Utorak 19. mar 2024.
Apatin

Održana konferencija povodom projekta KZM "Apatin - Moj grad"

Foto: Promo
U prostorijama JP za upravljanje putničkim pristanom i marinom Apatin, danas je održana konferencija za medije povodom projekta „Apatin – moj grad“ čiji je nosilac Kancelarija za mlade opštine Apatin

Konferenciju je otvorila koordinator KZM Milana Srdić koja je istakla da je glavni cilj projekta edukacija i širenje svesti omladine i dece o kulturnoj i istorijskoj baštini, kao i prirodnim potencijalima kojima raspolaže opština Apatin. Projekat se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Apatin i JP za upravljanje putničkim pristanom i marinom Apatin, a podržala su ga i brojna udruženja apatinske opštine. Tokom prethodne nedelje, održane su prezentacije projekta u apatinskim srednjim školama, gde su zainteresovani učenici imali prilike da se detaljnije upoznaju sa projektom, kao i da se prijave za učešće u istom. Nosilac kompletnog projekta je KZM, a sve aktivnosti u okviru projekta su besplatne, istakla je Srdić.

Od direktora Turističke organizacije Apatin smo saznali da će projekat biti sproveden u dve faze. Prva faza počinje 19.03. kada će biti organizovane edukativne ekskurzije u trajanju od sedam dana, što uključuje obilazak kako Apatina, tako i svih sela apatinske opštine. Kroz sedam ovakvih izleta deca će se upoznati sa turističkim atrakcijama i kulturno-istorijskim nasleđem Apatina.

Nemanja je dodao da će na ovim izletima učesnici aktivno učestvovati, a nakon završetka prve faze projekta deca će moći da se opredele da će tu da završe svoje učestvovanje ili će ga nastaviti kroz njegovu drugu fazu.

Od v.d. direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin Ljiljana Krec smo saznali da druga faza projekta podrazumeva uključivanje i dece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole gde će im učenici srednjih škola biti vršnjački edukatori koji će im organizovati izlete uz podršku rukovodioca projekta. Vršnjački edukatori će imati priliku da se bave istraživačkim radom na zadatu temu, i za njih će biti organizovane ekskurzije u Hrvatsku, Mađarsku kao i studijsko putovanje u Nemačku. Istraživački rad će biti predstavljen u formi kratkog filma, a najuspešniji će biti nagrađen novčanom nagradom. Prezentacija celog projekta i istraživačkog filma će biti predstavljen tokom apatinskih ribarskih večeri što ujedno predstavlja i završetak projekta.

Za sam kraj predsednik udruženja predsednik Nemaca „Adam Berenc“ Boris Mašić je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u projektu i istakao brojne potencijale apatinske opštine sa kojima će učenici imati priliku da se upoznaju kroz ovaj projekat u narednom periodu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd