fbpx
Skip to main content
 Konferencija MOJ GRAD – MOJA SIGURNA KUĆA

ODRŽANA KONFERENCIJA ''MOJ GRAD – MOJA SIGURNA KUĆA'' u Novom Sadu

Foto: Grad Novi Sad
Zaštita žena i dece

Konferencija predstavnika institucija koje se bave zaštitom žena i dece, žrtava nasilja u porodici, pod nazivom ''Moj grad – moja sigurna kuća'' održana je u Master centru Novosadskog sajma. Konferenciju je organizovao Grad Novi Sad u okviru međunarodne kampanje ''16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama'', a učesnici su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće dr Nada Padejski-Šekerović, zamenica javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu Danijela Ilić, prva zamenica predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu  Jelica Bojanić-Kerkez i koordinatorka za praćenje nasilja u porodici Policijske uprave Novi Sad Daliborka Vojvodić-Tomović. Gradonačelnik Vučević rekao je da je Novi Sad sve svoje kapacitete stavio u funkciju preventive i edukacije kako bi se što efikasnije sprečio porast slučajeva porodičnog nasilja, ali i pomoglo žrtvama da se vrate normalnom životu.

JEDNA OD NAJRAZVIJENIJIH OPŠTINA U SRBIJI: U Inđiji sve manje nezaposlenih, velika briga o ugroženim licima

Šta su pokazala istraživanja u Kikindi o fizičkoj aktivnosti dece i kako se ovaj grad bori za zdravlje svojih najmlađih

- Ovi dani aktivizma samo su prilika da pokažemo da imamo odlučnu državu i snažne institucije: sudove, tužilaštvo, policiju, obrazovne institucije, centre za socijalni rad, organe lokalne samouprave. Zakon o čijoj neophodnosti smo prošle godine u ovo vreme govorili danas predstavlja najveći pomak, i najpozitivniju stvar u borbi protiv nasilja nad ženama. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od početka primene Zakona pa do 15. novembra, policija je izrekla ukupno 10504 hitne mere u našoj zemlji, od toga 7095 privremenih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj, dok je 3409 privremenih mera udaljenja učinioca iz stana. To je važna novina u Zakonu, jer apsolutno je bilo nehumano, nelogično, neopravdano da nasilnik ostane da uživa u nepokretnosti, dok žrtve traže zaštitu u sigurnim kućama. Država jasno pokazuje odlučnost da se obračuna sa nasilnicima, međutim to je i dalje veliki i neprihvatljiv problem, i nećemo stati sve dok postoji i jedna žena koja trpi nasilje – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Miloš Vučević
Miloš Vučević
Foto: Grad Novi Sad

Rukovoditeljka Sigurne ženske kuće dr Nada Padejski-Šekerović rekla je da je ta ustanova u Novom Sadu mnogo više od skloništa za žene i decu, jer se u njoj pružaju psihološka podrška, pravna pomoć i ekonosmko osnaživanje žena, a samo na taj način žrtve mogu izaći iz nasilja. Ona je takođe istakla da Grad 11 godina podržava rad Sigurne ženske kuće i tako šalje jasnu poruku o odlučnosti da se bori protiv nasilja u porodici.

Prema rečima koordinatorke za praćenje nasilja u porodici PU Novi Sad Daliborke Vojvodić-Tomović pripadnici MUP-a imaju veliku odgovornost u postupanju u slučajevima nasilja u porodici, i za to su prošli posebnu obuku. Od primene zakona do 30. novembra u Novom Sadu, kako je rekla, preduzete su 1182 hitne mere, od toga 431 privremeno udaljenje učinioca iz stana, a 751 privremena zabrana da kontaktira žrtve nasilja.

Konferencija MOJ GRAD – MOJA SIGURNA KUĆA
Konferencija MOJ GRAD – MOJA SIGURNA KUĆA
Foto: Grad Novi Sad

Učesnici Konferencije složili su se da je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici  čvršće ujedinio državne organe i ustanove, jasno definišući njihove uloge, kao i efikasnije mehanizme delovanja u toj oblasti.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd