fbpx
Skip to main content
Kula

Od Moto susreta do Dana tradicije: Ovo je priča o nestvarnim festivalima u Kuli

Foto:Facebook/ Printscreen/ Kula City
Raznolikost i široka ponuda brojnih događaja iz godine u godinu privlači brojne posetioce

Opština Kula, smeštena je na raskrsnici između Novog Sada, Sombora i Subotice u plodnoj vojvođanskoj ravnici u zapadno- bačkom okrugu, sa ponosom ističe brojne manifestacije i festivale koji su postali zaštitni znak ovog kraja.

ISTORIJSKE ZANIMLJIVOSTI: Pogledajte kako je izgledao maskenbal u srpskoj kafani 1924. godine (FOTO)

OD ŠKEMBIJADE DO NOĆI VINA: Ovo je priča o festivalima u Žablju

Raznolikost i široka ponuda brojnih događaja iz godine u godinu oduševljava posetioce, kako domaće tako i goste iz inostranstva.

Ukoliko ste ljubitelj motora, u junu mesecu se u Kuli održava tradicionalan Moto skup koji je propraćen bogatim muzičkim programom i zabavnim sadržajima, a završava se defileom posetioca na njihovim dvotočkašima.

Republički festival amaterskih pozorišta Srbije je nastarija, najvažnija i najmasovnija manifestacija amaterskog pozorišnog stvaralaštva, a upriličena je svake godine u julu mesecu u Kuli i to čak 55 godina unazad. Festival promoviše najviše domete režije, scenografije i pre svega glume, zbog čega Festival ima izuzetno važnu ulogu u ukupnom amaterskom pozorišnom životu u Srbiji. Festival se realizuje početkom juna meseca.

  •  

  •  

  •  

  •  

Ako ipak poželite neki mirniji i drugačiji vid zabave, u julu možete posetiti manifestaciju „Ivanjsko cveće“ , koji se od 1999. godine održava redovno i svake godine za Ivanjdan. Ideja je proistekla iz starog običaja da se uoči ovog praznika od svežeg poljskog cveća pletu „ivanjski venčići“ simboli želje za zdravljem i blagostanjem u kući.

Kula
Foto: Vojvodina

U okviru festivala održava se etno izložba starih zanatskih alata i rukotvorina, degustacija tradicionalnih jela vojvođanske kuhinje, nastup vojvođanskih gajdaša i kulturno-umetnički program, kao i „gala veče“, u okviru koga se svake godine poziva i po jedan pevač narodne muzike.

Žabaljski dani: Najveća vojvođanska manifestacija u maju

Festival Rusinske kulture „Crvena ruža“ obeležava se tokom istog meseca, a od 1951. godine, kada je prvi put održan, do danas nijednom nije izostao. Celokupna manifestacija u Ruskom Krstutu traje 3 dana, u okviru koje se organizuju različiti događaji. Ova trodnevna manifestacija obogaćuje turističku i kulturnu ponudu Opštine Kula i internacionalnog je karaktera. Podrazumeva učešće inostranih ansambala i pojedinaca ali i posetilaca iz zemalja širom Evrope u kojima žive Rusini. Manifestacija pored celodnevnih sadržaja, svake godine ima prepoznatljiv program.

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Za zaljubljenike u izučavanje tradicije i običaja u septembru je upriličena manifestacija „Dani tradicije“ u okviru koje se organizuje takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša u kojem učestvuju različite ekipe. Domaćini prikazuju i srednjevekovne borilačke veštine, a posetioci u okviru kulturnog dela programa mogu videti i nastup kulturno umetničkih druđtava.

Vojvođanski ROBIN HUD: Beograd mu je dao MOĆ, a slave ga i HRIŠĆANI i KOMUNISTI

Tradicionalna kulturna manifestacija „Kosteljnikova jesen“ za posetioce je organizovana u novembru mesecu, a obeležava je bogat kulturno- edukativan program organizovan u Ruskom Krsturu, Kuli, Đurđevu i Kucuri.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd