scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Najbolje iz Vojvodine i ove godine: Pokrajinski sekretar za privredu i turizam najavio nove i važne projekte!

23.03.2021. 12:29
Piše:
Srbija Danas
Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević / Izvor: Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je u intervjuu da će se mnogi projekti realizovati u AP Vojvodini zahvaljujući ovogodišnjem povećanju budžeta za 60 odsto

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam na čijem je čelu dr Nenad Ivanišević je u novom sazivu, a zahvaljujući povećanju budžeta za preko 60 odsto, opredelio značajna sredstva namenjena projektima i iz nedovoljno razvijenih opština i to za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća, koji su prevashodno poluga razvoja i pojedinaca i zajednice. Pored toga, merama podrške, subvencionišu se troškovi nabavke mašina, opreme, softvera, nematerijalne imovine, repromaterijala, uz unapređenje poslovne delatnosti i konkurentnosti na tržištu, uključujući podršku inovacionim proizvodima i procesima, uvođenju digitalizacije u poslovne procese, podršku kreativnoj i socijalnoj ekonomiju i ženskom preduzetništvu, što je i u prethodnom periodu dalo vidljive rezultate u konkurentnosti privrednih subjekata, ali i u okviru ukupnog razvoja privrede i preduzetništva.

Pandemija korona virusa koja traje već više od godinu dana, uz prateće mere, odrazila se na privredu, a posebno na oblast turizma na teritoriji AP Vojvodine.

-Ono što čitavu godinu karakteriše jeste pandemija korona virusa, i mere prevencije širenja ove zarazne bolesti koje su na snazi. Većina pokazatelja i indikatora uslovljeni su aktuelnom situacijom, što je posebno evidentno u oblasti turizma, gde je osetan pad noćenja stranih turista, koji su generisali značajan finansijski priliv. Sa druge strane, razvijali smo domaće destinacije, tako da je turizam ipak na neki način prihodovao od domaćih turista, unutrašnjim migracionim turizmom. U tom domenu, najveći teret pada na pleća gradskih hotela, jer su izostala veća okupljanja, veće manifestacije, kongresi, konvencije, koncerti. Ideja Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam jeste da upravo lokalne turističke organizacije budu nosioci turizma na lokalu, u okviru sopstvenih mikrodestinacija, a u saradnji sa krovnom Turističkom organizacijom Vojvodine i resornim Sekretarijatom, koji će, kao sastavni deo mreže lokalnih turističkih organizacija u Vojvodini, predstavljati ozbiljan mehanizam za privlačenje stranih, ali i domaćih turista - istakao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i dodao:

Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević / Izvor: Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

-Što se tiče oblasti privrede, sve što se u proteklih godinu dana dešava na svetskoj, a potom i na domaćoj sceni, otvorilo je mnogo pitanja i izazova, koje je potrebno prevazići adekvatnim institucionalnim odgovorom, putem mera podrške koje se odnose i na usmeravanje privrede na nove tokove koji joj mogu pomoći da se opet uspostavi. Razgovaramo sa privredom, sa turističkim radnicima, sa svim relevantnim institucijama i organizacijama, kako bi iznašli pravi odgovor, odgovor koji će zaista biti od pomoći, učinivši svoj rad dostupnijim široj javnosti.

Ugroženi su neminovno mnogi sektori. U koje oblasti Sekretarijat planira da usmeri sredstva u narednom periodu?

Sekretarijat je već raspisao četiri konkursa prvog marta, čija je ukupna vrednost 270 miliona dinara, a putem kojih se dodeljuju bespovratna sredstava radi jačanja konkurentnosti privrednih subjekata i povećanja ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini, olakšavanjem započinjanja novih proizvodnih ciklusa i stimulisanjem stvaranja nove dodatne materijalne vrednosti namenjene tržištu. Cilj je svakako povećanja ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva ulaganjem u sredstva za rad i proizvodnju na teritoriji Vojvodine. Jedan od najvažnijih uslova za učešće na našim konkursima jeste da od 1. marta kada su raspisani, pa u narednih šest meseci, privrednici koji budu dobitnici sredstava ne mogu da smanjuju broj zaposlenih na neodređeno vreme za više od 10 odsto. Svaki dinar koji ulažemo u privredu i u turizam AP Vojvodine mora jasno da generiše nova zapošljavanja, ili da doprinese očuvanju radnih mesta, jer tome služe naši konkursi  - rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam i dodao:

-Takođe, uspostavili smo intenzivniju saradnju sa Privrednom komorom Vojvodine, sa kojom ćemo sprovesti detaljnu analizu svih učesnika konkursa, jer će se na takav način doći do preciznih podataka gde je najveće interesovanje, koje su prepreke i poteškoće prilikom konkursimanja, kako bi se za naredni budžet isplanirala značajnija sredstva i program najefikasnijih ulaganja istih, a shodno interesovanju.

Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević / Izvor: Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

- U pogledu ugroženih sektora, svakako ćemo ulagati u otvaranje novih biznisa. Putem konkursa za zapošljavanje, koje ćemo kreirati na osnovu Pokrajinskog akcionog plana zapošljavanja, zajedno sa Pokrajinskom službom za zapošljavanje, koja će biti i spona Sekretarijata i filijala na lokalnu, ali i Nacionalne službe za zapošljavanje, obuhvatićemo prevashodno teže zapošljive kategorije stanovništva. To podrazumeva žrtve nasilja u porodici, rodno zasnovanog nasilja, pripadnike romske nacionalne zajednice, decu žrtava ratnih sukoba, osobe sa invaliditetom, i slično. Ovo su kategorije stanovništva kojima je zaista u najvećoj meri potrebna pomoć naše institucije, ali i relevantnih institucija na svim nivoima - ističe Ivanišević.

Veoma značajno ponovno uspostavljanje  projekta i ustanovljenje oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, što predstavlja značajan korak ka ponovnoj upotrebi znaka koji puno govori o samom proizvodu i kvalitetu podneblja sa kog potiče.

- U nastojanju da pomogne nastup naše privrede i uključenje njenih subjekata u evropske i svetske trgovinske tokove, Vlada AP Vojvodine, 2004. godine, donela je odluku o ustanovljenju znaka ,,Najbolje iz Vojvodine'', kojom je regulisala i pravo na korišćenje ovog znaka , uz propisan postupak za ostvarivanje ovog prava. Udahnuli smo život ovoj izuzetnoj ideji, a u saradnji sa Fondom ,,Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Jugoinspektom, ovim projektom ćemo zasigurno pomeriti granicu ustanovljenja kvaliteta proizvodai kontrole istog, fokusirajući se na domaću privredu i proizvodnju, kao i na uslužnu delatnost vojvođanskih privrednika. Na ovaj način se identifikuju najkvalitetniji proizvodi iz Vojvodine, a svi nagrađeni proizvodi zadovoljavaju evropske norme kvaliteta proizvoda - poseduju sertifikat NASSR i standard ISO - objašnjava Ivanišević i naglašava:

Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević / Izvor: Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

-Znak se upotrebljava za obeležavanje prirodnih, poljoprivrednih, zanatskih, industrijskih i proizvoda domaće radinosti. Znak ,,Najbolje iz Vojvodine“ dodeljen određenom proizvodu potvrđuje da je isti ušao u porodicu najkvalitetnijih proizvoda, a uz veoma stroge primene kontrole kvaliteta. Ipak, Sekretarijat nastoji da učini mnogo više na polju veće upotrebne i praktične vrednosti proizvoda koji ovaj znak nosi, te smo ga proširili i na sektor usluga.  

Oznaka za kvalitet se dodeljuje na tri godine i predstavlja priliku da se istakne ono što je najbolje u Vojvodini.

- Upravo tako. Pokrajinska vlada je utvrdila predlog Pokrajinske skupštinske odluke kojom se definiše ko može i pod kojim uslovima da se prijavi na javni poziv koji će biti raspisan u toku maja meseca tekuće godine. Hoćemo da obuhvatimo celu lepezu svega onoga što jesu privreda i turizam u Vojvodini - proizvodi, manifestacije, ali i ugostiteljstvo i turistički objekti, a kada govorimo o proizvodima, osnovna sirovina bi morala biti proizvedena na teritoriji AP Vojvodine i to je jedan od važnih faktora. Ovim se jasno označava regija iz koje potiču pojedini proizvodi i jasno se ističe da je to kvalitet sa ovih područja - navodi pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

Uvećanim budžetom Sekretarijata u prilici ste da kreirate i realizujete mnogo novih mera i namenjenih privredi i turizmu. Koji su planovi za tekuću godinu? 

- Prvi put planiramo i pružanje sistemske podrške socijalnom i ženskom preduzetništvu i starim zanatima, kao i građevinskoj industriji, koja pored svoje zastupljenosti, upošljava mnogo lica, te masovnije generiše nova radna mesta. Jedan od strateških stubova Sekretarijata jeste smanjenje stope nezaposlenosti. Stremimo ka kreiranju efikasnog, ispravnog i funkcionalnog modela podrške kojim je moguće ostvariti održivost u privredi, uz posebnu podršku turizmu, kao ugroženijoj grani privrede na koju je pandemija i neminovno zatvaranje granica neminovno uticalo. Važan je i prosperitet nedovoljno razvijenih jedinica lokalnih samouprava, pristup evropskim strukturnim i investicionim fondovima, povezivanje razvojnih agencija i jačanje kapaciteta naučno-tehnoloških parkova, uz neizostavno povezivanje akademske zajednice sa potrebama privrede, kao i kontinuirana saradnja sa međunarodnim i mešovitim komisijama, kako iz pograničnih zemalja, tako i zemalja Dunavskog regiona - kaže pokrajinski sekretar za privredu i turizam i dodaje: 

Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević / Izvor: Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

-Uspešno smo uspostavili mrežu socijalnih partnera sa kojima udružujemo sredstva i kapacitete, a sa ciljem definisanja i kreiranja infrastrukture na osnovu datih smernica uslovljenih tržišnom politikom. Ovim pristupom smatram da ćemo znatno doprineti razvojno-regionalnoj ujednačenosti, osnažiti privredu, podrškom i ohrabrivanjem preduzetnika na učešće u javnim konkursima, prilikom čega se aktivno umanjuju negativni populacioni trendovi vezani za demografsku strukturu.

Modernizovali ste pristup plasiranju konkursa javnosti i idete u korak sa savremenim tehnologijama. Podsetimo na novine koje je uveo Sekretarijat.

- Sekretarijat želi da se aktivnije uključi u trendove upotrebe digitalnih tehnologija ili popularno rečeno ,,digitalizacije” ali na praktičnim primerima što će značiti bolju dvosmernu komunikaciju sa privredom ali i građanima. Korišćenjem resursa i mogućnosti koje pružaju društvene mreže, mobilna telefonija, aplikativni softver, želimo da pružimo primer svim organizacijama i javnosti kako da koriste savremenu tehnologiju u svrhu sopstvenog poslovanja, ali i što boljeg prikupljanja svih relevantnih informacija u vezi sa dostupnih podsticajima - istakao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i zaključuje:

Nenad Ivanišević
Nenad Ivanišević / Izvor: Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

- Pored oglašavanja svih informacija, događaja i aktivnosti Sekretarijata putem internet prezentacija i društvenih mreža, otvorena je usluga pod nazivom ,,Besplatan poziv“ koja se pruža putem javne telefonske mreže Telekoma Srbija uz upotrebu broja iz Plana numeracije (800), te su korisnici po prvi put mogli da pozivaju i informišu se i putem broja 0800 021 027 o svim pojedinostima vezanim za konkurse koji su nedavno zatvoreni, a reakcije su veoma pozitivne. Ovim je pri Sekretarijatu formiran kontakt centar besplatan za korisnike sredstava po konkursima Sekretarijata iz oblasti u nadležnosti Sekretarijata, tačnije  konkursima iz oblasti privrede, preduzetništva, turizma, rada i zapošljavanja. Zamisao na kom počiva ova inicijativa i projekat da svi privredni subjekti koji posluju u domenima privrede i turizma, kao i u okviru sektora zapošljavanja, imaju na raspolaganju broj telefona koji mogu pozvati potpuno besplatno, te dobiti sve informacije ne samo vezane za konkurse, već i za sve druge oblasti iz nadležnosti Sekretarijata. Ideja jeste da i u buduće Sekretarijat bude maksimalno transparentan i otvoren. 

 

Piše:
Srbija Danas
23.03.2021. 12:29