fbpx
Skip to main content
Zrenjanin

NETAKNUTA PRIRODA U SAMOM SRCU SRBIJE: Prošetajte Zrenjaninom i osetite čari Vojvodine na drugačiji način (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Zrenjanin je kao većina mesta u Vojvodini multietnička sredina, u kojoj žive pripadnici 20 različitih nacija. 

Najveći grad srpskog Banata Zrenjanin nalazi se 75 kilometara severno od Beograda, 50 kilometara severoistočno od Novog Sada i 50 kilometara zapadno od granice sa Rumunijom. Grad leži na obalama reke Begej, u središnjem delu Banata.

Miloš Vučević ponovo izabran za gradonačelnika Novog Sada

Miloš Vučević ponovo izabran za gradonačelnika Novog Sada

Liga socijaldemokrata Vojvodine dogovorila učešće u vlasti: Evo kojim će JAVNIM PREDUZEĆIMA upravljati

Liga socijaldemokrata Vojvodine dogovorila učešće u vlasti: Evo kojim će JAVNIM PREDUZEĆIMA upravljati

SA "LUDAJE" SE VIDI POLA VOJVODINE: Planina od 600 kilograma usred ravnice! (FOTO)

SA "LUDAJE" SE VIDI POLA VOJVODINE: Planina od 600 kilograma usred ravnice! (FOTO)

U 22 naseljena mesta grada po popisu stanovništva iz 2011. godine živi 122.714 stanovnika, dok u samom gradu Zrenjaninu živi 75.743 stanovnika.

Kada govorimo o stanovništvi, moramo reći da je i Zrenjanin kao većina mesta u Vojvodini multietnička sredina, u kojoj žive pripadnici 20 različitih nacija. 

Po površini teritoriji na kojoj se prostire od 1.326 kvadratnih kilometara, Zrenjanin je najveći grad u Vojvodini, a drugi po veličini u Srbiji. Na severu se graniči sa opštinom Kikinda, na istoku sa opštinama Žitište i Sečanj, sa Opovom i Kovačicom na jugoistoku, sa gradom Beogradom i njegovom opštinom Palilula na jugu, sa Titelom i Žabljom na zapadu i sa Novim Bečejom na severozapadu.

Pored ovoga, Zrenjanin obiluje prirodnim lepotama, kulturom, arhitekturom, građevinama koje ne možete videti svakog dana, selima koje odišu toplinom, lepotom i mirisima domaće hrane koji će vas, ako jednom prođete put Zrenjanina, zasigurno opet vratiti tu. Takođe, grad je dobro saobraćajno povezan sa okolnim mestima i predstavlja svojevrsno saobraćajno čvorište u kome se ukršta više magistralnih i regionalnih puteva.

Područje Grada Zrenjanina je jedno od najgušćih rečnih i kanalskih čvorišta u Evropi. Njegovim područjem protiču četiri reke; Begej, Tisa, Tamiš i Dunav, kao i kanal "Dunav-Tisa-Dunav". Sam grad leži na obalama Begeja, koji se kod Perleza uliva u Tisu. Na oko 10 kilometara zapadno od Zrenjanina protiče Tisa.

Četvrta reka koja protiče područjem Zrenjanina je Tamiš koja se kod Pančeva uliva u Dunav. Kanal "Dunav-Tisa-Dunav", ukupne dužine 960 kilometara, značajnom dužinom teče područjem Zrenjanina i predstavlja njegov veliki privredni resurs. Pored rečnih tokova, na području Zrenjanina se nalazi i više prirodnih i veštačkih akumulacija, jezera i bara. Jezerski sistem u centru Zrenjanina, nazvan "Begejska petlja", čine tri jezera nastala pregrađivanjem Begeja.

Sva ova prirodna bogatstva, a i mnogo više, opštinu Zrenjanin čine interesantnom turistima, a ono na čemu će grad u narednom periodu staviti akcenat jeste razvoj etno turizma i nauka.

Direktor turističke organizacije Zoranom Ljubotinom otkrio je dalje planove grada koji imaju za cilj unapređenje i razvoj turizma, ali i ono što je ponos Zrenjanina i šta je novo u planu kako bi opština Zrenjanin, pored evropskog grada sporta postala i evropski grad turizma.

- Kao što sam i rekao, osim manifestacionog turizma koji je definitivno najači, možemo se pohvaliti lovnim turizmom, nautičkim turizam, tu su i biciklizam... A ono što je sigurno karakteristično i što još uvek nije istraženo, uz etno turizam, naravno, seoski ruralni turizam ali u svetlu ovih grada on je prosto jedna koheziona sila koja povezuje sve jer su sve vrste turizma vezane za selo. Sve ove tri vrste turizma koje sam vam rekao vezane su za područje van grada - rekao je direktor turističke organizacije Zrenjanin.

- Nadamo se da ćemo u narednih par godina uz plan i uz dogovor i izuzetnu saradnju sa gradom Zrenjaninom pokušati da razvijemo sve ove grane turizma, naravno uz seoski turizam koji ćemo pokušati da dostigne neke, da sve ono što sela poseduju, a poseduju jako puno da "gurnemo" u prvi plan i da svi oni koji dolaze imaju prilike da vide netaknutu prirodu, da vide naše rezervate prirode, da vide sve ono što se ne može videti u drugim delovima regiona - rekao je ponosno Zoran, direktor turističke organizacije grada Zrenjanina.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
-2 Beograd