fbpx
Skip to main content
Vrbas

Od dana guslara do festivala poezije: Čuvari tradicije i kulture iz Vrbasa koji su zadužili celu zemlju (FOTO/ VIDEO)

Foto: Printscreen/ Facebook/ VRBAS - moj grad
Bogata ponuda kulturno-zabavnih manifestacija za svačiji ukus

U ravnicama plodne Panonske nizije, u južnobačkom okrugu, na raskršću između Kule, Srbobrana, Novog Sada i Odžaka, smestio se grad Vrbas, a kulturno- zabavne manifestacije i festivali postali su zaštitni znak ovog vojvođanskog grada.

OVO SU NAJSTRAŠNIJI SRPSKI RATNICI: Od njih je STREPEO i NAPOLEON

Tokom Drugog svetskog rata u raciji 1942. godine u OVOM MESTU je ubijeno 666 stanovnika

Raznolikost i široka ponuda brojnih događaja iz godine u godinu oduševljava posetioce, kako domaće tako i goste iz inostranstva.

April mesec rezervisan je za tradicionalni festival guslara Vojvodine, a učesnici se nadmeću za najbolje guslare, guslarska društva kao i za najboljeg među njima, po izboru publike.

- Gusle su igrale važnu ulogu u istoriji naše epske poezije, jer su narodni pevači uz gusle vekovima opevali određene događaje sve dok oni konačo nisu zapisani. Od turske vladavine, preko svih ostalih događaja iz bogate srpske tradicije, sve su gusle sačuvale- objašnjava značaj gusli jedan od učesnika festivala, čuvar tradicije koji je svojim angažovanjem zaslužio poštovanje svih nas.

Za najmlađe je rezervisan sledeći, maj mesec, kada se održava "Nevenov festival dece pesnika" koji više od decenije kroz predan rad i brigu o najmlađima okuplja najtalentovaniju decu iz svih delova sveta.

Festivali u Vrbasu
Festivali u Vrbasu
Foto: SD/ilustracija

Mladi pisci i pesnici iz Makedonije, Rumunije, Mađarske, Rusije i ostalih zemalja sveta i regiona "ukrštaju svoja pera" na ovom retkom međunarodnom festivalu koji na poseban način afirmiše rad sa darovitom decom.

Istog meseca se održava i festival poezije za mlade, najznačajnija i svakako najstarija kulturna manifestacija koja se održava već punih 40 godina.

Ukoliko ste ljubitelj nešto dinamičnije zabave, a poželite uz to da upoznate kulturu i tradiciju ovih prostora, septembar mesec je pravo vreme da posetite Vrbas i uživate u festivalu folklornih tradicija Vojvodine.

Tokom ovog nestvarnog festivala prikazani su razni običaji, svadbe,slave,žetve,setve, krštenja, saborovanje, posela uz nastup igračkih i pevačkih grupa, narodnih pevača, svirača na raznim instrumentima.

Pred lepotom ovog vojvođanskog sela i sam AUSTROUGARSKI CAR je zastao! (FOTO/ VIDEO)

Tradicionalna kulturna manifestacija "Kosteljnikova jesen" za posetioce je organizovana u novembru mesecu, a obeležava je bogat kulturno- edukativan program koji je organizovan u Vrbasu, ali i susednoj Kuli, Kucuri kao i Ruskom Krsturu.

Kraj godine i decembar mesec posvećen je negovanju lika i dela Karolja Sirmaija i afirmaciji proze (novele) na mađarskom i srpskom jeziku. Memorijal se od 1977. godine održava svake godine u Vrbasu i Temerinu, naizmenično.

ISTORIJSKE ZANIMLJIVOSTI: Pogledajte kako je izgledao maskenbal u srpskoj kafani 1924. godine (FOTO)

U oviru Memorijala održavaju se prigodni programi u osnovnim i srednjim školama, a sve u znak zahvalnosti prema poznatom novelisti Sirmai dr Karolju, rođenom Temerincu koji je posle završenih studija u Pešti i doktorata u Budimpešti, ceo svoj radni i životni vek proveo u Vrbasu.

Bogata ponuda ovog vojvođanskog grada ima festival za svaki uzrast i svačiji ukus, a stariji žitelji Vrbasa znaju da kažu kako onaj koji jednom dođe u njihov grad, obavezno se iznova vraća. Eto prilike da proverite da li je ovo istina ili urbana legenda!

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd