujedno lider po korišćenju raspoloživih resursa u zaštiti životne sredine.

Član gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović objašnjava da Novi Sad kao grad izdvaja dva najveća infrastruktura projekta koja se tiču očuvanja životne sredine, a to je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom za Novi Sad i okolne opštine i izgradnju prečistača otpadnih voda. 

- Oba projekta su prilično daleko odmakla u smislu izrade projektno tehničke dokumentacije, ali isto tako i u smislu obezbeđivanja sredstava za njihovu realizaciju, pa će se tako projekat izgradnje prečistača otpadnih voda za Novi Sad finansirati iz projekta "Čista Srbija" putem kredita od kineske kompanije, dok će se projekat za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom finansirati iz evropskih sredstava - objašnjava Radenović i dodaje:

- Orjentisali smo se na dva načina finansiranja upravo zbog toga da građanima Novog Sada izgradnja ovih infrastrukturnih projekta bude što jeftinija, sa jedne strane, a sa druge strane što brža. Brzina reagovanja i sama realizacija ovih projekata je ključna za život Novosađana u jednoj zdravijoj sredini.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine,pored ovih ključnih projekata, svake godine raspisuje Javni konkurs kojim se sufinansiraju projekti koji se odnose na edukaciju najmlađih. Reč je o organizovanju edukacija, skupova, sajmova, izradi publikacija i slično.

Pored ovoga, najmlađi građani Novog Sada su bitan segment i velike gradske akcije "Oživimo parkove", kojom se rekonstruišu i obnavljaju gradski parkovi. Takođe se radi sadnja i uređenje zelenih površina u svim novosadskim školama, a sve u cilju da se oplemeni prostor u kojem deca borave, kao i da se školske aktivnosti, kad god je to moguće, preusmere na boravak na otvorenom.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd