fbpx
Skip to main content
gk

Najčuvenije obraćanje bilo je sa balkona ove građevine: Gradska kuća u Zrenjaninu (VIDEO)

Foto: Vojvodina
"Sad ste, braćo i sestre Bečkerečani i svi prisutni iz celog Banata, pod zaštitom vaše braće – vojske Kralja Petra Prvog"

Završetak Prvog svetskog rata 1918. godine označio je i epohalnu smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima, koja je u Zrenjaninu oličena u jednom danu i jednom događaju, obraćanju s balkona Gradske kuće pukovnika Dragutina Ristića, komandanta pešadijske brigade "Gvozdenog puka Knjaz Mihailo", vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek.

Gradska kuća (stara Županijska zgrada) sedište je Gradske uprave grada Zrenjanina, a arhitektonsko delo Josipa Fišera iz 1820. godine.

Prvobitni izgled zgrade razlikovao se od današnjeg. Po projektima Đule Partoša i Lehner Edea 1887. godine dograđeno je bočno krilo i izvršena je rekonstrukcija zgrade u stilu neobaroka.

Gradska kuća oduvek je imala funkciju sedišta lokalne uprave, nekada Torontalske županije, a danas Gradske uprave grada Zrenjanina.

Ovde se osim skupova političkog karaktera održavaju i književne večeri, koncerti klasične muzike i tribine različitih sadržaja.

Više o Gradskoj kući pogledajte u sledećem videu:

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd