fbpx
Skip to main content
kompanija Brose

Nemačka investicija koja će preporoditi Pančevo: Sjajna budućnost za radnike stiže (VIDEO)

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
U Pančevu je ove godine izgrađena nova fabrika i istraživačko-razvojni centar nemačke kompanije Brose.

Jedan od najperspektivnijih gradova za život nesumnjivo će u jednom trenutku biti Pančevo i to ne samo usled blizine prestonice, već zbog životnih mogućnosti koje pruža. Grad Pančevo je gradsko područje izuzetnog potencijala i u uzletu, a zahvaljujući svim investicijama biće jedno od najboljih mesta za život u Srbiji.

U Pančevu je ove godine izgrađena nova fabrika i istraživačko-razvojni centar nemačke kompanije Brose. Izgradnja novih pogona Brosea počela je u martu 2020. godine, a od jula ove godine više od 350 zaposlenih prizvodi električne motore ventilatora za automobilske hladnjake i elektroniku.

Tamiška promenada budući simbol Pančeva: Život pored reke nikada neće biti lepši (FOTO/VIDEO)

Tamiška promenada budući simbol Pančeva: Život pored reke nikada neće biti lepši (FOTO/VIDEO)

Koji to ekološki problemi muče Novosađane: Grad ima plan za zdraviju budućnost i zaštićenu životnu sredinu (FOTO)

Koji to ekološki problemi muče Novosađane: Grad ima plan za zdraviju budućnost i zaštićenu životnu sredinu (FOTO)

Multikulturalnost na svakom koraku: Život je lepši u Pančevu kojim god jezikom da govorite (VIDEO/FOTO)

Multikulturalnost na svakom koraku: Život je lepši u Pančevu kojim god jezikom da govorite (VIDEO/FOTO)

Puštanje proizvodne linije na kojoj će se izrađivati električne pumpe za ulje planirano je za početak 2022. godine. Brose će do početka naredne godine uložiti ukupno 120 miliona evra u prvu fazu izgradnje pogona, koji se prostiru na oko 60.000 kvadratnih metara.

Već je najavljeno proširenje proizvodnih linija gde bi do 2025. godine trebalo da radi ukupno 1.100 zaposlenih, uz ciljani promet srpskog dela kompanije od oko 440 miliona evra.

Brose se odlučio za lokaciju u Pančevu zbog toga što je to razvijen industrijski grad u kome postoji veliki broj kvalifikovanih stručnjaka, a u obližnjem Beogradu i Novom Sadu renomirani univerziteti sa kojima kompanija želi da sarađuje. Ove jeseni će 20 studenata iz Srbije obaviti stručnu praksu u Broseovoj fabrici u Pančevu, a neki od njih i u Nemačkoj, najavila je kompanija.

Kompaniju je posetio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i tom prilikom razgovarao sa rukovodstvom kompanijom o investiciji koja je stigla u ovaj vojvođanski grad. Najavljeno je i da će radnici u ovoj kompaniji imati plate koje su višestruko veće od proseka u našoj zemlji. 

-Kako Brose izgleda, to je neverovatno šta rade, izgleda nadrealno. 41 odsto zaposlenih će biti inženjeri, a čak 46 odsto njih sa visokom stručnom spremom, Brose će najviše ljudi zaposliti iz Pančeva, Beograda i drugih gradova. Trenutno u fabrici radi 370 radnika, a ukupno će biti 1.100 zaposlenih. Investicija je vredna 180 miliona evra i u fabriku će dnevno "ulaziti i izlaziti sto kamiona". Kada nemački investitori negde dođu oni tu ostanu dugoročno, a dolazak Brosea je fantastična stvar za Srbiju. Ovo je jedna od apsolutno najboljih kompanija i fabrika koje smo doveli - istakao je Vučić.

Dolazak nemačke investicije omogućiće bolju budućnost Pančeva i njegov dalji razvoj, a dodatno će tome doprineti i izgradnja obilaznice oko Beograda pa sve do Pančeva. Gradske vlasti navode da bi trebalo izgraditi deo obilaznice od Bubanj Potoka do Vinče, a onda će tu biti izgrađen novi most na Dunavu koji će voditi do Pančeva. 

U fabrici se proizvodi i deo za električni motor ventilatora za automobilske hladnjake na kome piše "made in Serba", a delovi koje prave srpski radnici ugrađuju se u renomirane marke automobila kao što su Mercedes i Folksvagen.

Direktor kompanije Brose Srbija Roman Strakoš zahvalio je Vladi Srbije, izvršnom potpredsedniku kompanije Brose Urlihu Špangleru i svim zaposlenima u novoj fabrici u Pančevu na pomoći u realizaciji investicije u pančevačkoj Severnoj poslovnoj zoni.

-Veoma sam srećan što smo za ovako kratko vreme od svega 24 meseca, koji uključuju i period kovid krize, uspeli da završimo jedan ovako veliki projekat", rekao je Strakoš tokom posete predsednika Aleksandra Vučića ovoj fabrici.

Brose namerava da investicioni ciklus u Pančevu završi do 2025. godine, kada će imati ukuono 1.100 radnika i godišnji promet od 440 miliona evra.

U Pančevu se osim Brose-a u Severnoj industrijskoj zoni nalazi i nemački ZF, a u Južnoj industrijskog zoni su Petrohemija, Azotara i Rafinerija nafte. Problem Petrohemije je rešen, a dve nemačke investicije donele su procvat ovom vojvođanskom gradu. Kada se status Petrohemije reši dugoročno gradska vlast će inkasirati novac u budžet koji će moći da koristi za lokalnu infrastrukturu, puteve, kanazliaciju, vodovod.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd