fbpx
Skip to main content
Opanak

NAJVEĆI OPANAK NA SVETU SE NALAZI U SVILAJNCU: Veličina mu je 900, odgovara džinu visokom 40 metara! (FOTO)

Foto: RTV
Opanak dug šest metara i širine od metar i po predstavlja vrhunac majstorstva starog opančara Miodraga Jevtića iz Svilajnca

Najveći opanak na svetu nalazi se u Svilajncu, dugačak je šest metara, a napravio ga je pre više od 10 godina tada skoro osamdesetogodišnji Miodrag Jevtić. Veličina opanka je 900, a odgovarao bi džinu od 40 metara. Tradicija izrade opanaka, koja je duga 70 godina, ostala je u porodici, a opančarsku radnju preuzeo je unuk Miodraga Jevtića.

Umesto vožnje autobusom ili kolima, odlučili da voze bicikl: Kako će Novosađani uštedeti 10.000 dinara?

Umesto vožnje autobusom ili kolima, odlučili da voze bicikl: Kako će Novosađani uštedeti 10.000 dinara?

Borimo se za Novi Sad, borimo se za našu Srbiju: Vučević pozdravio Novosađane važnom porukom (VIDEO)

Borimo se za Novi Sad, borimo se za našu Srbiju: Vučević pozdravio Novosađane važnom porukom (VIDEO)

MODERNO RUHO NOVOG SADA: Gradonačelnik Vučević istakao značaj izgradnje novog mosta na Dunavu

MODERNO RUHO NOVOG SADA: Gradonačelnik Vučević istakao značaj izgradnje novog mosta na Dunavu

Opanak dug šest metara i širine od metar i po predstavlja vrhunac majstorstva starog opančara Miodraga Jevtića iz Svilajnca, koji i u devedesetoj godini sa ponosom predstavlja najveći opanak na svetu. Zanat i tradiciju dugu 70 godina nastavio je njegov unuk Mikica.

- Počeo sam kao dete, čim sam mogao da radim, ja sam počeo da učim taj zanat, i ja i moj brat uz dedu, babu, oca, majku porasli smo sa tim zanatom. To je bilo pre 12 godina možda i opanak je dug 6 metara i 6 centimetara. Za đon dole je utrošeno pet goveđih koža a gore idu još dve, s tim što je utrošeno još kože za preplet, premet i zaplet sa strane. Osoba bi bila visoka negde oko 40, 45 metara a broj je 900 odnosno to je veličina opanka - kaže Mikica Dimitrijević, opančar, Svilajnac.

Izrada najvećeg opanka trajala je mesec i po dana, a najteže je bilo napraviti kalup za đon.

Opanak
Opanak
Foto: RTV

- Čuo sam da su Kinezi napravili cipelu od pet metara, a onda sam ja rešio da napravim opanak šest metara, da budem najbolji. Ne znam koliko sam opanaka napravio za života, hiljade i hiljade, ko zna koliko jer ja sam bio i osnivač zadruge a radio sam i u obližnjem Markovcu, pravio sam opanke za jednu beogradsku firmu i tu je celo Pomoravlje radilo, bilo je tu mnogo opančara i mladih i starih a ja sam vodio taj posao i pravili smo nekoliko stotina pari dnevno - kaže Miodrag Jevtić, opančar.

Najviše opanaka se danas pravi za kulturno-umetnička društva, kako iz Srbije, tako i za društva van granica naše zemlje.

- Zavisi iz kog kraja dolaze i zavisi za koju se koreografiju odnosno igru koriste. Trenutno radimo oko 25 vrsta opanaka. Najzahtevniji je šumadijski opanak jer najviše vremena odlazi na njega, nije najteži da se uradi ali dosta vremena zahteva. Otišli su iz ove radionice svuda, ja mislim da ne postoji ni jedan deo sveta gde nisu otišli. Od Amerike, Kanade, Evrope, Rusije, Azije čak su otišli i za Južnoafričku Republiku i Australiju - kaže Mikica Dimitrijević.

Tradicija starih zanata u ovoj porodici prenosi se sa kolena na koleno, pa se Miodragov unuk Mikica opredelio za opančarstvo dok se drugi unuk bavi izradom narodnih nošnji.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd