fbpx
Skip to main content
Zlostavljanje

NADLEŽNA SLUŽBA NIJE REAGOVALA NA VREME: Utvrđeno šta se krije iza seksualnog zlostavljanja dečaka (8) u Novom Sadu

Foto: Profimedia/ilustracija
U postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada utvrđeno je da novosadski CSR tokom vanrednog stanja nije sprovodio svoje aktivnosti

Zaštitnik građana utvrdio je da Centar za socijalni rad (CSR) grada Novog Sada nije sprovodio sve svoje nadležnosti tokom vanrednog stanja i da je uskratio pravo na zaštitu od seksualne eksploatacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece čija je porodica bila pod korektivnim nadzorom tog centra.

PRETUŽNA SUDBINA BRAĆE SLOBODA: Ištvan se 35 godina stara o paralizovanom bratu u oronuloj kući (VIDEO)

PRETUŽNA SUDBINA BRAĆE SLOBODA: Ištvan se 35 godina stara o paralizovanom bratu u oronuloj kući (VIDEO)

OBELEŽAVANJE VELIKOG JUBILEJA: Novi Sad proslavlja 175 godina od početka rada Srpske čitaonice Gradske biblioteke

OBELEŽAVANJE VELIKOG JUBILEJA: Novi Sad proslavlja 175 godina od početka rada Srpske čitaonice Gradske biblioteke

Nastavlja se borba za dve nove fabrike: Vučević otkrio koji su novi projekti u trećem mandatu!

Nastavlja se borba za dve nove fabrike: Vučević otkrio koji su novi projekti u trećem mandatu!

U postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada, pokrenutom po inicijativi Zaštitnika posle objava u medijima da je jedno dete seksualno zlostavljano na brodogradilištu, utvrđeno je da novosadski CSR tokom vanrednog stanja nije sprovodio svoje aktivnosti, iako su mu problemi porodice iz koje potiču zlostavljana deca poznati od 2016. godine i da su sumnje na seksualno zlostavljanje starijeg deteta postojale i pre proglašenja vanrednog stanja.

- Potpunim obustavljanjem rada u vreme vanrednog stanja Centar za socijali rad grada Novog Sada nije pravovremeno zaštitio prava i interese maloletnika zbog čega je Zaštitnik građana zatražio od direktora tog centra da preispita rad zaposlenih koji je trebalo da ih štite i koji od 10. marta do 8. maja godine nisu preduzeli nijednu radnju i pored potvrđene sumnje na seksualno zlostavljanje deteta - navodi se u saopštenju ombudmana.

Zaštitnik građana je utvrdio da je ta porodica na evidenciji centra od 2016. godine zbog prijave nestanka starijeg deteta, da je 2018. godine mlađe dete zatečeno na plaži bez nadzora odrasle osobe, kao i da su komšije prijavljivale da su deca bez adekvatnog nadzora.

Takođe, prošle godine škola je prijavila sumnje na fizičko kažnjavanje deteta, kao i sumnju na seksualno uznemiravanje starijeg deteta koja je kasnije i potvrđena.

Utvrđeno je i da je novosadski CSR pokrenuo korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, ali da u tom periodu nijednu aktivnost u okviru tog nadzora nije sproveo.

Zaštitnik ističe da je isticanje vanrednog stanja kao razlog za nepostupanje i nesprovođenje korektivnog nadzora u ovakvim teškim porodičnim prilikama neprihvatljivo, jer se prava deteta ne mogu i ne smeju ograničavati.

Takođe navodi da nadležni organi javne vlasti treba da sačine plan rada i načina pružanja usluga građanima u vanrednim okolnostima.

Zaštitnik građana od novosadskog CSR traži da obezbedi neodložan i kontinuirani korektivni nadzor posebno u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje deteta i da postavi jasne prioritete u radu za slučaj vanrednog stanja, vanredne situacije i vanrednih okolnosti.

Da podsetimo, početkom maja policijskoj stanici u Novom Sadu prijavljeno je da dečak oralno zadovoljava starijeg čoveka u blizini nekadašnjeg brodogradlišta u Novom Sadu.

Patrola je po prijavi očevica odmah izašla na teren i brzo je na osnovu opisa pronađen navodni napasnik 82-godišnji M.J. Utvrđeno je da je navodna žrtva osmogodišnji dečak, štićenik Centra za socijalni rad.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd