fbpx
Skip to main content
deponija

EKOLOZI POZDRAVLJAJU PLAN: Novi Sad dobija regionalnu deponiju

Foto: Profimedia/ilustracija
Novi Sad bi trebalo da dobije novu Regionalnu deponiju, na kojoj će biti odlagano smeće iz još sedam okolnih opština.

Kompleks za preradu, odvajanje i odlaganje otpada planira se pored današnje deponije, udaljene nekoliko stotina metara od grada. Iz gradskih vlasti poručuju da će se ovako ozbiljnije upravljati otpadom, kao i da to neće uticati na zagađenje životne sredine.

Gradonačelnik Miloš Vučević sastao se sa delegacijom Ruskih univerziteta

Gradonačelnik Miloš Vučević sastao se sa delegacijom Ruskih univerziteta

- Deponija će biti dovoljno udaljena od stambenih delova. Niko neće biti ugrožen, tehnologija koja će tamo biti primenjena nikako ne može da utiče na zagađenje vazduha, već će pre biti benefit za taj deo grada, znači da nemaju više neuređeno smetlište - navodi Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Miloš Vučević
Foto: Srbija Danas
Obnovljen dom kulture u Rumenki (FOTO)

Obnovljen dom kulture u Rumenki (FOTO)

Brda poput ovog će na novoj deponiji biti mnogo manja, jer će se njegova zapremina smanjivati. Neće se zagađivati ni tokovi, jer će se raditi na prečišćavanju vode i dodatnoj kanalizaciji. Smeća oko deponije neće smeti da bude, a biće odvojena od grada zelenim pojasom, za razliku od ove današnje koja je odvojena sam samoniklim rastinjem i po kojim drvetom.

I ekolozi pozdravljaju ovaj plan, ali podsećaju da je zakon obavezao vlasti da ovakve deponije izgrade pre deset godina.

Novi Sad sada mora da pronađe novac za izradnju deponije, a rok u strategiji razvoja grada je 2020. godina i sigurno će biti probijen, jer Grad planira da do tada završiti projektnu dokumentaciju.

- Treba da donesemo odluku da li bi grad išao u javno-privatno partnerstvo, koncesiju, kreditno zaduženje kako bi izgradili deponiju, jer se svakako radi o investiciji vrednoj nekoliko desetina miliona evra - navodi Vučević.

Ministarka kulture Slovačke posetila Novi Sad

Ministarka kulture Slovačke posetila Novi Sad

Državna strategija predviđa 26 Regionalnih deponija u Srbiji, a trenutno se radi na uređenju 17. Da bi sve bile u funkciji, potrebno je izdvojiti 960 miliona evra, a njihovom izgradnom trebalo bi da se na teritoriji cele zemlje ugase 163 deponije.

 

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd