fbpx
Skip to main content
Zrenjanin

Projekat vredan 850.000 evra u Zrenjaninu: Modernizacija grada prema svetskim standardima (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Zrenjanin je jedan od gradova u Vojvodini koji se bavi održivom energijom pre ostalih i na taj način unapređuje život, funkcionisanje i ulaganje u budućnost svojih građana.

Energetska efikasnost je veoma moćan alat za unapređenje javnih i privatnih dobara, pa je neophodno da se ovakav vid odluke donose u što je više opšitina u Srbiji moguće.

OBELEŽAVANJE VELIKOG JUBILEJA: Novi Sad proslavlja 175 godina od početka rada Srpske čitaonice Gradske biblioteke

OBELEŽAVANJE VELIKOG JUBILEJA: Novi Sad proslavlja 175 godina od početka rada Srpske čitaonice Gradske biblioteke

NETAKNUTA PRIRODA U SAMOM SRCU SRBIJE: Prošetajte Zrenjaninom i osetite čari Vojvodine na drugačiji način (VIDEO)

NETAKNUTA PRIRODA U SAMOM SRCU SRBIJE: Prošetajte Zrenjaninom i osetite čari Vojvodine na drugačiji način (VIDEO)

SIMBOL ZRENJANINA KOJI JE PREPOZNATLJIV ŠIROM SRBIJE: Obeleženo 200 godina od otvaranja dvorca u Ečki (VIDEO)

SIMBOL ZRENJANINA KOJI JE PREPOZNATLJIV ŠIROM SRBIJE: Obeleženo 200 godina od otvaranja dvorca u Ečki (VIDEO)

Zrenjanin je jedan od gradova u Vojvodini koji se bavi time pre ostalih i na taj način unapređuje život, funkcionisanje i ulaganje u budućnost svojih građana.

Uloga poboljšanja energetske efikasnosti je u svojstvu potrošača i proizvođača energije, regulatora tržišta toplotne energije, planera urbanog prostora i investitora, promotera primene energetske efikasnosti i korišenja obnovljivih izvora energije, korišćenja sredstava iz evropskih fondova za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, angažovanje stručnjaka, kao i podizanje javne svesti o potrebi i značaju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Projekat "Pametna i održiva potrošnja energije", na engleskom, "Smart And Sustainable Energy Consumption - SASEC, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, upravo ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost - Banat u Zrenjaninu. U izgradnji pametne zgrade koristiće se materijali i sistemi koji će doprineti što manjoj potrošnji energije i što jednostavnijem rukovanju svim sadržajima.

U izgradnji će se posebno vodi računa o kvalitetno projektovanim i ugrađenim materijalima, kao i o termoizolacionim svojstvima objekta koji su osnova racionalnog korišćenja sistema hlađenja i grejanja. Na uštede kod ovakvih objekata bitno utiče i integracija svih sistema koja se postiže BMS-om koji omogućava integraciju rasvete, elektropotrošača, termodinamike, kontrole pristupa i prisustva u prostorijama i bezbednosnih sistema.

Objekat će tako predstavljati model najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje, odnosno sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost. Istovremeno, instalirani sistemi i aplikacije pružaće uvid u realan prikaz energetskih performansi objekta.

Realizacijom predviđenih aktivnosti: formiranjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost Banat, izrađenim Master planom održive energije za teritoriju Srednjebanatskog okruga, izađenom bazom podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata, Zrenjanin i naš region prihvataju model ponašanja u najrazvijenijim zemljama koji podrazumeva da moramo biti energetski efikasni.

- Da bi bili grad budućnosti moramo da imamo uslove koji se tiču energetske održivosti pa je u tom smislu ovaj projekat mali korak ka tom cilju. On ima zadatak i da edukuje stanovništvo, da edukuje pre svega mlade ljude o značaju energetske održivosti - rekao je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

- Ovo je projekat čija je vrednost 850.000 evra i on će pružiti i master plan održive energije na čitavoj teritoriji srednjeg Banat. Trenutno sada imamo tri srednje škole na kojima su postavljeni instrumenti koji mere apsolutnu potrošnju svih energenata i mi ćemo nakon toga imati skenirano stanje kako i na koji način te zgrade mogu biti energetski efikasnije, dok sa druge strane radimo i skeniranje javnih objekata u smislu energetske održivosti pa ćemo imati u okviru tog master plana čitav pregled energetske efikasnosti naših javnih objekata i to će biti jedan veliki benifit u budućnosti kada je u pitanju energetska održivost - poručio je gradonačelnik Zrenjanina.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd