fbpx
Skip to main content
Novi Sad

Novi Sad - grad svih vera: Po jednom se POSEBNO ISTIČE (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Grad gde se nacije i vere rukuju

Verski objekti u Novom Sadu uključuju uglavnom hrišćanske (pravoslavne, protestantske, katoličke, grkokatoličke) verske objekte, pored kojih postoje i jevrejska sinagoga, kao i mesdžidi islamske verske zajednice.

BISER DUNAVA: Muzej podunаvskih Nemаcа u Crkvi Srcа Isusovog (VIDEO)

U prvoj polovini 18. veka, u gradu su bile izgrađene četiri pravoslavne i katolička crkva, a zatim jermenska crkva, grkokatolička crkva, sinagoga i protestantske crkve.

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu ima 157 godina, a ovo je njegova BOGATA ISTORIJA (VIDEO)

Tokom 18. i 19. veka, u gradu je preovlađivalo pravoslavno stanovništvo, da bi krajem 19. i početkom 20. veka odnos verskih grupa bio izmenjen u korist katoličkog stanovništva. U toku 20. veka, pravoslavno stanovništvo ponovo postaje dominantno, tako da je popis iz 2002. godine zabeležio da na opštinskom području Grada Novog Sada živi 232.995 pravoslavnih, 24.843 katolika, 9.428 protestanata, 2.542 muslimana, 129 Jevreja i 35 pripadnika Proorijentalnih kultova. 

Od verskih objekata posebno se ističu Saborna crkva, Katolička crkva Marijinog imena, Uspenska crkva i sinagoga, koja je i jedna od četiri sinagoge koje postoje danas u Srbiji

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd