fbpx
Skip to main content
Kućča Bana Jelačića

POZNATO KOLIKO JE SRBIJA IZDVOJILA PARA ZA OBNOVU: Kuća Bana Jelačića posle 18 godina će konačno biti vraćena u PRVOBITNO stanje

Foto: Wikipedia
Put do obnove rodne kuće jednog od vođa revolucije 1848. godine protiv Hazburške monarhije, nije bio lak i počeo je pre 18 godina.

Potpisivanjem sporazuma između Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada juče u Subotici, stekli su se zakonski osnovi za početak obnove rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu.

PLAN UPISA UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE: U Novom Sadu 4.551 dece imaće mogućnost kvalitetnog obrazovanja

PLAN UPISA UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE: U Novom Sadu 4.551 dece imaće mogućnost kvalitetnog obrazovanja

NOVI SAD 2022 - EVROPSKA PRESTONICA KULTURE: Odobreni projekti u vrednosti većoj od 185 miliona dinara

NOVI SAD 2022 - EVROPSKA PRESTONICA KULTURE: Odobreni projekti u vrednosti većoj od 185 miliona dinara

KORONA U VOJVODINI: U Novom Sadu i Sremskoj Kamenici hospitalizovano 369, na respiratorima 31 pacijenat

KORONA U VOJVODINI: U Novom Sadu i Sremskoj Kamenici hospitalizovano 369, na respiratorima 31 pacijenat

- Bilo je dosta poteškoća kako bi hrvatska zajednica posle 75 godina ponovo ušla u vlasništvo kuće. Sve je ovo moguće zahvaljujući spremnosti Vlade Srbije da izdvoji 600 hiljada evra kako bi se otkupi deo kuće, a nedavno je opredelila dodatnih 100 hiljada evra kako bi se moglo pristuputi njenoj obnovi - naglasila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća ističući jako dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom i kabinetom Predsednika republike, koja bi mogla da se preslika i na druge oblasti.

- Josip Ban Jelačić je za hrvatski narod veoma značajna osoba, zato smo dužni da čuvamo uspomenu na njega, ali pod njegovom zastavom su se borili i drugi koji i danas mogu da žive složno. Verujemo da ova kuća može da bude poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin biti most koji će našu prošlost preslikati na zajedničku budućnost.

Rodna kući Bana Jelačića je izgrađena 1745. godine i smatra se jednom od najlepših građevina u Petrovaradinu, u Beogradskoj ulici. Sada će početi obnova dela kuće koja se prostire na oko 350 kvadrata.

- Jelačić je značajna ličnost i za srpski i za hrvatski narod, a sama kuća je arhitektonski veoma značajna. Do sada smo u više navrata obnavljali krov i fasadu a sada kreće ozbiljan posao obnove unutrašnjosti, ne samo da sačuvamo vrednosti, nego da što više detalja vratimo u prvobitno stanje koje će podsećati na ono vreme i na veliku istorijsku ličnost – objasnio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

Sledeći korak je raspisivanje javne nabavke i odabir izvođača radova, kako bi ona bila mesto susreta svih naroda koji vekovima živi zajedno.

ENTERIJER

U kući Bana Jelačića planirano je uređenje jednog velikog prostora za sastanke ili izložbe, otvaranje konzulata Hrvatske u Novom Sadu, da ona bude najsavremeniji kulturni centar.

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd