fbpx
Skip to main content
Nova Crnja

Od "Boemskih dana" do Štrudlijade: Ovo je priča o festivalima u Novoj Crnji (FOTO/ VIDEO)

Foto: SD/ilustracija
Šarenolikost festivala nudi mogućnost svakome da nađe nešto po svom ukusu

Opština Nova Crnja, ušuškana u plodnim vojvođanskim ravnicama, sa ponosom ističe brojne manifestacije i festivale koji su postali zaštitni znak ovog kraja.

Spoj katoličanstva i pravoslavlja: Ovo je priča o nemerljivom verskom bogatstvu Nove Crnje (FOTO)

Od zbirki predmeta do originalnih rukopisa pesama i priča: Ovde se čuva blago Đure Jakšića (FOTO)

Raznolika i široka ponuda brojnih manifestacija iz godine u godinu oduševljava posetioce, kako domaće tako i goste iz inostranstva, a neki od njih mogu se pohvaliti sa tradicijom dugom i do nekoliko desetina godina.

Za sve ljubitelje poezije, "Liparske Večeri" (Đurini Dani), održavaju u Srpskoj Crnji, prve nedelje juna, a ova manifestacija, po mnogo čemu specifična, neizostavno se održava već 56 godina i prate je brojni kulturni sadržaji.

Festivali u Novoj Crnji
Festivali u Novoj Crnji
Foto: SD/ilustracija

- U ovo vreme kada se kultura bori protiv talasa rijalitija, plasiranja pogrešnih moralnih i estetskih moralnih vrednosti, ova manifestacija je melem na ranu- izjavio je jedan od organizatora.

Na kraju sledi tradicionalno uručivanje "Đurine nagrade".

Memorijal "Vladimir Milankov" je međunarodni skup, koji se održava polovinom jula meseca u Srpskoj Crnji, kao i u obližnjim gradovima: Zrenjaninu i Kikindi, a u slavu ovog zavičajnog književnika. Sadržaj je primeren imenu i delu ovog kulturnog stvaraoca, a organizator je Kulturno-turistički centar Srpska Crnja

Malo vojvođansko selo iznedrilo je najvećeg boema: Ovo je priča o legendarnom Đuri Jakšiću

Slično ovom, u rodnom mestu najvećeg boema, Đure Jakšića, u Srpskoj Crnji, održavaju se "Boemski Dani" i to vikend pre ili posle Sv. Prokopija (21. Juli).

"Dani Vojvoda Stepe",višednevna manifestacija naučno-istorijskog karaktera koja se održava u naselju Vojvoda Stepa. Ova manifestacija je jedan od događaja koji su istorijskog i etnološkog značaja i kao i „Liparske večeri“ se nalaze u pokrajinskom ali i republičkom kalendaru. Iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika iz BiH,Rumunije,Mađarske, ali i iz svih krajeva Srbije.

Za sve hedoniste i ljubitelje dobrog zalogaja, Udruženje žena iz Srpske Crnje pripremilo je popularnu Štrudlijadu koja se održava u septembru, a ovogodišnja je imala podršku pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Na kraju su uručene zahvalnice svim učesnicama, ali i nagrade za najbolje odnosno najukusnije štrudle. Slično takmičenje organizuje i Gastro udruženje iz Nove Crnje.

U istom mesecu, u rodnoj kući Đure Jakšića u Srpskoj Crnji, održava se Sajam kulture, pod pokroviteljstvom sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Oktobar mesec rezervisan je za najmlađe i "Karneval suncokreta" tokom kog najmlađi školarci imaju tradicionalnu šetnju ulicama Srpske Crnje, nakon čega se učesnici zajedno sa posmatračima upute u Dom kulture.

Tu se posebno predstavljaju predškolci mlađe i predškolske grupe iz Aleksandrova, Vojvoda Stepe, Nove Crnje i srpske Crnje, a ne izostaje ni program koji zajedno sa vaspitačima pripreme za sve goste.

Naizgled mala opština, u svojoj ponudi ima široku ponudu festivala i manifestacija za sve posetioce i koji god da odaberete, nećete se pokajati. Među meštanima postoji jedna urbana priča o tome da svako ko je Novu Crnju jednom posetio, obuzeo ga je boemski duh Đure Jakšića, pa se ovde obavezno vraćao. Posetite Novu Crnju i proverite ima li u ovome istine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd